Rode wijn, witte wijn, rosé. Stuk voor stuk gemaakt van druiven. Hoe kan het dan toch dat niet alle wijnen veganistisch zijn? Dit komt doordat er vaak dierlijke stoffen worden gebruikt om de wijn zo helder te krijgen als dat we deze graag zien.
De meeste stoffen waarmee dit wordt gedaan zijn: eiwit, caseïne, albumine, visslijm, gelatine en bentoniet. Op bentoniet na zijn dit stuk voor stuk dierlijke stoffen. Ondanks dat deze dierlijke stoffen niet meer aanwezig zijn in de uiteindelijke wijn, worden ze wél gebruikt tijdens het maken van de wijn en zijn deze wijnen dus ongeschikt voor veganisten.
Gelukkig zijn er (steeds meer) andere manieren om wijn te zuiveren. Een daarvan is het filteren van de wijn. De wijn wordt hierbij onder druk door poreus materiaal geperst om zo troebele deeltjes uit de wijn te filteren. Omdat te sterke filtering de smaak van de wijn kan aantasten is dit niet de meest populaire methode.
Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van plantaardige eiwitten en ook de traditionele manier van wijn zuiveren is helemaal vegan-friendly.
Zin in een vegan wijntje gekregen? Ook onze vegan wijnen bestel je gemakkelijk online. (h)eerlijke wijnen voor een al net zo’n mooie prijs. En bestel je voor 16:00 uur? Dan heb je de wijnen de volgende dag nog in huis!