De trots van Zuid-Afrika: Pinotage. De naam Pinotage is een samenvoeging van de twee druiven waar hij uit ontstaan is : Pinot Noir en Hermitage (een andere naam van Cinsault). Een goede Pinotage geurt en smaakt als geen andere wijn. Accenten van peper, munt, paprika en eucalyptus, maar ook fruitige geuren als banaan, kers en aardbeien komen voorbij. Zelfs de geur van licht verbrand rubber is bij deze wijn niet gek. Ontdek deze Zuid-Afrikaanse wijn en maak kennis met je nieuwe favoriete barbecuewijn.
Het druivenras werd voor het eerst gekweekt door de Zuid-Afrikaanse wetenschapper Abraham Izak Perold in 1925. In de loop van de twintigste eeuw werd door wijnmakers de voorkeur gegeven aan kwantiteit boven kwaliteit. De hoogproducerende Pinotagedruif werd destijds veel ingezet en verwerkt tot talloze smakeloze wijnen. Gelukkig is de populariteit van de druif in de jaren negentig toegenomen en is er een verschuiving in de richting van kwaliteit opgetreden.
Omdat Pinotage moeilijk te telen is is Pinotage wijn te vinden in verschillende rode wijnstijlen. Van alledaagse tafelwijnen tot gestructureerde, volle rode wijnen. Een goede pinotage is droog, vol en goed in balans waardoor hij erg goed te combineren met is vlees van de barbecue, wildgerechten, en soms zelfs chocoladedesserts.