Ben je op zoek naar Cava? Dan ben je bij Wijnvoordeel aan het juiste adres! Ontdek deze bijzondere bubbel voordelig bij Wijnvoordeel. Met een goede fles Cava heb je de perfecte drank in huis om al jouw feestelijke momenten mee te vieren of om gewoon zo van te genieten!
Cava is de populaire mousserende wijn uit de Spaanse streek Penedes. De wijn heeft de Denominación de Origen (DO) status en wordt gemaakt van de druiven Macabeo, Parellada en Xarel-lo. Al sinds 1872 wordt Cava wijn op dezelfde wijze gemaakt als Champagne, namelijk volgens de méthode champenoise. Deze methode is in Spanje omgedoopt tot de méthode traditionelle, maar toch wordt Cava hier in de volksmond nog wel champán of champaña genoemd.
Cava is een Spaanse mousserende wijn met de Denomicación de Origen (DO) status. De wijn kan wit of roze zijn en wordt voornamelijk gemaakt in Catalonië. De meest gebruikte en meest populaire druiven om de wijn van te maken zijn Macabeo, Parellada en Xarel-lo. Cava staat altijd in de schaduw van zijn Franse tegenhanger Champagne. Cava wordt echter op 1200 kilometer afstand van de Franse Champagnestreek gemaakt en zal dus altijd een ander product blijven. Zelfs als het soms met dezelfde druivenrassen wordt gemaakt als waar Champagne van wordt gemaakt.
De wijn wordt wel volgens dezelfde methode gemaakt als Champagne: de méthode champenoise, die in Spanje is omgedoopt tot de méthode traditionelle en door de Spanjaarden vaak ook champán of champaña wordt genoemd. Cava is een belangrijk onderdeel van de Catalaanse en Spaanse familietradities en is dan ook favoriet bij dopen, huwelijken, diners en feesten.
Het zijn alle drie mousserende wijnen, maar toch zijn er verschillen tussen Cava, Champagne en Prosecco. De drie belangrijkste zijn de druiven die worden gebruikt, de locatie waar deze druiven groeien en de productiemethode. Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als Macabeo, Xarel-lo en Parellada en wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle. Champagne mag alleen Champagne heten als het uit de Champagnestreek komt en wordt meestal gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Voor het maken van Champagne wordt de méthode champenoise gebruikt. Tot slot Prosecco. Dit is een mousserende wijn uit Veneto in Italië die wordt gemaakt van de Glera-druif. Voor deze bubbelwijn wordt gebruik gemaakt van de Charmat-methode.
Veel mensen drinken Cava bij speciale gelegenheden, maar wist je dat Cava de perfecte partner is van tal van maaltijden? Er zijn maar weinig gerechten die niet goed met Cava combineren. Cava heeft namelijk een iets lagere zuurgraad dan veel champagnes waardoor het een zachter en gladder gevoel in de mond geeft. Perfect om de vettigheid van gebakken of gefrituurd voedsel mee te compenseren. Drink Cava naast gefrituurd of gebakken voedsel ook eens bij een Thaise maaltijd, bij de tapas of bij een quiche lorraine.
Hoeveel glazen uit een fles Cava?
In een standaard fles wijn, en dus ook Cava, zit 750 milliliter. In een standaard glas wijn zit doorgaans zo’n 150 milliliter. Houden we dit aan dan kun je uit een fles Cava dus 6 à 7 glazen halen.
Hoe lang is Cava houdbaar/hoe lang blijft Cava goed?
Voor Cava geldt een kortere houdbaarheid dan voor Champagne. Waar je Champagne net zo lang kunt bewaren als dat hij in de kelder heeft gerijpt, geldt voor Cava een kortere houdbaarheidsdatum. Het beste kun je de wijn zo snel mogelijk drinken. Mocht je deze toch nog even willen wegleggen, doe dit dan niet langer dan een jaar.
Heb je de fles eenmaal geopend? Bewaar de fles dan (met kurk of speciale vacuvin voor mousserende wijn) in de koelkast. De wijn blijft dan nog zo’n 3 tot 5 dagen goed.
Wat is Cava Brut?
Brut is een aanduiding van zoetheid, of juist het ontbreken ervan. Om Cava te maken moet na de tweede gisting het dode gist worden verwijderd. Wanneer dit wordt gedaan verdwijnt er een klein beetje wijn uit de fles. Dit wordt aangevuld met de zogenaamde liqueur d'expédition, waar niet alleen gewone wijn maar ook suiker in zit. Afhankelijk van de hoeveelheid suiker zijn er zeven aanduidingen van zoetheid in de wijn. Wanneer er Cava brut op de fles staat betekent dit dat er 6 tot 15 gram suiker per liter in de wijn te vinden is. Extra brut betekent dat er niet meer dan 6 gram suiker per liter aanwezig is en bij Brut nature is er geen enkele suikerkorrel toegevoegd. Van laag naar hoog zijn Brut nature, Extra Brut en Brut de minst zoete Cava’s op de markt. Ook is er nog Extra seco, Seco, Semi-seco en Dulce, waarvan er bij Dulce meer dan 50 gram suiker per liter aanwezig is.