Syrah, de meest aangeplante druif uit het noordelijke deel van de Rhône, die ook wel bekend staat als Shiraz. Over de oorsprong van de druif wordt al jaren gedebatteerd. Zo zou een Romeinse keizer de druif hebben aangeplant in Frankrijk en zou ook een Iraanse wijnboer de druif hebben meegenomen uit Iran. Maar hoe de druif ook uiteindelijk terechtkwam in Frankrijk, het is zonder twijfel hét land dat de druif beroemd heeft gemaakt.
De oorsprong van de Syrah druif ligt in de Franse Rhône als kruising van de druivenrassen Dureza en Mondeuse Blanche. Bekende appellaties in de Rhône als Châteauneuf-du-Pape, Saint-Joseph en Hermitage brengen prachtige Syrah wijnen voort.
Een van de duurste Syrahwijnen ter wereld komt uit de meer dan 340 hectare grote appellatie genaamd Hermitage. De beste wijnen zijn afkomstig van een heuvel in de buurt van het dorp Tain-l’Hermitage en staan bekend om hun bloemige en rokerige aroma’s van bramen en gegrild vlees. Een goede Hermitage heeft tien jaar of langer nodig om volledig op smaak te komen en zal minstens nog een decennium in de kelder vertoeven.
Syrah is over de hele wereld succesvol. Wijnen worden in veel stijlen gemaakt en vertonen talloze smaken van donker fruit. Syrah is een wijn met een hoog tanninegehalte. De wijn heeft veelal aroma’s van bessen, peper, zoethout, tabak en soms zelfs gerookt vlees. Een jongere Syrahwijn kan behoorlijk bloemig zijn, maar ontwikkelt ook in de loop van de tijd witte en zwarte peper aroma's en kruidachtige tonen.
Een grote bonus bij het drinken van syrah is dat de wijn een van de hoogste percentages van gezonde antioxidanten heeft. Een goede reden om nog een glaasje te nemen!
In een notendop: vlees. Vooral bij steak en andere rundvleesgerechten komt de wijn mooi tot zijn recht. Met name als het gegrild is. Dé perfecte barbecue wijn dus. Ook gegrild varkensvlees, gerechten met provençaalse kruiden, biefstuk in pepersaus, zwarte olijven en lamsvlees zijn heerlijk naast een glas Syrah. Liever vegetarisch? Probeer dan een stevig gerecht met bonen of linzen en groenten met een intense smaak, zoals aubergines of paddestoelen.
In Australië is Syrah de vlaggenschip variëteit en heeft hij zo’n uitgesproken persoonlijkheid ontwikkeld dat hij haast beschouwd wordt als aparte variëteit, bekend onder de naam Shiraz. De Australische Shiraz-wijnen zijn in tegenstelling tot de wijnen die in Frankrijk worden gemaakt van de Syrahdruif vaak krachtiger en intenser van smaak en hebben meer fruitaroma’s.
Ook is de syrah een van de donkerste rode wijnen op de markt. Zelfs donkerder dan Cabernet Sauvignon. De wijn is zo donker dat als je een glas wijn tegen het licht zou houden, je nog moeite hebt om er doorheen te kijken.
Roséwijn gemaakt van de syrah wordt vaak gemaakt volgens de Saignée-methode. Dit is een methode waarbij tijdens de eerste paar uur van het maken van rode wijn een deel van het sap wordt afgetapt. De rode wijn wordt hierdoor geconcentreerder en er ontstaat door het aftappen een roséwijn.
Wijnen gemaakt volgens de Saignée-methode zijn uniek van smaak en vaak donkerder van kleur dan andere roséwijnen. Mocht je niet zo’n fan zijn van de traditionele roséwijnen, dan is rosé gemaakt volgens de Saignée-methode misschien iets voor jou.