Frankrijk en rosé, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het wijnland bij uitstek brengt namelijk niet alleen grandioze rode en witte wijnen voort, maar is ook zo ongeveer de hofleverancier als het op rosé wijnen aankomt. Met de Provence als de grootste rosé producent én consument. De inwoners lusten namelijk wel een glaasje. En geef ze eens ongelijk!
Er zijn tal van rosé wijnen te vinden in Frankrijk, afkomstig uit verschillende regio's. Rosé wijnen uit Frankrijk worden gemaakt van een breed scala aan druivenrassen, waaronder cinsault, syrah, cabernet sauvignon, merlot en grenache - die in Spanje door het leven gaat als garnacha.
Franse rosé staat bekend als een frisse en fruitige wijn die vaak zo jong mogelijk gedronken wordt. Echter, nieuwe technieken en de wil van de rosé producenten om hun geliefde wijn alsmaar te verbeteren, heeft er de afgelopen decennia voor gezorgd dat er tegenwoordig óók houtgerijpte en complexe rosé wijnen – van zelfs tien jaar – verkrijgbaar zijn! Voorbeelden hiervan zijn rosés uit Bandol, de appellatie in de Provence die door wijnexpert Hugh Johnson ook ‘de Pauillac van de Provence, wordt genoemd.
In totaal telt de Provence negen verschillende appellaties, waarvan Côtes de Provence en Coteaux d’Aix-en-Provence de grootste zijn. In die eerste regio worden voornamelijk droge rosé wijnen gemaakt, met de druiven grenache en carignan als hoofdingrediënt. In Coteaux d’Aix-en-Provence zijn mourvèdre, grenache en cinsault de belangrijkste druivenrassen. Zoals je misschien al opvalt, zijn dit allemaal blauwe druiven. Hoe worden daar dan prachtige zalmkleurige rosé wijnen van gemaakt? We leggen het graag uit!
Het sap van bijna alle blauwe druiven is vrijwel kleurloos. Het zijn de kleurstoffen in de schil die kleur geven aan een wijn. Hoe langer de schil in contact is met het sap uit de druif, bijvoorbeeld tijdens het persen of het gisten van de wijn, hoe meer kleur een wijn krijgt. Lang contact? Rode wijn. Kort contact? Je raadt het: een delicate rosé. Het gerucht dat rosé wijn wordt gemaakt door rode met witte wijn te mengen is dus absoluut een fabel. Sterker nog, dit is zelfs verboden in Europa!
Het kleurenpalet van rosé wijnen reikt van lichtroze tot diep roze kleuren. Bij het produceren van Franse rosé wijnen worden druivenrassen met relatief weinig kleurstoffen in de schil gebruikt. Franse rosé wordt daarom vaak herkend aan zijn lichte kleur, waar Spaanse rosés een relatief intense en donkere kleur hebben.
Een rosé uit de Provence of een van de andere wijngebieden als Languedoc of Pays d’Oc zijn over het algemeen bleekroze van kleur en droog van smaak, met de mooie tonen van rood zomerfruit als aardbei, framboos en rode bessen. Ook proef je kruidige indrukken van bijvoorbeeld rozemarijn, lavendel of tijm.
Door het fruitige karakter van rosé wijnen, zijn deze wijnen zeer geschikt als aperitief of om te serveren bij lichte gerechten, zoals salades, zeevruchten en visgerechten. Er zijn ook rosé wijnen met een wat complexere smaak, die uitstekend zijn bij de Provençaalse keuken, lekkers van de barbecue en kipgerechten.
Op zoek naar een lekkere Franse rosé? Je koopt ze voordelig online bij Wijnvoordeel.
Wil je ontdekken of Franse rosé echt bij jouw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. Je beantwoordt vijftien eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt jouw persoonlijke uitslag. Zo ben je altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de smaakprofielentest.