Druivenrassen
Wijn wordt gemaakt van druiven, maar niet de druiven die je in de supermarkt tegenkomt. Wijndruiven hebben een dikke schil, zijn een stuk kleiner, zoeter en bevatten pitjes. De meest bekende druivenrassen zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah/Shiraz, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Grüner Veltliner en Pinot Grigio. Ontdek ze allemaal!
Rode druivenrassen
De bekendste rode druivenrassen zijn Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir en Syrah/Shiraz. Van deze druiven worden cépagewijnen gemaakt (wijn van één druif), maar ook worden ze gemengd met andere druiven in wijnen die van meerdere druivenrassen worden gemaakt.
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon is een druivenras die goed groeit in zowat elk klimaat en is beroemd geworden door de rode wijnen uit Bordeaux. Vandaag de dag staat de druif ook veel aangeplant in Californië, Zuid-Frankrijk, Italië Australië, Zuid-Afrika, Chili en Argentinië. Omdat de druif wijnen geeft met vaak veel tannine wordt deze druif vaak gemengd met andere druivenrassen zoals Merlot of Syrah.
Merlot
Merlot is de meest aangeplante druivenras in Bordeaux waar hij uitblinkt in Pomerol en Saint-Émilion. De wijn heeft een diepe kleur, hoog alcoholgehalte en is vaak laag in tannine.
Pinot Noir
Pinot Noir is daarentegen lichter van kleur dan Cabernet en Merlot en heeft een hogere zuurgraad. De wijn is bekend geworden door de rode Bourgogne wijnen. Ook Californië, Nieuw-Zeeland en delen van Australië en Chili produceren goede Pinot Noir. Doordat de druif erg kieskeurig is wat betreft klimaat en bodem is dit vaak in kleine oplagen.
Syrah/Shiraz
Tot slot de Syrah of, zoals ze hem in Australië noemen, Shiraz. Het noordelijke deel van de Franse Rhônevallei is de thuisbasis van de Syrahdruif. Wijnen gemaakt van Syrah zijn diep gekleurd, hebben stevige tannines en aroma’s van bessen, gerookt vlees, zwarte peper en zelfs teer. De Shiraz die in Australië te vinden is, is te vinden in diverse stijlen waarvan sommige levendig, fruitig en het tegenovergestelde zijn van de wijnen uit de Rhône.
Witte druivenrassen
Het aantal witte druivenrassen is oneindig. De bekendste en populairste zijn Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling en Pinot Grigio. Ook voor witte wijn geldt dat er cépagewijnen worden gemaakt, maar dat de druiven ook worden gemengd met andere druiven.
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc is misschien wel de bekendste wijn ter wereld. De druif wordt wereldwijd verbouwd en heeft in elke regio zijn eigen karakter ontwikkeld. Veel van zijn populariteit heeft de wijn te danken aan wijnmakers in de Loire en Bordeaux in Frankrijk en Marlborough in Nieuw-Zeeland. Hier worden enkele van ‘s werelds beste witte wijnen gemaakt van de druif.
Chardonnay
Chardonnay is de kameleon onder de witte wijnen. Van licht tot vol, zacht en romig bij chardonnays die op eiken zijn gerijpt. Wordt de wijn in een tank gerijpt, dan is deze lichter van smaak. Maar verwacht geen uitbundig frisse aroma’s. Want ongeacht de rijping: een Chardonnay heeft altijd een groot en zacht hart.
Riesling
Riesling is de onbetwistbare kwaliteitsdruif uit Duitsland en de koning van de Franse Elzas en staat bekend om zijn aromatische kracht, het hoge zuurgehalte, mineraliteit en finesse.
Pinot Grigio
Dé smaakmaker uit Italië, die in Frankrijk Pinot Gris wordt genoemd. Dezelfde druif, maar met totaal andere karakters. Pinot Grigio staat voornamelijk aangeplant in Veneto en is fris, fruitig en vol frisse citrusaroma’s.