Als de doorgewinterde oenoloog Sandra Duboscq een vinger in de wijn heeft, dan weet je één ding zeker: met deze wijn zit het meer dan snor! De Française is namelijk ook de adviseur van Cos Labory 5e Grand Cru Classé in Saint Estèphe. De kracht en elegantie waar de wijnen van dit huis om bekend staan, ervaar je ook in deze Cru Bourgeois van Château Saint Ahon. Een klassieke, veelvuldig onderscheiden Bordeaux met de complexe aroma’s van donker fruit, kruiden en houttonen en dat alles met een opvallend fraaie frisheid. Krachtig én elegant.
Smaak - Stevig
Druif - Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot
De druiven voor deze overheerlijke Gran Reserva komen van wijnstokken in de regio Cariñena. De wijn barst bijna uit zijn voegen door al het fruit en heeft een zachte smaak dankzij zijn 18 maanden houtrijping op eikenhout. Intens dieprood van kleur, fruitige aroma’s en zachte tannines. Een blend van twee authentieke druivenrassen uit Cariñena: garnacha, tempranillo, aangevuld met het nobele ras uit Frankrijk: cabernet sauvignon. Het resultaat: een fenomenale Gran Reserva!
Pauillac is de meest prestigieuze appellation in de Médoc, met maar liefst drie Premier Grand Cru Classés: Lafite Rothschild, Latour en Mouton Rothschild. Dankzij de perfecte wijngronden; een dikke kiezellaag die op sommige plekken vermengd zijn met stevige klei, worden deze wijnen ook wel de beste wijnen van de wereld genoemd. Wij vonden voor jou een ware parel, namelijk 'La Rose Pauillac'. Met deze wijn van uitzonderlijke kwaliteit haal je een echte klassieke Bordeaux in huis.
Smaak - Opwekkend
Druif - Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot
Cabernet sauvignon is de beroemdste druif in de wereld. De druif wordt vaak King Cab genoemd. Daarnaast kent cabernet sauvignon verschillende synoniemen als petit cabernet, petit bouchet, vidure en carbouet. Vooral in franse rode wijnen uit Bordeaux heeft de druif naam gemaakt. Samen met merlot en cabernet franc worden hier wijnen van absolute topkwaliteit gemaakt.
Vanaf Bordeaux heeft de druif zich met succes verspreid naar bijna elk wijnland ter wereld. Zo worden er tegenwoordig ook in Chili, Californië en Australië wijnen van koninklijk niveau gemaakt.
De cabernet sauvignondruif
De druif is een kruising tussen Cabernet Franc en de Sauvignon Blanc. Cabernet sauvignon komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Frankrijk en is ontstaan in de zeventiende eeuw. De druif is uitzonderlijk populair en staat inmiddels aangeplant in bijna alle grote wijnlanden. De druif kan goed gedijen in verschillende klimaten.
Eigenschappen cabernet sauvignon
Cabernet sauvignon heeft een dikke schil en is hierdoor goed bestand tegen ziekten. Wijn gemaakt van de cabernet sauvignondruif is bijzonder geschikt voor rijping op houten vaten. De druif wordt vaak gebruikt in blends, en dan voornamelijk blends met merlot. Dit levert de lekkerste cabernet sauvignon-merlot wijnen op.
De smaak van Cabernet sauvignon
Cabernet sauvignon is een rode druif. Wijnen van deze druif leveren dieprode wijnen op met veel tannines en een gemiddelde zuurgraad. Het resultaat zijn vaak stevige wijnen, met een uitgesproken karakter. De wijnen staan bekend om haar fruitige en uitgesproken tonen van zwarte kersen, bramen, bosbessen en frambozen. Een van de blauwe druiven die rijk is aan krachtige smaken.
Houtrijping en oudering
Wanneer de wijn op eikenhouten vaten wordt gerijpt, ontstaan er smaken van vanille, chocolade en koffie. Naarmate de wijn rijpt en ouder wordt, krijgt al deze smaken meet diepgang. De smaken veranderen van krachtige rijpe en sappige fruittonen naar tonen van gedroogd fruit, leer en tabak.
Cabernet sauvignon: een stevige rode wijn
De cabernet sauvignon druif geeft wijnen die pittig en kruidig van smaak zijn. De wijnen zijn bekend om de duigelijke geur van zwarte bessen. Jonge wijnen van cabernet sauvignon zijn vaak wat stug en worden daarom vaak gemengd. Cabernet sauvignon wordt vaak gemengd met druiven zoals merlot en cabernet franc. Door het sap van deze druiven toe te voegen, worden wijnen toegankelijker gemaakt. Cabernet sauvignon maakt in een blend de smaak van wijnen voller en complexer te maken. Door de grote hoeveelheid tannine is de wijn tevens erg geschikt om te ouderen.
Wijn en spijs: wat eet je bij cabernet sauvignon wijn?
Wijnen gemaakt van cabernet sauvignon zijn rijk aan tannines en daarom goed te combineren met stevigere gerechten. Denk hierbij aan een mooi stuk rood vlees. Een heerlijke entrecote of biefstuk, gebakken in de pan of gegrild op de barbecue. Match wijnen van cabernet sauvignon met een lekkere charcuterieplank. Of pak uit met een mooi stuk wild van eend, hert of fazant. Een blend gemaakt van cabernet en merlot gaat erg goed met lamskoteletten of lamsbout. Bekijk voor meer wijn en spijs advies onze wijn en spijs pagina.
Vind ik cabernet sauvignon lekker?
Wil je ontdekken of deze druif écht bij jouw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. Je beantwoordt vijftien eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt jouw persoonlijke uitslag. Zo ben je altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de smaakprofielen test hier.