Droge witte wijnen worden wereldwijd geproduceerd, in verschillende regio’s en landen. De beste droge witte wijnen worden veelal in Europese landen gemaakt, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Populaire witte druivenrassen als chardonnay, sauvignon blanc en riesling zijn belangrijk voor de Europese wijnproductie. Aan de andere kant van de wereld, is Nieuw-Zeeland die vooral befaamd is om zijn kwalitatieve sauvignon blancs, voornamelijk uit Marlborough die heerlijk droog en fris van smaak zijn. Zuid-Afrika produceert ook droge witte wijnen, waarvan Chenin Blanc de meest bekende is. Natuurlijk mogen we de staat Californië niet vergeten in dit rijtje. Een belangrijke wijnproducent van droge witte wijn in de Verenigde Staten, en dan met name van chardonnay.
Stel je voor, een glas witte wijn die je smaakpapillen prikkelt met frisse zuren en subtiele aroma's, zonder dat zoete likje op het einde. Dat is in essentie wat droge witte wijn is. Het draait allemaal om het restsuikergehalte na de fermentatie. Tijdens dit proces zetten de gistcellen de suikers in de druivenmost om in alcohol. Bij een droge witte wijn wordt vrijwel alle suiker vergist, waardoor er een wijn overblijft met een minimale hoeveelheid restsuiker – meestal minder dan 4 gram per liter.
Dit gebrek aan zoetheid stelt de andere karakteristieken van de wijn in staat om te schitteren. Je proeft de pure expressie van de druivensoort, de invloed van het terroir (de bodem en het klimaat van de wijngaard), en de methoden van de wijnmaker. Droge witte wijnen kunnen een breed scala aan smaken en aroma's vertonen, van citrusfruit zoals citroen en grapefruit tot groene appel, kruisbes, bloemige tonen, en zelfs minerale hints die aan natte stenen doen denken.
Heb je een glas witte wijn voor je en ben je benieuwd of het een droge variant is? Geen zorgen, er zijn verschillende manieren om dat te ontdekken, zonder dat je een expert hoeft te zijn. Het draait allemaal om het observeren van de wijn en het proeven met aandacht.
Kijk goed:
Ruik aandachtig:
Proef bewust:
Let op het etiket:
Er zijn een groot aantal verschillende droge witte wijnsoorten. De productie van deze wijnen hangt af van de soort wijn en de specifieke productiemethode die daarbij komt kijken. Over het algemeen worden de druiven eerst geoogst en geperst om het sap uit de druif te verkrijgen. Het sap wordt dus gescheiden van de druivenschil en steel. Vervolgens vindt de fermentatie plaats, hierbij wordt het sap in een geschikte container geplaatst en blootgesteld aan de gisting. Bij het gistingsproces worden de suikers in het sap omgezet in alcohol. Nadat bij droge witte wijnen dus alle restsuikers zijn omgezet, worden eventuele onzuiverheden en resten van gisten verwijderd uit het sap door middel van klaring. Een klaringsmiddel wordt toegevoegd aan het sap waardoor kleine zwevende deeltjes die de wijn instabiel of troebel kunnen maken zich vasthechten tot grotere ‘vlokken’. De wijn kan dan naar wens gerijpt worden, in tanks of op eikenhouten vaten, afhankelijk van de gewenste kwaliteit en stijl van de wijn. Hierna hoeft de wijn enkel nog overgeheveld te worden, waarbij deze ‘vlokken’ achterblijven en er een mooie heldere drank ontstaat.
Het is absoluut mogelijk om droge witte wijn van blauwe druiven te maken! Sterker nog, enkele van de meest verfijnde en bekende witte wijnen ter wereld worden op deze manier geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan de Blanc de Noirs champagne, wat letterlijk "wit van zwart" betekent. Het geheim zit in de manier waarop de wijn wordt gemaakt. De kleurstoffen in blauwe druiven bevinden zich voornamelijk in de schilletjes. Bij de productie van rode wijn blijven de schilletjes tijdens de fermentatie in contact met het sap, waardoor de wijn zijn rode kleur krijgt.
Voor een witte wijn van blauwe druiven worden de druiven na de oogst snel en voorzichtig geperst. Het sap, dat in eerste instantie kleurloos is, wordt direct van de schilletjes gescheiden voordat de gisting begint. Hierdoor krijgt de wijn niet de kans om de rode pigmenten uit de schillen op te nemen. Het resultaat is een witte wijn die de complexiteit en structuur van de blauwe druif kan behouden, maar dan zonder de rode kleur. Deze wijnen kunnen een breed scala aan aroma's vertonen, afhankelijk van de druivensoort en de vinificatiemethode. Je kunt tonen van citrusfruit, appel, peer, maar ook subtiele hints van rood fruit zoals framboos of aardbei tegenkomen.
De smaak van een droge witte wijn is meestal fris, zuiver en natuurlijk droog. Subtiele hints van fruitige smaken zijn soms aanwezig. Sommige droge wijnsoorten zoals chardonnay kunnen ook een volle en ronde smaak hebben met tonen van houtrijping. De wijn is meestal helder en licht van kleur, van lichtgeel tot een beetje groenachtig. Deze wijnen worden geserveerd op een koele temperatuur tussen de 8°C en 12°C.
Er bestaat een ontzettend grote verscheidenheid aan soorten droge witte wijn. Verschillen in smaak en stijl ontstaan door de verschillende druivenrassen die worden gebruikt, de wijnregio, het klimaat en het specifieke productieproces van een wijn.
De meest populaire droge witte wijnen zijn:
Specifieke regio's in Europa hebben zich door de eeuwen heen ontpopt tot bakermatten van iconische droge witte wijnen. De Loirevallei in Frankrijk staat bekend om zijn elegante Sauvignon Blanc en Chenin Blanc. Bourgogne produceert wereldberoemde droge witte wijnen van Chardonnay. In Duitsland blinken de Rieslingwijnen van de Moezel, de Rheingau en de Pfalz uit door hun droge en minerale karakter. Italië biedt een breed scala aan droge witte wijnen, van de frisse Pinot Grigio uit de Veneto tot de complexe witte wijnen uit Friuli-Venezia Giulia.
De frisheid van deze wijn combineert uitstekend met gegrilde of gestoomde vis, schaal- en schelpdieren en sushi. Daarnaast past deze wijn erg goed bij kip of kalkoen gerechten en groenten die lekker licht en verfrissend van smaak zijn. Denk hierbij aan asperges, courgette en salades met groene bladgroenten afgetopt met een frisse dressing. Droge witte wijn wordt bovendien naast een kaasplankje ook enorm gewaardeerd. Zo past de sauvignon blanc bijvoorbeeld erg goed bij verse geitenkaas, chardonnay bij gruyère of brie en is een riesling niet te missen naast emmentaler.
Droge witte wijnen staan bekend om hun frisse zuren, subtiele aroma's en vaak minerale tonen. Deze eigenschappen maken ze tot veelzijdige begeleiders van een breed scala aan gerechten. Het geheim van een geslaagde wijn-spijscombinatie is het vinden van een balans waarbij de wijn en het gerecht elkaar versterken en geen van beide overheerst.
Lichte en frisse droge witte wijnen: Denk hierbij aan wijnen zoals Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, droge Riesling en lichte, ongehoute Chardonnay. Deze wijnen passen uitstekend bij:
Rijkere, droge witte wijnen: Denk aan houtgerijpte Chardonnay, Viognier of een volle witte Bourgogne. Deze wijnen hebben vaak meer body en complexiteit en passen goed bij:
Wil je ontdekken of droge witte wijn echt bij jouw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. Je beantwoordt vijftien eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt jouw persoonlijke uitslag. Zo ben je altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de smaakprofielentest.