Winkelmand samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

Dessertwijn

Filteren

5 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. 94Wines-Enjoy-Sparkling-Rose-Limited-Edition
    Italië

    Deze knalroze, bruisende en frisse rosé is als een feestje in een fles. Meteen al bij de eerste slok proef je de tintelende, frisse en fruitige smaak. Perfect om te serveren als aperitief met een lekker hapje. In combinatie met het subtiele bubbeltje maakt deze smaaksensatie van elke gelegenheid een feestje.

    Smaak:Bruisend & Fris
    Druif:Merlot, Raboso
    Niet lekker, geld terug
    Normale prijs 15,98 Speciale prijs 7,99
    U bespaart
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis
    • Goldish-Noir
    Goldish-Noir
    Duitsland
    Goldish Noir
    Waardering:
    80% 100 0
    (53)

    Goldish Noir is een van de meest bekende rode mousserende wijnen die op dit moment op de Europese markt verkrijgbaar is. Deze wijn is een echte hit en al jaren zeer populair in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Beoordeeld met 83 punten op Mundus Vini 2014 en een uitstekende wijn wanneer u iets te vieren heeft!

    Smaak:Bruisend & Fris
    Niet lekker, geld terug
    9,99
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis
  2. Bodegas-Williams-Humbert-Cedro-Sherry-DO-Cream
    Spanje

    Deze heerlijke sherry is gemaakt van de Palomino druif. Een druif die uitermate geschikt is voor het maken van sherry’s, en dat proef je. Deze drank is romig van smaak en heeft een fluwelen zoetheid waar je u tegen zegt. Een heerlijk zoete sherry die perfect samengaat met een kop koffie en chocolade. Genieten! 

    Druif:Palomino
    Niet lekker, geld terug
    11,98
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis
  3. Barão-de-Vilar-White-Sweet-Port
    Portugal

    Een bijzondere zoete witte port van wijnhuis Barão de Vilar die gemaakt is van enkel witte druiven. Deze port is een blend van verschillende portwijnen en heeft gerijpt in eikenhouten vaten genaamd “tonels”. Een bovenal fruitige port die het lekkerst is om flink gekoeld (8 tot 12 graden) te drinken als aperitief.

    Smaak:Zacht & Zoet
    Druif:Donzelinho, Gouveio, Malvasia, Vioshino
    Niet lekker, geld terug
    13,98
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis
    • Monge-Granon---Clairette-de-Die-Tradition-AOP
    Monge Granon - Clairette de Die Tradition AOP
    Frankrijk

    De goudbekroonde Clairette de Die Tradition, van het familie wijnhuis Monge Granon, is een ware verleider, die direct na het inschenken zorgt voor verfrissende vreugde. Rijk fruit met een vleugje muskaat, verpakt in ragfijne bubbels. Gemaakt van een bijzonder druivenduo en perfect om mee te vieren en van te genieten.

    Smaak:Bruisend & Fris
    Druif:Clairette blanche, Muscat blanc
    Niet lekker, geld terug
    15,98
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis

5 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

dessertwijnDessertwijn

Zoete en versterkte wijn wordt vaak dessertwijn genoemd. Dessertwijn is in ons land nogal ondergewaardeerd, terwijl deze perfect is als afsluiting van een etentje.

Productie van dessertwijn

De druiven van een dessertwijn ondergaan een hele aparte bewerking, in ieder geval anders dan bij een gewone wijn. De druiven blijven langer aan de struik zitten, er wordt gewacht op botryisschimmel. Het sap wordt naar buiten gewerkt doordat de schimmel in de druif dringt en er blijft uiteindelijk een verschrompeld velletje vol suiker over. Deze druiven worden gebruikt om de wijn uit te persen, wat overblijft is een stroperige substantie. Tijdens het gisten wordt de smaak van de wijn nog zoeter. Deze manier van wijn produceren wordt ‘edele rotting’ genoemd en er zijn veel druiven nodig voor één fles wijn.

Een andere manier om tot een dessertwijn te komen is door aan een gistende wijn een grote hoeveelheid wijnalcohol toe te voegen. De gisting wordt hierdoor gestopt en de suikers blijven achter.

Het kiezen van een dessertwijn

Wijn die traditioneel gezien bij een dessert wordt geserveerd heeft een hoger alcoholpercentage en is zoeter door de manier van produceren. Het totale alcoholgehalte ligt meestal rond de 15-20%. Dessertwijn hoort in een klein glaasje geserveerd te worden. Bij een zoet dessert mag de wijn nog zoeter zijn dan het dessert zelf. Een port, sherry of andere versterkte wijn doet het ook goed bij een zoet nagerecht.

Als er wordt gekozen voor kaas als dessert is er een ruime keuze. Een fruitige rode wijn verdringt aromatische harde kazen en tanninerijke wijn overheerst romige kazen. Kies daarom voor wijn uit dezelfde regio als waar de kaas vandaan komt. Een witte wijn werkt ook prima, kies voor een droge bij geitenkaas en een zoetere wijn bij blauwe kaas.

Fruit bevat veel zuren. Als daar wijn bij wordt gedronken kan dit een metaalachtige smaak geven. Een mousserende zoete wijn sluit wel perfect aan bij vers fruit als nagerecht. Chocolade is erg aromatisch en daarom is een goede balans met dessertwijn niet gemakkelijk. Bij melkchocolade is de Muscat een mooie aanvulling. Meer bittere chocolade gaat goed met een Amarone, een relatief droge wijn. Verder is een mooie port ook een perfecte keuze.

Soorten dessertwijn

Er zijn vele soorten dessertwijn, deze zijn gemaakt van verschillende druivensoorten en op andere wijze geproduceerd. Hieronder volgen de meest populaire type dessertwijnen.

  • Auslese

Deze wijn valt in de categorie halfzoete wijn, de druiven worden erg laat geplukt waardoor deze nog veel suiker bevatten. Meestal wordt deze wijn gemaakt van de Riesling-druif, die van nature nog mooi zuren bevat. Deze wijn heeft een lager alcoholpercentage in vergelijking met de meeste dessertwijnen, namelijk 8,5%.

  • Moscato

Na een uitgebreid diner komt een glas versterkte zoete wijn niet altijd gelegen. Op dit soort momenten is een heerlijke zoetfrisse wijn gemaakt van de Muscat-druif perfect. Mousserende wijn wordt vaak ‘frizzante’ en ‘spumante’ genoemd, wat staat voor lichte of stevige bubbels. Door het lage alcoholpercentage van 6% is deze wijn ook zeer geschikt als terraswijn.

  • Port

Dit is misschien wel de beroemdste zoete wijn ter wereld. Waarschijnlijk door de lange historie, grote populariteit of de prachtige Douro-vallei in Portugal waar ze vandaan komen. Port is goed te bewaren na opening, maximaal twee weken houden de meeste Portsoorten wel vol. Pas alleen op met Vintage Port, deze complexe wijn smaak het beste op de dag van opening. Het alcoholpercentage in Port ligt erg hoog, deze zit op 20%.

  • Champagne

Champagne met zoet bestaat in vier varianten: Extra Sec (licht zoet), Sec (halfzoet), Demi Sec (zoet) en Doux (heel zoet). Champagne komt altijd uit het champagne-gebied, mousserende wijn uit andere gebieden heeft een andere namen en mag niet de naam Champagne dragen. Het is de enige wijn waaraan suiker mag worden toegevoegd als deze af is en bevat rond de 12% alcohol. De druiven die in Champagne verwerkt worden zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.

  • Sauternes

De Sauternes heeft een lange historie en is één van de bekendste dessertwijnen ter wereld. De productie van deze wijn gebeurt in Zuidwest Frankrijk door middel van edele rotting. Sauternes wordt samengesteld uit de druivensoorten Sémillon, Sauvignon Blanc en Muscadelle. Deze dessertwijn bevat vaak een alcoholpercentage rond de 13%.

Naar boven