Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikelen in de winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikelen toevoegen aan je huidige bestelling?

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Sangiovese wijn

Sangiovese is de belangrijkste blauwe druif van midden-Italië en levert wijnen van wereldformaat. Andere namen voor deze druif zijn Sangioveto, Brunello en Morellino. De druif vormt de basis voor de beroemde wijnen brunello, chianti en Vino Nobile.
De druif stamt waarschijnlijk af uit Toscane en was vermoedelijk al in de tijd van de Etrusken bekend. Naast Italië is de druif ook terug te vinden in Californië en Argentinië. Kenmerkend voor deze druif is de donkere kleur en de combinatie van fris fruit met kruiden, specerijen en zachte tannines. Sangiovese is op zijn best in Toscane en Umbrië, waar hij wijnen met de nodige tannines en zuren geeft die soms worden aangevuld met andere rassen.


Sangiovese klassieker 1: Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino is de bekendste wijn van Italië. Door de hoge kwaliteit en zorgvuldig uitgekozen druiven is de wijn erg geliefd bij wijnkenners van over de hele wereld. De wijnen die worden gemaakt van de brunellodruif zijn granaatrood en hebben een stevig karakter. Het alcoholpercentage van de Brunello di Montalcino is minimaal 12,5 procent. De wijn moet een minimale rijping van drie en een half jaar op fust ondergaan en de Riserva’s zelfs vijf jaar. De wijn heeft aroma’s van zwarte kers, pruim, specerijen en wat kruiden. De wijnen kunnen zowel vol en krachtig zijn, maar ook zwoel en zacht. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de wijn. Bij het ouderen worden de geur en smaak steeds harmonieuzer.


Sangiovese klassieker 2: Chianti

Chianti heeft in Italië de zogenaamde DOCG status. Dit is de hoogste classificering en deze staat garant voor strenge eisen wat betreft de herkomst en de maximale opbrengst per hectare wijngaard. Aanvullend hierop mag een Chianti het predicaat Riserva toevoegen als de wijn minimaal twee jaar op eikenhouten vaten heeft gerijpt en minimaal drie maanden op fles. De wijn wordt meestal gemaakt van enkel Sangiovesedruiven. Het is toegestaan om deze aan te vullen met alternatieve rassen zoals de Cabernet Sauvignon en Merlot.
Een Chianti van goede kwaliteit heeft karakteristieke eigenschappen. De kleur is vaak levendig rood tot roodbruin, afhankelijk van de leeftijd van de wijn. De wijn heeft in zijn jonge jaren een licht kruidig bouquet dat met verloop van tijd in leer en tabaktonen omslaat. Door zijn bijna kaneelachtige tannine, die door zijn lichte zuurspel wordt ondersteund, gaat de wijn goed samen met de meeste Toscaanse gerechten, zoals pasta, wild en lam- en rundvlees. Mits de sauzen niet te sterk worden gebonden.

1 gekozen filter
Naar boven