Valpolicella Ripasso is een rode wijn afkomstig uit de regio Veneto in Italië, gelegen in het noordoosten van het land. De naam zegt het al: Ripasso betekent namelijk letterlijk ‘opnieuw passeren’, wat slaat op het productieproces van deze wijn. Er worden gedeeltelijk gefermenteerde druivenschillen en afvallen (de overgebleven vaste stoffen na het persen van de druiven) van de Amarone aan de Valpolicella Ripasso toegevoegd tijdens dit productieproces. Dit resulteert in een stevige, maar toch zijdezachte wijn! Valpolicella is een van de bekendste wijnen uit de regio en wordt gemaakt van de druivenrassen corvina, corvinone, rondinella of molinara. De Valpolicella Ripasso is een specifieke variatie op de klassieke Valpolicella-wijn waarbij de Ripasso-methode wordt toegepast. Deze tweede gisting of re-passing van de wijn creëert het onderscheidende karakter van een Valpolicella Ripasso. Een Valpolicella Ripasso weet zo te tippen aan menig Amarone, qua geur en smaak maar dan vaak voor een lagere prijs! De lekkerste Valpolicella Ripasso-wijnen bestel je voordelig bij Wijnvoordeel
Al jarenlang zijn lokale wijnmakers bezig met verschillende technieken om de diepte en complexiteit van hun wijnen te verbeteren, de Ripasso-methode blijkt een van de meest succesvolle te zijn. De Valpolicella Ripasso is een fruitige, complexe full-bodied rode wijn met een goede balans tussen alcohol en frisheid. De wijn heeft een prachtige dieprode kleur en staat bekend om zijn aroma’s van donker fruit als kersen, chocolade, kruiden en een vleugje bitterheid. De Valpolicella Ripasso heeft medium tot stevige tannines, die de mond verfrissen en de smaak van de wijn versterken. In de mond is de wijn fijn, harmonieus, droog en zacht waarbij de nasmaak erg aangenaam is, met tonen van rood fruit en specerijen. Een goede Ripasso verenigt de drinkbaarheid van een normale Valpolicella met de diepgang en het zwoele karakter van zijn ‘grote broer’ Amarone.
Valpolicella Ripasso is rijk aan volle, ronde smaken met een aantal opvallende kenmerken. De smaak van rode vruchten als kersen, aardbeien en bessen is vaak de eerste smaak die opvalt bij het drinken van een Valpolicella Ripasso. Daarnaast worden zoete specerijen herkend, met tonen van kruiden als kaneel en kruidnagel. Een vleugje chocolade of cacao geeft de wijn zijn heerlijk aangename en complexe smaak.
Afhankelijk van het oogstjaar en de specifieke productiemethode van de wijnmaker kunnen de smaken van deze wijn verschillen. De een is meer gericht op rode vruchten, waar de ander zich meer focust op de specerijen en zachte chocolade
Net als veel andere rode wijnen past de Valpolicella Ripasso uitstekend bij gerechten met rood vlees, denk hierbij aan rund- of lamsvlees. Daarnaast is vlees van wild en deze wijn een echte ‘match made in heaven’, van haasfilet en reebiefstuk tot aan konijn. Rode wijnen zijn evenzeer een geweldige aanvulling op verschillende kazen en daarmee op gerechten met stevige kazen als gorgonzola of parmezaanse kaas. Als laatste is de Valpolicella Ripasso onmisbaar naast een heerlijke volle pasta met een robuuste saus zoals bolognese of carbonara.
Zoals hierboven al genoemd is de Amarone ook een van de meest populaire rode wijnen uit de regio Veneto. De naam Amarone komt van het Italiaanse woord ‘amaro’ wat in het Nederlands wordt vertaald naar wrang. Dit verwijst naar de lichte en daarom aangename strengheid in deze wijn veroorzaakt door de extra tannines. De Chianti is ook erg geliefd. Deze wijn gemaakt van de sangiovesedruif is een lichtere wijn die vaak gecombineerd wordt met de meest populaire Italiaanse gerechten: pizza en pasta, net als de fruitige en soepele Montepulciano d’Abruzzo. Barolo uit de regio Piemonte doet hier zeker niet aan onder. Hij is gemaakt van de nebbiolodruif en geeft een complexe en stevige wijn die uitstekend past bij hartige gerechten
Wil je ontdekken of Valpolicella Ripasso echt bij jouw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. Je beantwoordt vijftien eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt jouw persoonlijk uitslag. Zo ben je altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de smaakprofielentest.