Sangiovese wijn
Sangiovese is de belangrijkste blauwe druif van midden-Italië en levert wijnen van wereldformaat. Andere namen voor deze druif zijn sangioveto, brunello en morellino. De druif vormt de basis voor de beroemde wijnen brunello, chianti en vino nobile. De druif stamt waarschijnlijk af uit Toscane en was vermoedelijk al in de tijd van de Etrusken bekend. Naast Italië is de druif ook terug te vinden in Californië en Argentinië. Kenmerkend voor deze druif is de donkere kleur en de combinatie van fris fruit met kruiden, specerijen en zachte tannines. Sangiovese is op zijn best in Toscane en Umbrië, waar hij wijnen met de nodige tannines en zuren geeft die soms worden aangevuld met andere rassen.
Kenmerken sangiovese wijnen
Sangiovese wijnen staan bekend om hun diepe, donkere kleur en de complexe smaakprofielen. Deze wijnen combineren fris fruit zoals kersen en pruimen met een scala aan kruiden en specerijen. De zachte tannines maken de wijn toegankelijk, terwijl de zuren zorgen voor een levendige frisheid. De veelzijdigheid van de sangiovese druif zorgt ervoor dat deze wijnen goed kunnen rijpen, waarbij de smaak en aroma’s zich verder ontwikkelen en verfijnen. In de juiste omstandigheden kunnen sangiovese wijnen decennia meegaan, waarbij ze steeds rijker en complexer worden.
Sangiovese in Toscane en Umbrië
De regio's Toscane en Umbrië zijn de thuisbasis van enkele van de beste sangiovese wijnen. Hier profiteren de druiven van een ideaal klimaat en bodemgesteldheid, wat resulteert in wijnen met een perfecte balans tussen tannines en zuren. Toscane is vooral beroemd om zijn brunello di montalcino en chianti wijnen, terwijl Umbrië bekendstaat om zijn robuuste en aromatische wijnen.
Brunello di Montalcino
Brunello di montalcino is de bekendste wijn van Italië. Door de hoge kwaliteit en zorgvuldig uitgekozen druiven is de wijn erg geliefd bij wijnkenners van over de hele wereld. De wijnen die worden gemaakt van de brunello druif zijn granaatrood en hebben een stevig karakter. Het alcoholpercentage van de brunello di montalcino is minimaal 12,5 procent. De wijn moet een minimale rijping van drie en een half jaar op fust ondergaan en de riserva’s zelfs vijf jaar. De wijn heeft aroma’s van zwarte kers, pruim, specerijen en wat kruiden. De wijnen kunnen zowel vol en krachtig zijn, maar ook zwoel en zacht. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de wijn. Bij het ouderen worden de geur en smaak steeds harmonieuzer.
Rijping en smaakprofiel
De rijping van Brunello di Montalcino speelt een cruciale rol in het ontwikkelen van zijn complexe smaakprofiel. De lange rijpingsperiode op fust en fles zorgt ervoor dat de wijn zijn stevige tannines kan verzachten en zijn aroma's kan concentreren. De jonge wijnen hebben vaak intense smaken van rijp fruit, specerijen en kruiden, terwijl oudere wijnen zachter en meer harmonieus worden, met subtiele tonen van leer en tabak.
Chianti
Chianti heeft in Italië de zogenaamde DOCG status. Dit is de hoogste classificering en deze staat garant voor strenge eisen wat betreft de herkomst en de maximale opbrengst per hectare wijngaard. Aanvullend hierop mag een chianti het predicaat riserva toevoegen als de wijn minimaal twee jaar op eikenhouten vaten heeft gerijpt en minimaal drie maanden op fles. De wijn wordt meestal gemaakt van enkel sangiovesedruiven. Het is toegestaan om deze aan te vullen met alternatieve rassen zoals de cabernet sauvignon en merlot.
Karakteristieke eigenschappen van chianti
Een chianti van goede kwaliteit heeft karakteristieke eigenschappen. De kleur is vaak levendig rood tot roodbruin, afhankelijk van de leeftijd van de wijn. De wijn heeft in zijn jonge jaren een licht kruidig bouquet dat met verloop van tijd in leer en tabaktonen omslaat. Door zijn bijna kaneelachtige tannine, die door zijn lichte zuurspel wordt ondersteund, gaat de wijn goed samen met de meeste Toscaanse gerechten, zoals pasta, wild en lam- en rundvlees, mits de sauzen niet te sterk worden gebonden.
Chianti en gastronomie
Chianti wijnen zijn uitermate geschikt voor het combineren met eten, vooral de traditionele Toscaanse keuken. Hun veelzijdigheid maakt ze een uitstekende keuze voor diverse gerechten. De lichte zuurgraad en kruidige aroma’s van een goede chianti complementeren goed de rijke smaken van wild, pasta en vleesgerechten, zonder de maaltijd te overheersen.
Vind ik sangiovese lekker?
Wil je ontdekken of sangiovese echt bij jouw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. Je beantwoordt vijftien eenvoudige vragen en binnen éénminuut volgt jouw persoonlijke uitslag. Zo ben je altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de smaakprofielentest en ontdek of sangiovese jouw nieuwe favoriete wijn is.