Droge witte wijnen worden wereldwijd geproduceerd, in verschillende regio’s en landen. De beste droge witte wijnen worden veelal in Europese landen gemaakt, waaronder Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Populaire witte druivenrassen als chardonnay, sauvignon blanc en riesling zijn belangrijk voor de Europese wijnproductie. Aan de andere kant van de wereld, is Nieuw-Zeeland die vooral befaamd is om zijn kwalitatieve sauvignon blancs, voornamelijk uit Marlborough die heerlijk droog en fris van smaak zijn. Zuid-Afrika produceert ook droge witte wijnen, waarvan Chenin Blanc de meest bekende is. Natuurlijk mogen we de staat Californië niet vergeten in dit rijtje. Een belangrijke wijnproducent van droge witte wijn in de Verenigde Staten, en dan met name van chardonnay.
Er zijn een groot aantal verschillende droge witte wijnsoorten. De productie van deze wijnen hangt af van de soort wijn en de specifieke productiemethode die daarbij komt kijken. Over het algemeen worden de druiven eerst geoogst en geperst om het sap uit de druif te verkrijgen. Het sap wordt dus gescheiden van de druivenschil en steel. Vervolgens vindt de fermentatie plaats, hierbij wordt het sap in een geschikte container geplaatst en blootgesteld aan de gisting. Bij het gistingsproces worden de suikers in het sap omgezet in alcohol. Nadat bij droge witte wijnen dus alle restsuikers zijn omgezet, worden eventuele onzuiverheden en resten van gisten verwijderd uit het sap door middel van klaring. Een klaringsmiddel wordt toegevoegd aan het sap waardoor kleine zwevende deeltjes die de wijn instabiel of troebel kunnen maken zich vasthechten tot grotere ‘vlokken’. De wijn kan dan naar wens gerijpt worden, in tanks of op eikenhouten vaten, afhankelijk van de gewenste kwaliteit en stijl van de wijn. Hierna hoeft de wijn enkel nog overgeheveld te worden, waarbij deze ‘vlokken’ achterblijven en er een mooie heldere drank ontstaat
De smaak van een droge witte wijn is meestal fris, zuiver en natuurlijk droog. Subtiele hints van fruitige smaken zijn soms aanwezig. Sommige droge wijnsoorten zoals chardonnay kunnen ook een volle en ronde smaak hebben met tonen van houtrijping. De wijn is meestal helder en licht van kleur, van lichtgeel tot een beetje groenachtig. Deze wijnen worden geserveerd op een koele temperatuur tussen de 8°C en 12°C.
Er bestaat een ontzettend grote verscheidenheid aan soorten droge witte wijn. Verschillen in smaak en stijl ontstaan door de verschillende druivenrassen die worden gebruikt, de wijnregio, het klimaat en het specifieke productieproces van een wijn.
De meest populaire droge witte wijnen zijn:
De frisheid van deze wijn combineert uitstekend met gegrilde of gestoomde vis, schaal- en schelpdieren en sushi. Daarnaast past deze wijn erg goed bij kip of kalkoen gerechten en groenten die lekker licht en verfrissend van smaak zijn. Denk hierbij aan asperges, courgette en salades met groene bladgroenten afgetopt met een frisse dressing. Droge witte wijn wordt bovendien naast een kaasplankje ook enorm gewaardeerd. Zo past de sauvignon blanc bijvoorbeeld erg goed bij verse geitenkaas, chardonnay bij gruyère of brie en is een riesling niet te missen naast emmentaler.
Wil je ontdekken of droge witte wijn echt bij jouw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. Je beantwoordt vijftien eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt jouw persoonlijke uitslag. Zo ben je altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de smaakprofielentest.