Piemonte betekent letterlijk 'aan de voet van de bergen'. De helft van dit prachtige wijngebied is inderdaad bergachtig, de Alpen in het westen vormt de grens met Frankrijk, in het zuiden vormen de heuvels van Monferrato en van de Langhe voor de natuurlijke afbakening van het wijngebied. De wijngaarden in dit gebied bevinden zich op de steile hellingen van de bergen en heuvels in het landschap.
De barbera-, nebbiolo- en de dolcettodruif domineren in het wijngebied. Deze druiven zal je ook alleen in Piemonte terugvinden. De uitstekende omstandigheden voor de wijnstokken zorgen ervoor dat de wijnen die uit deze streek komen, zoals de Barolo en de Bararesco, ware pareltjes zijn.
Barolo, de koning onder de Italiaanse wijnen. Een krachtige robuuste wijn, met de geur van violen, rozen en rood fruit. De beste wijnen kunnen zelfs meer dan twintig jaar blijven liggen. Het zijn echte Italiaanse klassiekers, welke je trots op tafel kunt zetten. De Barolo is afkomstig uit het dorpje Barolo.
Krachtige robijnrode wijn en als de wijn ouder is wordt de kleur granaatrood en wordt gemaakt van de nebbiolodruif. Deze druif zorgt voor een heerlijk geparfumeerde neus van bloemen, truffel en specerijen en de smaak van zoet fruit. In de wijn vind je krachtige tannine en veel zuren. De wijn zal na een jaar of tien een bouquet krijgen van bloemen, rood fruit en is iets peperig. Tonen van drop, tabak en leer zijn dan ook terug te vinden.
De Barbaresco wordt ook gemaakt van de nebbiolo druif. De wijngaarden waar de Barbaresco gemaakt wordt, liggen rond de driehoek van de dorpjes Neive, Treiso en Barbaresco. Je zou denken dat deze wijn hetzelfde als Barolo zou smaken, dit is niet het geval. De wijn is iets soepeler, is eerder op dronk en heeft een lager alcoholpercentage dan de Barolo.
Mooie wijnen komen ook uit het gebied rondom de stad Asti. De bekendste zijn Barbera d'Asti en de Barbera d'Asti Superiore. De gewone Barbera d'Asti hoeft niet te of nauwelijks te rijpen voor deze op de markt komt. De Superiore daarentegen wel, deze dient 12 maanden te rijpen waarvan 6 maanden in houten vaten. De wijn moet uit voor minimaal 85% uitde barbera druif bestaan. Ook wordt in dit wijngebied mousserende wijn gemaakt, deze DOCGs heten Asti Spumante en Moscato d’Asti.
De Barbera d' Alba wijn komt uit het gebied rondom de stad Alba. In dit gebied worden twee varianten van deze wijn geproduceerd namelijk de (gewone) Barbera d' Alba en de Barbera d' Alba Superiore. De Superiore variant moet een jaar langer liggen. Deze wijn wordt gemaakt van de Barbera druif.