Dé Siciliaanse druif van hoge kwaliteit is natuurlijk nero d’avola, die overigens ook vaak ‘calabrese’ wordt genoemd. Het plaatsje Avola, waar dit druivenras zijn naam aan te danken heeft, ligt aan de zuidoostkust van het Italiaanse eiland Sicilië. De nero d’avola verschijnt vaak in wijnen onder zijn eigen naam, maar door zijn prachtige diepe kleur en krachtige structuur vind je hem vaak terug in heerlijke blends met bijvoorbeeld cabernet sauvignon, merlot en syrah. Hij geeft zeer fruitige wijnen met smaken van pruimen, cranberries en granaatappel.
Sicilië is vooral gekend om zijn prachtig, intens ‘zwart’ gekleurde wijnen met verrassende complexiteit en rijkdom gebaseerd op het blauwe druivenras nero d’avola. Hij wordt door de Italianen vaak ‘het zwart van Avola’ genoemd. Net als de syrahdruif houdt de nero d’avola enorm van een warm klimaat. Vandaar dat de druif zich helemaal thuis voelt in Sicilië! Hij doet het vooral erg goed rond Siracusa, Noto, Rosolini en Pachino, maar ook buiten Europa heeft deze druif inmiddels een goede naam in landen als Amerika, Californië om precies te zijn, en in Australië.
Zoals gezegd wordt de druif vaak calabrese genoemd, en dat is niet voor niks! Deze naam is afgeleid van het Griekse woord ‘kalavisi’ wat letterlijk ‘goede druif’ betekent. De nero d’avola komt in bijna elke DOC van Sicilië voor. Deze classificatie die staat voor Denominazione di Origine Controllata, wat zich in het Nederlands vertaald naar 'Certificaat van gegarandeerde en gecontroleerde herkomst', is het hoogste kwaliteitskeurmerk voor wijn in Italië!
De wijnen zijn vaak prachtig diep van kleur, vol, geconcentreerd en rijk aan tannines. De fruitige kracht en frisheid van de druif maken hem karakteristiek. De wijnen kunnen makkelijk nog even weg gelegd worden. De beste bewaarkracht is zelfs tot 10 jaar na de oogstdatum. Hij wordt gebruikt voor toegankelijke fruitwijnen, maar doordat hij zeer geschikt is voor vatrijping is hij ook perfect voor het produceren van volle en complexe wijnen. In een blend is nero d’avola is de meest fruitige en robuuste, merlot de meest zachte en soepele en cabernet sauvignon de meest krachtige en kruidige van de drie.
Over het algemeen doet een goede nero d’avola denken aan intense smaken, die toch iets zachts hebben. Heerlijke pruimen, kaneel en natuurlijk chocolade! Een van de eigenschappen van deze wijnen is dat ze een medium body hebben, met veel sap en frisheid! De wijnen van de druif worden vaak onderverdeeld in twee varianten. De eerste is een mooie zachte en fruitige wijn, met smaken van donker fruit en tonen van tabak, koffie en chocolade. Deze diepgang in smaak wordt meegegeven door de eikenhouten vaten waar de wijn in rijpt. Deze wijnen kunnen makkelijk nog een aantal jaren in de wijnkelder bewaard worden!
De tweede variant heeft een soepele, elegante smaak doordat deze wijnen juist niet of maar weinig vatrijping hebben gehad. Deze wijnen bevatten eerder smaken van rood fruit zoals bessen en kersen met een kruidige toon van balsamico
Bij een nero d’avola horen gerechten die geschikt zijn voor krachtige rode wijnen. Door de aanwezigheid van tannines en de zachte zuren zal het je niet verbazen dat deze wijn zeer geschikt bij verschillende vleesgerechten, waaronder natuurlijk rundvleesgerechten! Zowel gegrild, als gebakken, als gestoofd. Denk hierbij aan een lekker gegrilde steak of een winters runderstoofpotje. Ook kipgerechten en ander gevogelte met deze wijn zijn een mooie match. Daarnaast is nero d’avola een echte aanrader bij zware pasta’s zoals penne all’arrabbiata en lasagne. Om af te sluiten, is zoals veel rode wijnen, de nero d’avola onmisbaar bij je kaasplankje.
Wil je ontdekken of nero d’avola echt bij jouw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. Je beantwoordt vijftien eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt jouw persoonlijke uitslag. Zo ben je altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de smaakprofielentest.