Italiaanse witte wijnen zijn verrassend fruitig en waanzinnig lekker! De wijnmakers in de laars van Europa hebben dan ook even de tijd gehad om hun kennis en vaardigheden naar een ongekend hoog niveau te brengen, de wijnbouw deed er immers al in de zesde eeuw voor Christus zijn intrede. Inmiddels worden er honderden druivenrassen verbouwd waarmee de mooiste wijnen worden gemaakt in het rood ā wie kent de drie koningen van ItaliĆ« Amarone, Barolo en Brunello niet ā Ć©n het wit. Alle Italiaanse wijnen zijn hier te vinden.
De drie koningen ten spijt, de bekendste Italiaanse druif is toch Pinot Grigio. Deze witte koningin, die van oorsprong uit Frankrijk komt, is lichter en witter dan de Franse Pinot Gris maar heeft wel dat lekkere fruitige en kruidige karakter. Pinot Grigio geldt dan ook als de Italiaanse witte wijn voor bij Aziatische gerechten. Goed gekoeld staat de wijn bovendien garant voor heerlijke zomermiddagen en gezellige avonden met vrienden en familie.
De Arneis-druif, een schat uit Piemonte, geeft wijnen met een karakter dat nauw verbonden is met de specifieke bodem en het klimaat van deze regio. De smaak van de Roero Arneis is complex en verfijnd, en biedt een ware smaaksensatie.
Alleen in Le Marche tref je Verdicchio aan, een subliem druivenras dat zich niet in een hokje laat drukken. De druif zorgt namelijk voor dartelend frisse Italiaanse witte wijnen en met hetzelfde gemak voor een strakdroge elegante variant of, na een paar maanden houtlagering, voor romige en volle exemplaren die nog met gerust hart een paar jaar weggelegd kunnen worden.
Nog zoān bijzondere druif die bijzonder verrassende Italiaanse witte wijn voorbrengt. Inzolia staat voornamelijk aangeplant op SiciliĆ« en zorgt voor wijnen met fruitige en bloemige smaken, waarin ook een vleugje amandel te bespeuren is. De druif wordt vaak geblend met Catarratto, maar is bijzonder genoeg om solo een spetterend optreden te geven.
In deze opsomming Italiaanse witte wijn mag Prosecco natuurlijk niet ontbreken. Ooit de naam voor de druif die nu Glera wordt genoemd en nu de benaming voor de feestelijke bubbelwijn die nog altijd wordt gemaakt van diezelfde druif. Meestal in zijn eentje, soms aangevuld met een handjevol andere Italiaanse druiven. Maar altijd verrassend lekker. Om het leven mee te vieren op zān Italiaans.