Verreweg het belangrijkste Argentijnse herkomstgebied is Mendoza, met de gelijknamige provinciehoofdstad in de rol van Argentinië ‘s onbetwiste wijncentrum. Het wijngebied Mendoza is net zo groot als Spanje en driekwart van alle wijnhuizen uit Argentinië bevinden zich in dit gebied.
De meest aangeplante druif is de criolla, het oudste druivenras uit Argentinië die voornamelijk voor lokale consumptie gebruikt wordt. Daarnaast zien we de malbec veel terug. Hoewel de druif van Franse afkomst is, beschouwd men deze als de 'nationale' Argentijnse druif. Hij geeft karaktervolle wijnen die soms verrassend goed kunnen rijpen.
Mendoza is op te delen in vijf regio’s. Noord-Mendoza, Mendoza valley, Uco Valley, Oost Mendoza en Zuid-Mendoza. Mendoza Valley is het centraal gelegen gebied die het meest geschikt voor wijnbouw. Het district Luján de Cuyo in Mendozay Valley een koploper op het gebied van kwaliteit en heeft is een van de slechts drie gebieden die de Argentijnse DO-status heeft behaald. De wijn stokken zijn hier aangeplant op hellingen waardoor deze boven zeeniveau liggen. Daardoor worden extreem hoge temperaturen vermeden, terwijl de nachten koel zijn. Dit komt de ontwikkeling van aroma's en zuren zeer ten goede. In Zuid Mendoza ligt het district San Rafael Valley. Deze regio heeft als eerste de Argentijnse DO-status behaald. Door dit gebied stromen de rivieren Diamante en Atuel, waar de wijngaarden aan de hellingen liggen. Hagel is een groot gevaar voor de druiven. Sommige wijngaarden worden daartegen beschermd met speciale netten.