In het land van Don Quichot speelt wijn zowel economisch als cultureel gezien een belangrijke rol. De Meseta Central, ook wel Central Plateau genoemd, is goed voor bijna de helft van de wijn in heel Spanje. Ook is het de thuisbasis van meer dan duizend top-Bodega’s (wijnhuizen). Een wijngebied waar we in de toekomst nog veel van zullen horen!Â
La Mancha is het grootste afgebakende wijngebied, niet alleen in Spanje, maar in heel Europa. De streek grenst aan Valencia en Murcia in het oosten, Extremadura in het westen en Andalusië in het zuiden. De meer dan 190.000 hectare aan wijngaarden liggen verspreid over 182 gemeenten en neemt zo een groot deel van het Iberisch schiereiland in beslag.Â
De regio is niet alleen een van de grootste wijngebieden van Spanje, maar ook een van de oudste. De wijnbouw in La Mancha is in de Romeinse tijd ontstaan. Onder Moorse heerschappij in tussen de achtste en vijftiende eeuw stond de regio als bekend als al-mansha, wat uitgedroogde aarde betekent.Â
De meest succesvolle druiven in La Mancha zijn de druiven die bestand zijn tegen zware omstandigheden. Airen is de lokale favoriet en goed voor het grootste deel van de productie. De witte wijnen die van deze druif worden gemaakt zijn fris en droog en het grootste gedeelte van de productie van Airen is bestemd voor distillatie tot brandewijn.
Ondanks dat Airen overheerst, worden rode en roséwijnen beschouwd tot de beste wijnen van La Mancha. De rode wijnen variëren van makkelijk te drinken en betaalbare wijnen tot prachtige houtgerijpte wijnen. Tempranillo is veruit de meest populaire rode wijnsoort, vaak vergezeld door Cabernet Sauvignon en Merlot.Â