Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Alle Mousserende wijn

Mousserende wijn: hét perfecte drankje voor elke feestelijke gelegenheid 

Mousserende wijn, ook wel vin mousseux genoemd, wordt gekarakteriseerd door zijn mooie feestelijke bubbels. Deze bubbels ontstaan doordat de wijn koolzuurgas bevat. De meeste mousserende wijnen zijn droog van smaak en bevatten dus weinig restsuikers. Echter zijn er ook genoeg zoete varianten. Afhankelijk van de regio en de stijl van de wijn kunnen mousserende wijnen van een hoop verschillende druivenrassen gemaakt worden. De meest voorkomende druivenrassen voor deze wijnsoort zijn chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Mousserende wijnen worden geproduceerd volgens verschillende methodes, waarvan de ‘Méthode Traditionelle’ de meest gebruikelijke is. Bij deze productiemethode vindt de tweede gisting van de wijn plaats op de fles, waardoor er koolzuurvorming ontstaat en de wijn met bubbels zijn karakteristieke smaak kan ontwikkelen. De wijnen zijn heerlijk om jong te drinken, niettemin zijn ze uitstekend voor langere rijping, waarbij complexe smaken zich kunnen ontwikkelen. Mousserende wijnen kunnen variëren in stijl waarvan de drie meest populaire champagne, prosecco en cava zijn. Iedere stijl heeft zijn eigen unieke smaak en productiemethode. Bij Wijnvoordeel vind je van elke stijl de lekkerste mousserende wijnen. 

Het verschil tussen champagne, cava en prosecco

Hoewel champagne, prosecco en cava alle drie in de categorie mousserend vallen, zijn er wel degelijk belangrijke verschillen tussen de stijlen. Wij leggen het graag aan je uit.

- Champagne heeft zijn naam te danken aan de regio waar deze wijn geproduceerd wordt, namelijk de populaire Champagnestreek in Frankrijk. Voor deze stijl wordt vooral gebruikgemaakt van druiven als chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Deze productiestijl maakt gebruik van de ‘Méthode Traditionelle’ waarbij de wijn een tweede gisting ondergaat in de fles. Champagne is geliefd om zijn complexe smaakprofiel en fijne mousse. Deze wijnsoort is vanwege de productiemethode, hoge kwaliteit en naam, de duurste van de drie. 
- Prosecco wordt gemaakt in Italië, waarbij de gleradruif de hoofdrolspeler is. Prosecco wordt geproduceerd volgens de ‘Charmat-methode’, waarbij er ook een tweede gisting plaatsvindt. Dit keer niet in de fles, maar in roestvrijstalen tanks. Prosecco staat bekend om zijn iets zoetere smaak met een uitgesproken bubbel. 
- Cava wordt geproduceerd in Spanje. De druivenrassen macabeo, parellada en xarel-lo zijn hier leidend. Cava wordt geproduceerd volgens dezelfde methode als champagne, namelijk de 'Méthode Traditionelle.’ De smaak van cava wordt omschreven als droger, met een fijne bubbel. 

Verschil tussen productie stijlen 

Bij de Méthode Traditionelle vindt de secundaire gisting plaats in de fles. De geproduceerde koolstofdioxide wordt in de fles gevangen. Hierbij ontstaat druk en koolzuur waardoor de kenmerkende bubbels in de wijn gevormd worden. De wijn rijpt vervolgens minimaal 12 maanden (vaak langer) op zijn gebruikte gistcellen. Dit proces helpt de wijn om complexe smaken en aroma’s te ontwikkelen. Na de rijping wordt de wijn rondgedraaid en gekanteld waardoor de gistcellen zich in de hals van de fles nestelen. De hals wordt vervolgens bevroren en de ophoping van gist die zich heeft gevormd wordt losgemaakt door de fles te openen en de druk zijn werk te laten doen. De fles wordt aangevuld met een mix van wijn en suiker, waardoor de zoetheid van de wijn wordt bepaald. Deze methode is erg arbeidsintensief en kost veel tijd, maar het levert verbluffende wijnen op die geliefd zijn om hun complexiteit, finesse en elegantie. 


De Charmat-methode werd begin 1900 ontwikkeld door de Franse wijnmaker Eugene Charmat. De secundaire gisting vindt plaats in een grote tank, waar de basiswijn eerst wordt gefermenteerd, daarna wordt er een mengsel van suiker en gist toegevoegd waardoor de gisting op gang komt. De koolstofdioxide die hierbij ontstaat wordt gevangen in de tank, wat resulteert in koolzuurvorming, oftewel er ontstaan bubbels in de wijn. Na de gisting wordt de wijn geklaard en gefilterd om gistdeeltjes te verwijderen. Deze methode is goedkoper en sneller dan de Méthode Traditionelle. Een groot verschil tussen de twee methodes is dat de wijnen die volgens de Charmat-methode worden geproduceerd, minder potentie hebben om te verouderen. 

Wijn en spijs: wat eet je bij mousserende wijnen

Mousserende wijnen zijn een uitstekende keuze als aperitief. De wijn gaat erg goed samen met lichte hapjes, denk aan oesters, gerookte zalm, bruschetta en Spaanse tapas. De frisse smaak van deze wijnen vullen visgerechten mooi aan, vooral schaal- en schelpdieren zoals kreeft, garnalen en mosselen. Daarnaast is een mousserende wijn niet te missen naast jouw kaasplankje, vooral erg lekker in combinatie met zachte kazen als brie en camembert. Sluit jouw diner af met een mix van zoet en mousserende wijn. Erg lekker bij fruitige desserts als sorbet en fruitige taarten, maar ook heerlijk bij een licht chocolade dessert zoals chocolademousse!

Vind ik mousserende wijn lekker?

Wil je ontdekken of mousserende wijn echt bij jouw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. Je beantwoordt vijftien eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt jouw persoonlijke uitslag. Zo ben je altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de smaakprofielentest

 

1 gekozen filter
Naar boven