LICHTE WIJNEN
Lichte wijnen zijn niet al te zware wijnen. Deze wijnen hebben vaak een charmant, pittig en fris karakter. Dit zijn heerlijke wijnen om de hele avond te schenken en bij te eten. Bij rode lichte wijnen kun je denken aan rode allemansvrienden bomvol fruit, aangevuld met zachte kruiden. Vriendelijk, licht en lekker soepel in de mond. Witte lichte wijnen zijn toegankelijke en jonge witte wijnen. Met een frisse neus en in de mond niet al teveel zuren. Serveer bij lichte wijnen gerechten als een gegrild kippetje, gegrilde groenten, gerookte zalm, asperges en lichte pastagerechten. Ook heerlijk bij een kaasplankje waarop (extra) belegen Goudse niet mag ontbreken.
Over de smaakprofielen
Wat is een smaakprofiel?
Naast dat er veel verschillende wijnsoorten zijn, speelt de kwaliteit van de wijn ook een belangrijke rol. Het is mogelijk om een wijn te kiezen op basis van jouw eigen smaakvoorkeur. Daarom bieden we jou een smaaktest aan waarmee je makkelijk en snel kunt zien wat jouw smaakprofiel is en welke soorten wijn bij jou passen. Zowel witte wijnen, rode wijnen, rosé en mousserende wijnen vallen onder dit smaakprofiel. Elke wijn is zorgvuldig geproefd en gerankt en valt daardoor onder één smaakprofiel. Achter de smaaktest zit een wetenschappelijke theorie van een bekende smaakprofessor.
Waar is een smaakprofiel op gebaseerd?
Onze smaakprofielentest is gebaseerd op de wetenschappelijke theorie van de bekende smaakprofessor Peter Klosse. Hij ontdekte dat er drie universele factoren zijn die smaak meetbaar maken:
- Smaakrijkdom: dit gaat over de intensiteit en de hoeveelheid smaak. Over hoeveel je proeft van iets. En is die smaak heel fris, denk aan citroen, of juist rijk als een rijpe banaan? Hoe meer uitgesproken de smaak, hoe hoger de smaakrijkdom.
- Filmend: het mondgevoel – de manier waarop je smaak ervaart – wordt beïnvloed door de textuur van de wijn. Hoe voller en romiger de wijn, hoe meer je een filmend mondgevoel ervaart. Denk maar eens aan een goede klodder mayonaise of een heerlijke plak cake: vol en romig.
- Strak: ook dit zegt iets over het mondgevoel. Voelt de wijn wat stroef aan en heb je het idee dat jouw mond wat wordt samengetrokken, denk bijvoorbeeld aan het eten van een citroen, dan is het mondgevoel strak.
Dankzij de ontdekking van Peter Klosse wordt weer eens bewezen dat over smaak niet te twisten valt: je vindt iets lekker of niet. Dat geeft aan waar jouw voorkeur naar uitgaat en die persoonlijke voorkeur vormt de basis van deze smaakprofielentest. Hiermee ontdek je snel en eenvoudig welke wijn bij jou past en zo heb je altijd de lekkerste wijn in het glas.
Hoe worden wijnen gekoppeld aan een smaakprofiel?
Onze wijnen zijn zorgvuldig onder de loep genomen, gerankt op de assen smaakrijkdom, filmend en strak en vervolgens ingedeeld in stijlen die aansluiten bij de verschillende smaakprofielen. Met jouw smaakprofiel bij de hand, kun je jouw voorkeur eenvoudig vergelijken met alle ruim vierhonderd wijnen in onze online wijnwinkel. En om het nog eenvoudiger te maken: na afloop van de test tonen wij je een aantal wijnen die perfect aansluiten bij jouw smaakprofiel.
Kan een smaakprofiel veranderen?
Ja. Jouw smaak ontwikkelt zich met de tijd. Het kan dus zomaar zijn dat de uitkomst van de smaakprofielentest over een jaar niet meer aansluit bij jouw voorkeur. Ons advies: herhaal de test elk jaar zodat je altijd de juiste wijn in huis haalt.
Welke wijn moet ik kiezen?
Aan het einde van de smaakprofielentest, die minder dan een minuut van jouw tijd inneemt, weet je wat jouw smaakprofiel is en zie je welke wijnen perfect aansluiten bij jouw persoonlijke voorkeur. Met jouw smaakprofiel bij de hand maak je de beste keuze uit ons wijnassortiment en heb je altijd de juiste wijn in het glas. Bekijk onze andere profielen: stevig, vol, opwekkend, fris en rond .
Wat als ik een wijn niet lekker vind?
Smaken verschillen nou eenmaal. Het kan voorkomen dat er een fout in de wijn zit of dat je ‘m niet lekker vindt. In dat geval kun je gebruik maken van onze 100% proefgarantie. Is de wijn niet naar wens? Dan stuur je deze gewoon terug. Hoe dat werkt lees je tussen onze faqs.