Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Barolo

3 producten

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren
    • San Tanaro Barbera d'Asti Superiore
    • San Tanaro Barbera d'Asti Superiore
    K200109_san_tanaro_barbera_d_asti_edit_1
    2021 | Italië, Piemonte
    |
    14,98
  1. K200108_2022_san_tanaro_8_gioie_piemonte_rosso_edit
    2022 | Italië, Piemonte
    |
    14,98
    • Morello Barolo
    K201212_2020_morello_barolo_docg
    2020 | Italië, Piemonte
    |
    29,98

3 producten

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren

Barolo

Barolo, de koning onder de Italiaanse wijnen.  De wijn wordt gemaakt van de nebbiolo druif en is krachtig en robuust met de geur van violen, rozen en rood fruit. De beste Barolo wijnen kunnen soms meer dan dertig jaar weggelegd worden. Het zijn echte Italiaanse klassiekers die je met trots op tafel kunt zetten. Bestel de mooiste Barolo’s voordelig bij Wijnvoordeel.

Barolo wijn

Barolo wijn komt uit het gelijknamige stadje Barolo in de glooiende heuvels van de regio Piemonte. De wijngaarden en cantine (wijnhuizen) zijn daar al eeuwenlang beroemd om de productie van enkele van de beste Italiaanse rode wijnen. Barolo is een krachtige, robijnrode wijn die zijn naam pas krijgt wanneer hij ten minste 38 maanden heeft gerijpt, waarvan 18 maanden op houten vaten.  

Als de wijn een lagering van minimaal vier jaar heeft gehad, waarvan minimaal drie jaar op vat, dan mag deze Barolo Riserva genoemd worden. De Barolo Riserva Speciale moet een minimale lagering van vijf jaar ondergaan, waarvan vier jaar houtrijping. De wijnen hebben tijd nodig om op dronk te komen door de forse tannines en zijn soms na tien of zelfs twintig jaar pas op hun best. 

De robijnrode kleur van de wijn verkleurt naarmate de wijn ouder wordt naar granaatrood. Met verloop van tijd worden ook de tannines zachter en toont de wijn zijn complexiteit door de smaken van framboos, kers en rozen aan te vullen met hints van aarde, truffel en pure chocolade. De wijn wordt gemaakt van nebbiolo druiven, die vooral terug te vinden zijn in Piemonte.

Barolo DOCG

Het Barolo gebied heeft de classificatie DOCG behaald, wat de hoogst haalbare kwaliteitscategorie is in Italië. Wijnen in deze kwalteitscategorie worden, naast dat de druiven van een speciaal toegewezen stuk land komen, ook gekeurd door een jury. Daarnaast is er een maximale opbrengst per hectare, waardoor de wijnboeren eerder voor kwaliteit dan voor kwantiteit kiezen. De wijn moet voor 100% van de nebbiolo druif gemaakt worden en het alcoholpercentage moet minimaal 13% zijn. De DOCG status van de wijn is te herkennen aan de garantiezegel die op de hals van de fles zit. Er zijn ook specifieke Barolo Cru’s. Dit zijn Barolo’s die van één specifieke wijngaard komen, net als in de Bourgogne. Dit is de hoogste kwaliteit term die wordt gevoerd, maar is nog niet officieel erkend. 

De smaak van Barolo wijn

Barolo staat bekend om het hoge zuurgehalte en hoge tanninegehalte. Daarom heeft de wijn wat tijd nodig om op dronk te komen. De wijn heeft een lichte robijnrode kleur, net als pinot noir. Door de rijping die een Barolo krijgt, ontstaan er verschillende lagen aroma’s die de wijn prachtig kenmerken. In een Barolo kun je aroma’s proeven van gedroogde kruiden, pruimen, rode bessen, bloemen zoals rozen en viooltjes, truffels, leer en thee. Als je de wijn decanteert kunnen deze aroma’s goed loskomen en proef je de beste versie van de wijn. 

Wat eet je bij Barolo wijn?

Barolo is de perfecte partner bij een heerlijke maaltijd. Als wij denken aan piemonte, dan denken we aan truffels, paddestoelen, een goede stoofpot en kaas. Laat dat nou ook precies zijn wat geweldig matcht bij een Barolo. Serveer bij de wijn een mooi stuk vlees. De tannines zullen in je mond verzachten en een prachtig fruitige smaak van de Barolo zal naar boven komen. Serveer een gerecht met truffel: truffelrisotto, truffelpasta, of truffel als extra bij een gerecht: de aardse tonen van de wijn zullen prachtig naar boven komen - zeker bij een Barolo die een aantal jaar in de kelder heeft gerijpt. Laat een stoofpotje pruttelen of geniet van de wijn bij een goed kaasplankje - vergeet zeker de brokkelkaas niet. 

Barolo drinken en bewaren

Barolo wordt over de tijd steeds beter. Afhankelijk van het oogstjaar kan een Barolo zo’n tien tot dertig jaar bewaart worden. Naarmate de wijn ouder wordt, krijgt deze verfijnde aroma’s van leer en truffel. Zoek bij aankoop van een fles Barolo op uit wat voor een oogstjaar deze komt, zodat je er over de jaren rekening mee kunt houden of je deze al kunt serveren. Barolo’s kunnen jonger zeker al gedronken worden. Decanteer de wijn dan een uurtje zodat de aroma’s optimaal uit je glas komen. 

Alternatief voor Barolo

Wij begrijpen dat niet elke dag de gelegenheid is voor een Barolo. Gelukkig maken ze in de Piemonte ook fijne alternatieven voor Barolo, welke ook gemaakt worden van nebbiolo. Wat dacht je van een ‘kleintje Barolo’: een volle en krachtige Langhe nebbiolo.

Vind ik Barolo lekker?

Wil je ontdekken of Barolo écht bij jouw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. Je beantwoordt vijftien eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt je persoonlijk uitslag. Zo ben je altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de test hier

Italiaanse wijn

Wil je andere Italiaanse wijnen proeven? Elk gebied heeft een eigen klassieker, en daar zijn de Italianen rete trots op. Wat dacht je van Amarone uit Veneto, Chianti uit Toscane en de zwoele wijnen uit Puglia? Ontdek alle Italiaanse rode wijnen en Italiaanse witte wijn zoals pinot grigio

filters
Naar boven