GrĂ¼ner veltliner

6 producten

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren
  1. AUT von Elisabeth GrĂ¼ner Veltliner
    2024 | Oostenrijk, Niederösterreich
    6,99
    • AUT von WaldschĂ¼tz GrĂ¼ner Veltliner
    • AUT von WaldschĂ¼tz GrĂ¼ner Veltliner
    AUT von WaldschĂ¼tz GrĂ¼ner Veltliner
    2023 | Oostenrijk, Niederösterreich
    Waardering:
    87% 100 0
    (9)
    |
    10,49
    • AUT von WaldschĂ¼tz Barrel 10 GrĂ¼ner Veltliner
    AUT von WaldschĂ¼tz Barrel 10 GrĂ¼ner Veltliner
    2023 | Oostenrijk, Kamptal
    Waardering:
    80% 100 0
    (2)
    9,99
    • delivery
      Voor 14:00 besteld, morgen in huis
    • collection
      Gratis verzending
    • return
      Gratis retourneren
    • (3 x 0,375L) AUT von WaldschĂ¼tz GrĂ¼ner Veltliner Eiswein Probeerpakket
    • (3 x 0,375L) AUT von WaldschĂ¼tz GrĂ¼ner Veltliner Eiswein Probeerpakket
    AUT von WaldschĂ¼tz GrĂ¼ner Veltliner Eiswein Niederösterreich 0,375 l.
    17,99
  2. K200811_2023_aut_von_elisabeth_gruner_veltliner_
    6,99
    • AUT von WaldschĂ¼tz GrĂ¼ner Veltliner Eiswein (0,375L)
    • AUT von WaldschĂ¼tz GrĂ¼ner Veltliner Eiswein (0,375L)
    AUT von WaldschĂ¼tz GrĂ¼ner Veltliner Eiswein Niederösterreich 0,375 l.
    2021 | Oostenrijk, Niederösterreich
    Waardering:
    100% 100 0
    (2)
    17,99

6 producten

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren

GrĂ¼ner veltliner

Oorsprong en geschiedenis

GrĂ¼ner Veltliner is een witte druivensoort die zijn oorsprong vindt in Oostenrijk. Het is de meest aangeplante druif in Oostenrijk en wordt beschouwd als de nationale druif van het land. De druif wordt al eeuwenlang in Oostenrijk verbouwd, met de eerste vermeldingen die teruggaan tot de middeleeuwen. De naam "GrĂ¼ner Veltliner" werd voor het eerst gebruikt in 1855.

Herkomst van de naam

GrĂ¼ner Veltliner is nog relatief onbekend maar in staat tot grootse kwaliteit. De wijn is vernoemd naar de stad Veltlin. De naam GrĂ¼ner Veltliner betekent dan ook letterlijk ‘de groene uit Veltlin.’ Hoewel de druif op meerdere plaatsen in Oost-Europa voorkomt en er zelfs op kleine schaal mee wordt geĂ«xperimenteerd in Nieuw-Zeeland, is de GrĂ¼ner Veltliner echt onlosmakelijk verbonden met Oostenrijk. De regio Wenen en Niederösterreich met de daar doorlopende Donau rivier is het meest succesvolle gebied voor deze druif. De druif is een kruising van de traminer en de bijna uitgestorven Duitse st. Georgener, die unieke smaken voortbrengt die vaak beginnen met steenvruchten en eindigen met een heerlijk pittig pepertje.

GrĂ¼ner Veltliner: hĂ©t paradepaardje van Oostenrijk

GrĂ¼ner Veltliner wordt gezien als hĂ©t paradepaardje van Oostenrijk. De Oostenrijkers zijn zelf enorm enthousiaste drinkers van wijnen uit hun eigen land. Zo’n driekwart van de wijnproductie blijft dan ook in Oostenrijk. Mede daardoor zijn wijnen uit Oostenrijk in het buitenland nooit spotgoedkoop geprijsd. De GrĂ¼ner Veltliner neemt zo’n 35.000 hectare in van de totaal 100.000 hectare wijngaarden in Oostenrijk. Hoewel de druif ook aangeplant wordt in TsjechiĂ«, Slowakije en een paar andere kleine gebieden in Oost-Europa is Oostenrijk wel echt de hoofdspeler voor het produceren van deze wijn.

DAC classificatie

Inmiddels hebben vier regio’s zich gespecialiseerd in GrĂ¼ner Veltliner: Kamptal, Kremstal, Wachau en Weinviertel. Weinviertel was het eerste Oostenrijkse wijngebied dat al in 2003 de classificatie Districtus Austriae Controllatus (DAC) mocht voeren, die sinds 2002 bestaat.

Eigenschappen van GrĂ¼ner Veltliner

Kenmerken van de druif

De druif wordt gekenmerkt door zijn dikke schil en groeit in langwerpige, compacte trossen, omhuld in bladeren met diepe inkepingen. Het is dus een zeer productieve druif die veel druiven per tros levert. Hij heeft een prachtige, heldergele kleur met accenten van goud en groen. Hij staat bekend om zijn late rijping, wat betekent dat hij een warme herfst nodig heeft om zich echt volledig te kunnen ontwikkelen.

Vinificatie

Net zoals het andere populaire Oostenrijkse druivenras Riesling, wordt GrĂ¼ner Veltliner bijna nooit gemixt met andere druiven. Ook is de GrĂ¼ner Veltliner beter af zonder houtrijping. Het hout geeft te veel smaak af waardoor de aroma’s en structuur van de druif niet meer tot zijn recht komen. De druif brengt dus de beste wijnen voort als hij in zijn meest pure vorm gebruikt wordt.

Ideale groeicondities

GrĂ¼ner Veltliner gedijt het beste in een koel tot gematigd klimaat met voldoende zonuren. De druif heeft een lange groeicyclus en heeft een voorkeur voor goed doorlatende bodems, zoals löss, leem of grind. De belangrijkste teeltgebieden zijn te vinden in het noorden en noordoosten van Oostenrijk. 

Soorten GrĂ¼ner Veltliner

We kennen tegenwoordig twee soorten GrĂ¼ner Veltliner-wijnen.

Klassieke GrĂ¼ner Veltliner

De eerste en meest bekende is de klassieke GrĂ¼ner Veltliner witte wijn. Deze wijn heeft flink wat overeenkomsten met de Sauvignon Blanc, alleen onderscheidt deze zich door het snufje witte peper die de afdronk van deze wijn kenmerkt.

GrĂ¼ner Veltliner Reserve

De tweede soort is de GrĂ¼ner Veltliner Reserve, waarbij alleen druiven afkomstig van de allerbeste wijngaarden worden gebruikt. Hij komt dan ook erg dichtbij de bekende witte Bourgogne wijnen. Deze GrĂ¼ner Veltliners rijpen doorgaans nog wat langer, waardoor ze nog meer tijd hebben om zich te ontwikkelen tot pure perfectie. Over het algemeen is een jonge GrĂ¼ner Veltliner droog en levendig fris, terwijl een wat oudere variant juist complex is, met rijke en weelderige aroma’s.

De smaak van GrĂ¼ner Veltliner

Een goede oogst betekent in dit geval rijpe, suikerrijke druiven met flink wat zachte zuren. Deze wijn is uniek door zijn kenmerkende frisheid die letterlijk explodeert in de mond, met stuivende groene aroma’s, en een afdronk van witte peper. Levendig, gedurfd droog en mineraal met aroma’s van:

  • Citrusvruchten zoals limoen, grapefruit en citroen

  • Kruidig, zoals witte peper

  • De lichte mineraliteit geeft deze wijnen een licht prikje

  • Rijpere GrĂ¼ner Veltliners kunnen aroma’s ontwikkelen van sinaasappel en nectarine

Wijn & spijs: wat eet je bij een GrĂ¼ner Veltliner? 

GrĂ¼ner Veltliner is een zeer veelzijdige wijn die goed samengaat met een breed scala aan gerechten. Enkele ideale voedselcombinaties zijn:

  • Asperges: De frisse en kruidige tonen van GrĂ¼ner Veltliner passen perfect bij asperges.

  • Salades: De levendige zuurgraad maakt de wijn een goede partner voor frisse salades.

  • Vis en zeevruchten: De minerale tonen en citrusaroma's complementeren visgerechten en zeevruchten.

  • Aziatische keuken: De kruidige tonen van GrĂ¼ner Veltliner gaan goed samen met de smaken van de Aziatische keuken, vooral gerechten met koriander en gember.

  • Wiener schnitzel: Een klassieke combinatie is GrĂ¼ner Veltliner met een Wiener schnitzel.

  • Geitenkaas.

Hoge zuurgraad

De hoge zuurgraad van de druif zorgt voor een uitstekende kwaliteit van de wijn maar brengt ook voordelen met zich mee als het gaat om het combineren van deze wijn met een variĂ«teit aan gerechten. Het is dan ook een echte favoriet van menig sommelier. GrĂ¼ner Veltliner past bij alles wat groen, pittig of fris is. De wijn wordt vaak gedronken bij traditionele Oostenrijkse gerechten zoals Wienerschnitzel, maar hij komt ook bijzonder goed tot zijn recht bij kruidige gerechten uit de Aziatische keuken. Daarnaast is het ook een van de weinige wijnen die bestand is tegen uitdagende groentegerechten en vult hij rijke en romige kazen zoals camembert Ă³Ă³k enorm goed aan!

filters
Naar boven