Rosé wijn: de wijn voor elk moment!
Rosé is er in allerlei soorten en maten, van fris en droog tot intens en fruitig. Geen zomermiddag is compleet zonder een glas heerlijke rosé. Wij hebben een prachtig assortiment rosé wijnen uit de meest toonaangevende wijnlanden, gemaakt van diverse druivenrassen. Ontdek al het moois wat Wijnvoordeel te bieden heeft op het gebied van rosé wijn.
Over rosé wijn
Rosé is de oudste wijnsoort in onze geschiedenis. Rosé wordt doorgaans gemaakt van blauwe druiven, uitzonderlijk en onder bepaalde regels in combinatie met witte druiven, en heeft haar kleur te danken aan de duur waarin de druivenschillen van de druiven in contact staan met het kleurloze sap. Hoe langer dit contact, des te intenser de kleur van de rosé. Ook het druivenras speelt hier een grote rol in. De combinatie van deze twee zorgt voor een grote diversiteit aan kleuren en smaken: van een lichte en elegante borrel rosé tot een zoete, kruidige wijn.
Hoe wordt rosé gemaakt?
Roséwijnen worden van blauwe druiven gemaakt, hoe komt het dat deze wijnen een mooie roze blos hebben in plaats van een rode gloed? Om hier antwoord op te geven moeten we eerst kijken naar de manier waarop rode wijn wordt gemaakt. Hieronder lichten we twee productiemethoden toe:
maceratie methode
Het uitgeperste sap wordt gemengd met de druivenmost (een combinatie van de schil, geplette druiven, steeltjes en pitjes), waardoor er aroma’s, kleur en tannines worden onttrokken. De meeste rosés worden gemaakt door de most in het maceratieproces te verwijderen. Hoe lichter de rosé, hoe korter deze dan in contact is geweest met de druivenmost. Deze methode is de meest voorkomende methode voor het maken van roséwijnen en wordt veel gebruikt in regio’s als Provence en Languedoc-Roussillon.
Saignée-methode
De andere, minder vaak voorkomende, methode voor het maken van rosé is de Saignée-methode. Bij deze methode wordt tijdens de eerste paar uur van het maken van rode wijn een deel van het sap afgetapt. Het overgebleven deel wordt zo geconcentreerd. Rosé is in dit geval dus eigenlijk een bijproduct. Deze methode is heel gebruikelijk in wijngebieden die fijne rode wijnen maken, zoals Napa en Sonoma.
Het smaakpalet van rosé
De belangrijkste smaken van rosé zijn rood fruit, citrusvruchten en bloemen. De smaak is afhankelijk van het druivenras dat gebruikt wordt tijdens het produceren van de wijn. Zo zal een diepgekleurde Italiaanse rosé meer smaken van bijvoorbeeld sinaasappel en kersen hebben terwijl een zalmroze rosé uit de Provence gemaakt van grenache eerder smaken van honingmeloen, citroen en selderij kan bevatten.
De populairste soorten rosé:
Syrah rosé:
Rosé wijnen gemaakt van het druivenras syrah hebben meestal een licht- of zalmroze kleur. Smaken van rood fruit zijn hier goed te herkennen. Denk aan aardbeien, rode bessen en framboos aangevuld met bloemige tonen, citrus en soms een vleugje kruiden.
Grenache rosé:
Rosé wijnen gemaakt van de grenachedruif hebben ook smaken van rood fruit, ze staan bekend om hun knisperende frisheid. Afhankelijk van de productiestijl en regio kunnen deze rosé wijnen variëren in zoetheid.
Merlot rosé:
Rosé wijnen van de merlotdruif hebben over het algemeen een fruitig en verfrissend smaakprofiel. Ze bevatten smaken en aroma’s van rood fruit, aangevuld met licht bloemige tonen.
Provence rosé:
De Provence in het zonnige Frankrijk wordt gezien als dé hofleverancier van rosé wijnen. In totaal telt de Provence negen verschillende appellaties waarvan Côtes de Provence en Coteaux d’Aix-en-Provence de grootste zijn. Côtes de Provence is voornamelijk bekend om zijn droge rosé wijnen gemaakt van grenache en carignan. In Coteaux d’Aix-en-Provence zijn mourvèdre, grenache en cinsault de belangrijkste druivenrassen. Deze wijnen staan bekend om hun delicate smaken, prachtig lichte kleur en perfecte frisheid.
Welke rosé vind ik lekker?
Ontdekken welke rosé nou echt bij jouw smaak past? Doe onze smaakprofielentest. Je beantwoordt vijftien eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt jouw persoonlijke uitslag. Zo ben je altijd verzekerd van de beste keuze.
Wijn en spijs: wat eet je bij rosé wijn?
Rosé heeft over het algemeen een heerlijk fris en licht karakter, waardoor het toegankelijk is. Het is daarom een uitstekende keuze voor zomerse dagen of als aperitief. De wijn wordt heerlijk koel geserveerd en past perfect bij lichte gerechten zoals frisse salades, gevogelte, vis en zeevruchten. Toch zijn er ook rosé wijnen die wat meer body hebben en complexer zijn. Deze kunnen een stevige maaltijd goed aanvullen. Denk aan een droge rosé uit de Provence in combinatie met een heerlijk gegrild vleesgerecht. Voor de liefhebbers van kaas is rosé ook erg interessant. De wijn combineert goed met zachte kazen zoals geitenkaas of feta en daarnaast met licht gerijpte kazen zoals Gouda!