Levendig, overtuigend en aangenaam tot de laatste slok. En dat dankzij geschenken van Moeder Natuur. De druiven in deze Grüner Veltliner mochten namelijk rijpen op eeuwenoude lössgronden, rijk aan mineralen. Hier hebben de druiven hun levendige frisse aroma’s en koele kruiden opgedaan. Nog zo’n geschenk: de perfecte hoeveelheid regen en precies genoeg zon. Het geeft deze Grüner Veltliner een schitterende zuiverheid en harmonieuze fruitsmaken. Elegant en vol van energie. Zet de Wienerschnitzel maar op het vuur en deze wijn in de koelkast.
Wijn uit Oostenrijk is er in allerlei stijlen en staat voor zuiverheid en karakter. De wijnen onderscheiden zich stuk voor stuk door hun unieke smaak en hoge kwaliteit. De Oostenrijkse wijnindustrie balanceert de oude tradities met moderne vinificatietechnieken wat leidt tot klassiekers als de zoete Ausbruch en Strohwein en moderne wijnen als de heerlijk frisse en typisch Oostenrijkse Grüner Veltliner.
Officieel zijn er vijfendertig druivenrassen toegestaan voor het maken van Oostenrijkse kwaliteitswijn, waarvan bijna tweederde wit is. De Grüner Veltliner is qua volume veruit het belangrijkst, gevolgd door Riesling. De beste wijnen van deze druiven komen uit het beroemde Wachau, Kamptal en Kremstal. Andere belangrijke Oostenrijkse druivenrassen zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Blaufränkisch, Blauer Zweigelt en Pinot Noir
Wijnbouw in Oostenrijk
De Oostenrijkse wijnen worden meestal gemaakt in het oosten en noordoosten van het land. Hier woont het grootste gedeelte van de bevolking en is het minder bergachtig dan in andere delen van het land. Het koelere klimaat zorgt hier voor droge witte wijnen en elegante, fruitige rode wijnen. Oostenrijkse wijnen zijn doorgaans fruitig, fris, hebben een relatief hoge zuurgraad en laag alcoholpercentage. Rijke en weelderige wijnen zul je hier minder snel vinden.
Geschiedenis wijnland Oostenrijk
De wijnbouw in Oostenrijk gaat terug tot de Romeinse tijd. Er zijn aanwijzingen gevonden dat hier al zo’n 2000 jaar geleden wijnstokken werden aangeplant. De steile terrassen langs de Donau en zijn zijrivieren in Wachau en Kamptal werden gebouwd door monniken. Tot ver in de twintigste eeuw werd Oostenrijk vooral geassocieerd met zoete wijn gemaakt van Grüner Veltliner en Müller-Thurgau.
Vandaag de dag wordt steeds meer wijn gemaakt in een droge, knapperige stijl. Die overgang naar droge wijnen is deels het gevolg van het antivries schandaal in 1985, waarbij antivries werd toegevoegd aan enkele bulkwijnen om de zoetheid te vergroten. Dit schandaal leidde tot een instorting van de Oostenrijkse wijnmarkt en het opstellen van strengere wijnwetten. Mede door deze strenge wijnwetgeving heeft de Oostenrijkse wijnindustrie zich weer hersteld en is nu een ware leider voor moderne Europese wijn op het gebied van kwaliteit en innovatie.