Wijnen met een zoete smaak hebben een hoog restsuikergehalte. Er zijn verschillende manieren om zoete wijnen te produceren. Een manier daarvan is het stoppen van de gisting voordat al het suiker is omgezet in alcohol. De andere manier is het toevoegen van extra suiker aan de wijn. De meest populaire soorten zoete wijn zijn dessertwijn, moscato en verschillende port. Bestel de beste zoete witte wijn voordelig online bij Wijnvoordeel!
Zoete witte wijn is te vinden in verschillende delen van de wereld. In Europa onder andere in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Ook in Zuid-Afrika en Noord-Amerika is zoete wijn te vinden en dan voornamelijk in de staat Californië. Doordat deze wijn in verschillende wijnregio’s wordt geproduceerd, bestaat er een grote variëteit aan zoete witte wijn, van de lichte frisse en soms mousserende moscato tot de rijke en complexe Sauternes
Druiven bevatten veel suikers en zijn van zichzelf zoet. Tijdens het produceren van een wijn wordt deze suiker omgezet in alcohol tijdens de gisting. Het gisten van de wijn gebeurt in dichte vaten om contact met zuurstof te voorkomen. Bij een zoete witte wijn wordt dit proces vroegtijdig gestopt, dit kan op verschillende manieren. De gisting kan stoppen door een lage (vaak gereguleerde) temperatuur in de wijnkelder of de wijnmaker zelf kan dit proces onderbreken door de gistcellen uit de wijn te filteren. Hierdoor is er meer restsuiker in de wijn aanwezig, wat de wijn zijn zoete smaak geeft. Bij een droge wijn worden dus al deze suikers omgezet in alcohol wat resulteert in een wijn met een hoger alcoholpercentage die ‘minder zoet’ smaakt.
Suiker wordt dus om verschillende redenen op verschillende momenten toegevoegd aan een wijn. Het toevoegen van suiker aan het begin van het gistingsproces zorgt voor een hoger alcoholpercentage in de wijn. Wordt de suiker na de vergisting aan de wijn toegevoegd, maakt dit de wijn zoeter zonder het alcoholpercentage te verhogen.
Zoete witte wijnen staan bekend als zachte en toegankelijke wijnen, die zowel door wijnliefhebbers als mensen die nog niet bekend zijn met wijn worden omschreven als gemakkelijk te drinken. De wijn heeft een frisse, fruitige smaak en een zachte geur met aroma’s van fruit, bloemen en honing. De kleur varieert van licht goud tot strogeel. De beste serveertemperatuur voor zoete wijn hangt af van de productiestijl en de regio van herkomst, maar over het algemeen worden ze het beste geserveerd op een koele tot koude temperatuur. Heerlijk bij verschillende desserts of om los van te genieten!
Sauternes is misschien wel de meest gewaardeerde en gezochte zoete witte wijn ter wereld. Deze wijnen kunnen lang ouderen, soms tot wel honderd jaar! De wijngaarden waar deze druiven groeien zijn erg vochtig, vooral in de herfst. Dit bevordert de groei van botrytis, een schimmel die in dit geval zorgt voor ‘nobele rotting’. Dit is dé sleutel tot het maken van edelzoete wijnen als Sauternes. Deze schimmel laat de druiven aan de wijnstok verschrompelen en ontwikkelt zo intense smaken. Sauternes wordt gemaakt van een blend van sémillon, sauvignon blanc en muscadelle.
De Tokaj-regio in Hongarije wordt vaak vergeleken met Sauternes, omdat beide regio’s wijnen produceren die lang houdbaar zijn en rijke en complexe smaken hebben. Toch is er een groot verschil, Tokaji-wijnen worden namelijk gemaakt van een andere blend, waarin het druivenras furmint de grootste rol speelt.
Zelfs wijnen die normaal gesproken droog zijn, kunnen zoeter smaken als de druiven tot laat in het seizoen aan de wijnstok blijven hangen. Twee landen die bekend staan om hun late oogst zijn Duitsland en Oostenrijk. Twee voorbeelden hiervan zijn de riesling en de gewürztraminer, deze kunnen verschillen van kurkdroog tot erg zoet.
Zoete witte wijn combineert goed met een grote diversiteit aan gerechten en desserts. Allereerst is zoete witte wijn een goede match met pittige gerechten. Denk hierbij aan Chinees, Thais of de Mexicaanse keuken. De fruitige en zoete smaken van deze wijn verzachten namelijk het scherpe karakter van pittige gerechten. Daarnaast is zoete witte wijn een uitstekende keuze bij gerechten met gegrilde vis zoals gegrilde zalm of forel. Tevens een echte favoriet om te drinken bij sushi en sashimi.
Naast dat zoete witte wijn echt een toevoeging is op jouw diner, smaakt deze wijn ook uitstekend bij jouw nagerecht! Denk aan fruitige desserts zoals fruitsalades en zoete desserts zoals taart, crème brûlée en ijs!
Wil je ontdekken of zoete witte wijn echt bij jouw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. Je beantwoordt vijftien eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt jouw persoonlijke uitslag. Zo ben je altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de smaakprofielentest.