Als de Franse druif Pinot Gris down under gaat, gebeuren er wonderbaarlijke dingen. Helemaal als de druif zich overgeeft aan de vaardige handen van wijnmaker Louis Vavasour. Voor de wijnserie Anna’s Way – heerlijk, eerlijk en vegan – tovert hij de druif om een verassend lekkere en expressieve witte wijn vol wit fruit en een melange van zwoele kruiden. Dat maakt indruk!
De Pinot Gris, een prachtig en veelzijdig druivenras die in de Elzas de titel Sultan mag dragen. Deze titel heeft hij te danken aan de smaakvolle wijnen die hij daar voortbrengt. Deze schitterende, goudgele prachtwijn is hier het perfecte bewijs van! Fluweelzacht, smaakvol en een ideale gastheer bij veel verschillende gerechten.
Pinot Gris: het Franse broertje van de Italiaanse Pinot Grigio. Pinot Gris staat in veel wijnlanden aangeplant en groeit uit tot een geurige en goudgele wijn met een volle, soms zelf vettige smaak. Een heerlijk romige krachtpatser dus. En waar de frisse Pinot Grigio een lekkere lichte borrelwijn is, is de intense en volle Pinot Gris een heerlijke eetwijn.
Geur: peren, witte perzik en dito bloemen, honing en noten
Smaak: aroma’s van meloen, nectarine, zwoele kruiden een klein vetje
Serveren: bij 8 tot 10 graden
Perfect bij: vis, vis, vis en nog eens vis én een kruidig roergebakken kippetje
Pinot Gris komt oorspronkelijk uit de wijngaarden van de Bourgogne. Gris is letterlijk vertaald grijs in het frans en verwijst naar de lichtgrijze glans die de druiven vaak hebben. Van nature zijn de druiven laag in zuurgraad en hoog in suikers. De beste Pinot Gris-wijnen komen daarom uit de koelere wijnbouwregio's van de wereld. Met name de Elzas in het Noordoosten van Frankrijk en Baden en Pfalz in Duitsland zijn hierdoor de perfecte regio’s voor de Pinot Gris. In deze regio’s worden zowel erg droge als weelderig zoete wijnen gemaakt van de druif.
Pinot Gris en Pinot Grigio
Tussen Pinot Gris en Pinot Grigio zit geen verschil. Het is exact dezelfde druif en ook van beide wordt een witte wijn gemaakt. Het enige verschil is de naam, en daarmee ook de herkomst van de druif. Pinot Grigio is hoe hij in Italië wordt genoemd en Pinot Gris is de Franse benaming. Ondanks dat het dus om dezelfde druif gaat staat deze wel in andere gebieden aangeplant. Het kan dus zijn dat wanneer je een Pinot Gris uit de Elzas en een Pinot Grigio uit Italië drinkt, je wel enig verschil proeft.
De Pinot Grigio uit Italië is doorgaans een lichte borrelwijn die perfect aansluit bij lichte maaltijden terwijl de Pinot Gris voller van smaak is en het daarom juist erg goed doet bij vis of gerechten met vis.