Krachtige en intense Barbera, beloond met 92 punten door Gilbert & Gaillard. Hoewel het binnen de strenge richtlijnen in Asti is toegestaan om een blenddruif te gebruiken, schittert de Barbera als solist in deze prachtwijn vol power. De druif heeft z’n krachtige aroma’s opgedaan op de oever van de rivier Tanaro, die door Piemonte stroomt. Rijping op eiken en kelderrust in de fles geeft deze rode wijn niet alleen de fraaie tonen van rijp fruit en hout, maar ook de geuzentitel Superiore. En dat is deze San Tanaro Barbera d’Asti: superieur en bijzonder smakelijk.
Liefkozend wordt deze wijn, die we vonden in Langhe in het hart van de Italiaanse wijnstreek Piemonte, ook wel ‘kleintje Barolo’ genoemd. Laat je niet misleiden door die naam, want deze authentieke Italiaan is dan wel klein van prijs, maar groots van smaak. Dat bewijst de gouden medaille wel, die deze San Tanaro Nebbiolo kreeg omgehangen door Gilbert & Gaillard. Vol zondoorstoofd rood fruit tegen een achtergrond van cederhout en tabak. Dé ideale wijn voor wie wil genieten van grote Italiaanse wijnen, maar daar niet de hoofdprijs voor wil betalen.
Deze San Tanaro Barbera d’Asti is zo lekker, dat de Piemontese wijnmakers de robijnrode knaap in eerste instantie voor hun privécollectie hebben gemaakt. Geef ze eens ongelijk. De wijn is gemaakt van de druif Barbera, de parel van Piemonte, en dat staat garant voor heerlijk volle en fruitige wijnen vol kruiden. Gelukkig kwamen de wijnmakers op andere gedachten. Zo puur Piemontees, dat moet gedeeld worden. Vol trots stellen we daarom de San Tanaro Private Collection Barbera d'Asti Superiore met gouden medaille aan jou voor. Een wijn van grote klasse en toch heel voordelig.
Piemonte betekent letterlijk 'aan de voet van de bergen'. De helft van dit prachtige wijngebied is inderdaad bergachtig, de Alpen in het westen vormt de grens met Frankrijk, in het zuiden vormen de heuvels van Monferrato en van de Langhe voor de natuurlijke afbakening van het wijngebied. De wijngaarden in dit gebied bevinden zich op de steile hellingen van de bergen en heuvels in het landschap.
De barbera-, nebbiolo- en de dolcettodruif domineren in het wijngebied. Deze druiven zal je ook alleen in Piemonte terugvinden. De uitstekende omstandigheden voor de wijnstokken zorgen ervoor dat de wijnen die uit deze streek komen, zoals de Barolo en de Bararesco, ware pareltjes zijn.
De krachtige Barolo
Barolo, de koning onder de Italiaanse wijnen. Een krachtige robuuste wijn, met de geur van violen, rozen en rood fruit. De beste wijnen kunnen zelfs meer dan twintig jaar blijven liggen. Het zijn echte Italiaanse klassiekers, welke je trots op tafel kunt zetten. De Barolo is afkomstig uit het dorpje Barolo.
Krachtige robijnrode wijn en als de wijn ouder is wordt de kleur granaatrood en wordt gemaakt van de nebbiolodruif. Deze druif zorgt voor een heerlijk geparfumeerde neus van bloemen, truffel en specerijen en de smaak van zoet fruit. In de wijn vind je krachtige tannine en veel zuren. De wijn zal na een jaar of tien een bouquet krijgen van bloemen, rood fruit en is iets peperig. Tonen van drop, tabak en leer zijn dan ook terug te vinden.
Barbaresco
De Barbaresco wordt ook gemaakt van de nebbiolo druif. De wijngaarden waar de Barbaresco gemaakt wordt, liggen rond de driehoek van de dorpjes Neive, Treiso en Barbaresco. Je zou denken dat deze wijn hetzelfde als Barolo zou smaken, dit is niet het geval. De wijn is iets soepeler, is eerder op dronk en heeft een lager alcoholpercentage dan de Barolo.
Meer over wijn uit Piemonte
Mooie wijnen komen ook uit het gebied rondom de stad Asti. De bekendste zijn Barbera d'Asti en de Barbera d'Asti Superiore. De gewone Barbera d'Asti hoeft niet te of nauwelijks te rijpen voor deze op de markt komt. De Superiore daarentegen wel, deze dient 12 maanden te rijpen waarvan 6 maanden in houten vaten. De wijn moet uit voor minimaal 85% uitde barbera druif bestaan. Ook wordt in dit wijngebied mousserende wijn gemaakt, deze DOCGs heten Asti Spumante en Moscato d’Asti.
De Barbera d' Alba wijn komt uit het gebied rondom de stad Alba. In dit gebied worden twee varianten van deze wijn geproduceerd namelijk de (gewone) Barbera d' Alba en de Barbera d' Alba Superiore. De Superiore variant moet een jaar langer liggen. Deze wijn wordt gemaakt van de Barbera druif.