Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Italiaanse rode wijn

Gekozen filters:
  1. Nebbiolo

1 product

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren
    • Morello Barolo
    K201212_2020_morello_barolo_docg
    2020 | Italië, Piemonte
    |
    29,98

1 product

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren

Italiaanse rode wijn

Italië is een paradijs voor de nieuwsgierige wijnliefhebber. Het land heeft veruit de meest individuele wijnstijlen en inheemse druivenrassen van alle wijnlanden ter wereld. Van weelderige, dieprode Chianti’s, tot lichte en fruitige Montepulciano d’Abruzzo’s. Italië produceert niet alleen enkele van ’s werelds beste rode wijnen, maar is ook de grootste wijnproducent ter wereld. Wil je deze overheerlijke wijnen proeven? Bestel dan nu voordelig bij Wijnvoordeel!

Wijnregio's in Italië

Er zijn maar weinig wijnlanden zo divers als Italië. De druiven staan in alle windstreken aangeplant en elke heuvel of stuk land heeft zijn eigen kenmerken. Dit komt tot uiting in alles wat er groeit, zo ook in de druiven. Wij zetten een paar van de belangrijkste Italiaanse wijnregio’s voor je op een rij:

  • Veneto: dit is één van de meest productieve wijngebieden van Italië, vooral bekend om de sprankelende prosecco-wijnen. Ook de geliefde Amarone della Valpolicella komt uit deze regio. Dankzij het koele klimaat worden er in dit gebied een aantal frisse, witte wijnen gemaakt, bijvoorbeeld van pinot grigio.
  • Toscane: deze regio is niet alleen de thuisbasis van de meest schilderachtige wijngaarden van Italië, maar ook van de meest bekende wijn van het land genaamd Chianti. Andere populaire druivenrassen die hierstaan aangeplant zijn Sangiovese, vernaccia en Vermentino.
  • Piemonte: in het noorden van de regio Piemonte worden enkele van de meest gerenommeerde rode wijnen van het land gemaakt, namelijk Barolo en Barbaresco. Belangrijke druivenrassen in deze regio zijn nebbiolo, barbera, moscato en dolcetto.
  • Sicilië: het grote eiland in de Middellandse Zee genaamd Sicilië is de regio met de meeste wijngaarden van heel Italië. Het gebied heeft de perfecte omstandigheden voor het maken van wijn: zon, warmte en geringe neerslag. Er komen veel mooie wijnen uit dit gebied, maar de belangrijkste zijn toch wel Marsala en wijnen gemaakt van nero d’avola.

Populaire druivenrassen

Als je van afwisseling houdt, dan is Italië de plek voor jou. Het land heeft maar liefst 350 inheemse druivenrassen om uit te kiezen. Een liefhebber van rode wijnen is dus gerust een paar jaar zoet, zonder het risico te lopen dezelfde wijn tweemaal tegen te komen. De bekendste blauwe druif uit Italië is sangiovese. Deze druif heeft meer dan tientallen varianten/kruisingen door het hele land. Omdat 350 druivenrassen wat overweldigend kunnen zijn, hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet:

 

  • Barbera: deze druif komt uit Piemonte en behoort tot de lichtere druivenrassen. De wijnen die van barbera worden gemaakt, dragen dezelfde naam en zijn vaak fruitig en goed gestructureerd.
  • Corvina: deze druif staat ook wel bekend als de koningin onder de rode druiven en is de belangrijkste druif in de Valpolicella-wijnen, waaronder de bekende Amarone della Valpolicella. De druiven worden eerst gedroogd en ontwikkelen een hoger suikergehalte. Dit resulteert in een volle wijn met warme, zwoele tonen van kersen, zwart fruit, pruimen en vanille.
  • Montepulciano: de montepulciano wordt gebruikt voor de beroemde Montepulciano d’Abruzzo wijnen uit, zoals de naam al zegt, Abruzzo. De wijnen van deze druif zijn diep van kleur en hebben typerende smaken van zwart fruit.
  • Nebbiolo: waarschijnlijk is de nebbiolodruif het ‘beste’ druivenras van Italië. Hiervan worden namelijk grote wijnen als Barolo en Barbaresco gemaakt. Door de dunne schil is de druif vatbaar voor druivenziektes en rot. Door diezelfde schil heeft de wijn een licht rode kleur, die zelfs na korte flesrijping al snel oranje tinten begint te vertonen. De wijn heeft aroma’s van aardse toetsen, leder, rood fruit en rozen.

Rode wijn uit Italië

Hoewel de witte wijnen in aantal met de rode kunnen concurreren, zijn de echte grote wijnen uit Italië op enkele uitzonderingen na rood. Dit komt voornamelijk doordat er in Italië slechts weinig klimaatzones zijn die geschikt zijn voor de teelt van witte druiven. Maar wat maakt een rode wijn Italiaans? Volgens sommigen is een Italiaanse wijn rood omdat men in de Romeinse tijd rode wijn met luxe en rijkdom vergeleek. Dit terzijde is het hoofdkenmerk van de Italiaanse rode wijnen de optimale keuze vrijheid. Italië kent een breed assortiment aan rode druivenrassen zoals Primitivo, nebbiolo en sangiovese wat de keuze van een heerlijke rode wijn breed maakt.

Wijn en spijs

Een volle rode wijn wordt regelmatig in Italië gedronken, maar met welke gerechten kan je dit goed combineren? Ten eerste is een spaghetti bolognese altijd een goede keus, vooral met Chianti of een barbera. De frisheid in de wijn helpt de frisheid in de tomatensaus te evenaren terwijl tannines de rijkdom van het vlees of kaas kunnen compenseren. Verder kan een rode wijn ook erg goed met stoofvlees. De overheerlijke hartige en kruidige smaken van rode wijn zoals Brunello di Montalcino gaat erg goed samen met de kruiden en specerijen van een lekkere stoofpot. Tenslotte kunnen we natuurlijk niet de pizza vergeten waarbij een rode wijn niet kanontbreken. Een heerlijke Valpolicella bij een pizza met tomatensaus, kaas en vleeswaren zal erg goed gaan vanwege de tannines en frisheid van de wijn. Bent u benieuwd naar nog meer wijn en spijs tips? Bekijk dan onze wijn en spijs blog.

Vind ik rode wijn uit Italië lekker?

Wil je ontdekken of rode wijn uit Italië echt bij jouw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. Je beantwoordt vijftien eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt jouw persoonlijke uitslag. Zo bent je altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de smaakprofielentest.

1 gekozen filter
Naar boven