De Macabeodruif is het belangrijkste ingrediënt in witte wijnen uit Rioja, waar hij Viura genoemd wordt. De druif is vooral bekend van de heerlijke cava’s, de beroemde frisse Spaanse mousserende wijnen. Cépagewijnen van de Macabeodruif komen niet zo veel voor, meestal wordt de druif gemengd met andere lokale druivenrassen zoals Malvasia, Garnacha Blanca, Xarel-lo en Parellada.
Macabeo stelt geen hoge eisen aan de bodem, hoe armer hoe beter, en kan bijzonder goed tegen hitte en droogte. De druif is dan ook vooral te vinden in verschillende gebieden langs de Mediterrane kust. Met name in Valencia, Yecla en Jumilla. Ook in Frankrijk komt de druif, aanzienlijk minder, voor. Hier wordt hij Macabeu genoemd en wordt hij gebruikt voor zowel zoete wijnen als rijke, droge wijnen.
De smaak van Macabeowijnen kan erg divers zijn en is afhankelijk van het moment van oogsten.. De wijnen kunnen vers, bloemig en aromatisch zijn wanneer de druiven vroeg worden geoogst en de wijnen rijpen in roestvrijstalen tanks, maar zwaar, honingachtig en nootachtig wanneer ze op eiken worden gerijpt en de druiven wat later worden geoogst. Jongere Macabeowijnen passen goed bij gerechten uit Zuidoost-Azië. Denk aan kokoscurry’s, gegrilde garnalen of gerechten met noodles. Wanneer de wijnen wat meer op leeftijd zijn gaan ze ook goed samen met geroosterd vlees.