Winkelmand samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

Sherry

Filteren

3 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. Bodegas-Williams-Humbert-Cedro-Sherry-DO-Cream
    Spanje

    Deze heerlijke sherry is gemaakt van de Palomino druif. Een druif die uitermate geschikt is voor het maken van sherry’s, en dat proef je. Deze drank is romig van smaak en heeft een fluwelen zoetheid waar je u tegen zegt. Een heerlijk zoete sherry die perfect samengaat met een kop koffie en chocolade. Genieten! 

    Druif:Palomino
    Niet lekker, geld terug
    Normale prijs 11,98 Speciale prijs 7,99
    U bespaart
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis
  2. Bodegas-Williams-Humbert-Cedro-Sherry-DO-Fino-Pale
    Spanje

    Een watertandend lekkere Sherry maken, laat dat maar aan de wijnmakers van het ruim 130 jaar oude Bodegas Williams & Humbert over. Zo is deze Cedro, die 36 maanden heeft gerijpt, razend populair in niet minder dan veertig landen! Logisch, deze droge Sherry met delicate amandelsmaak heeft internationale allure!

    Druif:Palomino
    Niet lekker, geld terug
    9,99
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis
  3. Bodegas-Williams-Humbert-Cedro-Sherry-DO-Pedro-Ximenez
    Spanje

    Deze verrassend volle en zoete sherry heeft maar liefst 24 maanden in eiken vaten gerijpt in de grootste wijnkelder van Europa. De geschiedenis van Bodegas Williams & Humberts gaat zo’n 130 jaar terug en dan is een oppervlakte van 150.000 vierkante ook wel nodig! Heerlijk van smaak en fluweelzacht in de mond.

    Druif:Pedro Ximenez
    Niet lekker, geld terug
    13,98
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis

3 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Sherry

Sherry is een versterkte witte wijn uit het zuiden van Spanje. De wijnen worden verbouwd in de wijngaarden van Jerez de la Frontera, Puerto de Santa Maria of Sanlúcar de Barrameda, samen ook wel de sherry driehoek genoemd volgens het solera-systeem. Sherry is gemaakt van de witte druiven Palomino, Moscatel en Pedro Ximénez. De Palominodruif wordt gebruikt in 90% van alle sherry’s. 

Historie

Maar weinig wijnen hebben zo’n lange geschiedenis als Sherry. Het is een van de oudste wijnen ter wereld en werd voor het eerst gemaakt in de tijd van de Moorse bezetting van Andalusië in 1213. Het was pas nadat Sir Francis Drake in 1587 de stad Cádiz plunderde en zo’n 3000 vaten sherry meenam naar Engeland, dat de Britten hun liefde voor de wijn ontdekten. Ook in Frankrijk is de wijn al eeuwenlang populair en tot op de dag van vandaag staat de benaming op de etiketten van de flessen dan ook in alle drie de talen, als: “Jerez-Xérès-Sherry”. 

Alle Sherry is afkomstig van de erkende DO (Denomicación de Origin) Van Jerez y Sanlúcar de Barrameda. Deze unieke DO, aan de westkust van Andalusië, heeft drie grote steden: Jerez, El Puerto de Santa Maria en Sanlúcar de Barrameda. Deze drie steden vormen de zogenaamde Sherry-driehoek. Alleen als wijn in deze regio is gemaakt mag het Sherry heten. 

Hoe wordt Sherry gemaakt? 

Sherry wordt gemaakt volgens het unieke en vrij complexe solera-systeem. Dit systeem bestaat uit rijen van vaten die op elkaar zijn gestapeld. De onderste rij vaten, die de solera wordt genoemd, bevat de oudste wijn. Zodra de wijn klaar is om te bottelen wordt deze uit het onderste vat gehaald. De lagen daarboven, de zogenaamde criaderas, bevatten steeds iets jongere wijn. Het onderste vat wordt bijgevuld met de jongere wijn uit het vat erboven, die vervolgens weer wordt bijgevuld uit het vat daarboven. In de bovenste vaten komt elk jaar verse wijn van de laatste oogst. De meeste smaken in sherry zijn afkomstig van dit rijpingsproces, de verschillen in stijl komen voort uit verschillen in de duur van de rijping en de omstandigheden. Na de rijping kan de wijn eventueel gezoet worden. 

Soorten Sherry

Sherry wordt gemaakt in verschillende soorten. Als je in Andalusië een Sherry zou bestellen zullen ze je gek aankijken. Onderstaand de verschillende soorten uitgelicht:

  • Fino en Manzanilla

Dit zijn droge en lichte sherry’s met een stroachtige kleur. Het karakteristieke aroma van Fino is amandel en de wijnen zijn bedoeld om jong te drinken. De wijnen blijven tijdens het rijpingsproces fris doordat er een laag gistcellen op het oppervlakte van de wijn drijft, dit wordt flor genoemd. Deze laag flor beschermt de wijn tegen de lucht die hem normaal gesproken zou laten bederven. Flor kan alleen overleven als de wijn rond de 15% alcohol bevat. 

  • Amontillado

Deze stijl wordt gemaakt door distillaat toe te voegen aan Fino en Manzanilla, waardoor het alcoholgehalte stijgt en de flor doodgaat. Zonder deze beschermende flor laag gaat de wijn oxideren en ontstaat er een diepere kleur en nootachtige aroma’s. 

  • Oloroso

Oloroso wordt na de vergisting versterkt tot 18%. Bij dit alcoholpercentage kan er geen flor op de wijn groeien en wordt de wijn dus het gehele rijpingsproces blootgesteld aan zuurstof. Dit wordt oxidatieve rijping genoemd. De wijn krijgt hierdoor een diepbruine kleur en veel alcohol. Dit zorgt voor aroma’s van geroosterde noten, koffie en soms zelfs iets dierlijks. Oloroso wijnen zijn droog van smaak maar het kan zijn dat de wijn voor de botteling gezoet wordt. De zoete wijn krijgt dat het etiket ‘cream sherry’. 

  • Pedro Ximénez

Dit is een zeer zoete stijl, gemaakt van de zongedroogde Pedro Ximénezdruif. De wijn is bijna zwart van kleur, met intense smaken van gedroogd fruit en een stroopachtige textuur. Pedro Ximénez wordt ook gebruikt als zoetmiddel voor sherry’s van goede kwaliteit. 

Naar boven