Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Dessertwijn

Zoete en versterkte wijn wordt vaak dessertwijn genoemd. Dessertwijn is in ons land vaak nogal ondergewaardeerd, terwijl het de perfecte afsluiter is van elk diner. 

Welke wijn bij welk dessert? 

Wijn die traditioneel gezien bij een dessert wordt geserveerd heeft doorgaans een hoger alcoholpercentage en is zoeter dan een gemiddelde wijn. Het alcoholgehalte ligt meestal rond de 15-20%. Zeker bij een zoet dessert mag de wijn nog zoeter zijn dan het dessert zelf. Een Port, Sherry of andere versterkte wijn doet het in dit geval erg goed. 

Ook als er wordt gekozen voor kaas als dessert is er genoeg keuze wat betreft de wijn. Een fruitige rode wijn verdringt aromatische harde kazen en tanninerijke wijn overheerst bij romige kazen. Kies daarom voor een wijn uit dezelfde regio als waar de kaas vandaan komt. 

En de beste dessertwijn bij fruit? Dat is een mousserende wijn. Kiest u echter voor chocolade? Ga dan voor een Muscat wijn bij melkchocolade of een Amarone of Portwijn bij pure chocolade. 

Soorten dessertwijn

Er zijn veel soorten dessertwijn, allemaal gemaakt van verschillende druiven en volgens verschillende productiemethoden. Hieronder lichten we de meest populaire dessertwijnen uit: 

  • Auslese

Deze wijn valt in de categorie halfzoete wijn. De druiven voor de Auslese worden erg laat gelukt waardoor deze veel restsuiker bevatten. Meestal wordt de wijn gemaakt van de Riesling-druif, die van nature mooie zuren bevat. Deze wijn heeft tevens een lager alcoholpercentage in vergelijking met de meeste dessertwijnen, namelijk 8,5%. 

Dit is misschien wel de beroemdste zoete wijn ter wereld. Waarschijnlijk door de lange historie, grote populariteit of de prachtige Douro-vallei in Portugal waar Port vandaan komt. Heerlijk bij desserts met chocolade of een blokje oude kaas. 

Champagne met een zoete smaak bestaat in vier varianten: Extra Sec (lichtzoet), Sec (halfzoet), Demi Sec (zoet) en Doux (erg zoet). Champagne is de enige wijn waaraan suiker mag worden toegevoegd als deze af is en bevat rond de 12% alcohol. De druiven die in Champagne verwerkt worden zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.

  • Sauternes

De Sauternes heeft een lange historie en is een van de bekendste dessertwijnen ter wereld. De wijn wordt gemaakt in zuidwest Frankrijk door middel van edele rotting. Sauternes worden gemaakt van de druiven Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle. Deze dessertwijn bevat vaak een alcoholpercentage rond de 13%.

1 gekozen filter
Naar boven