Het bijzondere druivenkwartet Blauer Zweigelt, Blauburger, Merlot en Cabernet Sauvignon, opgegroeid op de steile oevers langs de Donau in Niederösterreich, zorgt voor een wel heel bijzondere rosé. Schitterend zalmroze, met in het glas over elkaar buitelend fris en sappig zomerfruit als aardbei en framboos, op sublieme en subtiele wijze aangevuld met kruiden die je ziet en ruikt bij een wandeling langs een alpenweide. Een heerlijke dorstlesser met de klasse van een grote Oostenrijkse Qualitätswein (QW). Laat dat maar aan vader en zoon Waldschütz over. Wijnmakers in hart en nieren, trots op hun afkomst en tradities, die niets liever doen dan je verwennen met eigentijdse wijnen. Deze AUT Rosé is er met recht zo één.
Elegant en stoer, robuust en fruitig. Wat landgenoot Grüner Veltliner is in het wit, is de Blauer Zweigelt in het rood: de nationale trots van Oostenrijk. Soms wijs en gerijpt, soms wat jeugdiger zoals in deze AUT von Waldschütz en altijd overheerlijk. Deze gezonde en blozende knaap is gemaakt van druiven van oude wijnstokken aangeplant in het beroemde Kamptal en van stokken in de vruchtbare bodem van Felser Riede. Samen creëren de beide oogsten deze diep paarsrode AUT die bol staat van zwart fruit, aangevuld met een pittig pepertje.
Wijn uit Oostenrijk is er in allerlei stijlen en staat voor zuiverheid en karakter. De wijnen onderscheiden zich stuk voor stuk door hun unieke smaak en hoge kwaliteit. De Oostenrijkse wijnindustrie balanceert de oude tradities met moderne vinificatietechnieken wat leidt tot klassiekers als de zoete Ausbruch en Strohwein en moderne wijnen als de heerlijk frisse en typisch Oostenrijkse Grüner Veltliner.
Officieel zijn er vijfendertig druivenrassen toegestaan voor het maken van Oostenrijkse kwaliteitswijn, waarvan bijna tweederde wit is. De Grüner Veltliner is qua volume veruit het belangrijkst, gevolgd door Riesling. De beste wijnen van deze druiven komen uit het beroemde Wachau, Kamptal en Kremstal. Andere belangrijke Oostenrijkse druivenrassen zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Blaufränkisch, Blauer Zweigelt en Pinot Noir
Wijnbouw in Oostenrijk
De Oostenrijkse wijnen worden meestal gemaakt in het oosten en noordoosten van het land. Hier woont het grootste gedeelte van de bevolking en is het minder bergachtig dan in andere delen van het land. Het koelere klimaat zorgt hier voor droge witte wijnen en elegante, fruitige rode wijnen. Oostenrijkse wijnen zijn doorgaans fruitig, fris, hebben een relatief hoge zuurgraad en laag alcoholpercentage. Rijke en weelderige wijnen zul je hier minder snel vinden.
Geschiedenis wijnland Oostenrijk
De wijnbouw in Oostenrijk gaat terug tot de Romeinse tijd. Er zijn aanwijzingen gevonden dat hier al zo’n 2000 jaar geleden wijnstokken werden aangeplant. De steile terrassen langs de Donau en zijn zijrivieren in Wachau en Kamptal werden gebouwd door monniken. Tot ver in de twintigste eeuw werd Oostenrijk vooral geassocieerd met zoete wijn gemaakt van Grüner Veltliner en Müller-Thurgau.
Vandaag de dag wordt steeds meer wijn gemaakt in een droge, knapperige stijl. Die overgang naar droge wijnen is deels het gevolg van het antivries schandaal in 1985, waarbij antivries werd toegevoegd aan enkele bulkwijnen om de zoetheid te vergroten. Dit schandaal leidde tot een instorting van de Oostenrijkse wijnmarkt en het opstellen van strengere wijnwetten. Mede door deze strenge wijnwetgeving heeft de Oostenrijkse wijnindustrie zich weer hersteld en is nu een ware leider voor moderne Europese wijn op het gebied van kwaliteit en innovatie.