Grüner veltliner is nog relatief onbekend maar in staat tot grootse kwaliteit. De wijn is vernoemd naar de stad Veltlin. De naam grüner veltliner betekent dan ook letterlijk ‘de groene uit Veltlin.’ Hoewel de druif op meerdere plaatsen in Oost-Europa voorkomt en er zelfs op kleine schaal mee wordt geëxperimenteerd in Nieuw-Zeeland, is de grüner veltliner echt onlosmakelijk verbonden met Oostenrijk. De regio Wenen en Niederösterreich met de daar doorlopende Donau rivier is het meest succesvolle gebied voor deze druif. De druif is een kruising van de traminer en de bijna uitgestorven Duitse st. Georgener, die unieke smaken voortbrengt die vaak beginnen met steenvruchten en eindigen met een heerlijk pittig pepertje. De lekkerste grüner veltliner wijnen bestel je eenvoudig online bij Wijnvoordeel!
Grüner veltliner wordt gezien als hét paradepaardje van Oostenrijk. De Oostenrijkers zijn zelf enorm enthousiaste drinkers van wijnen uit hun eigen land. Zo’n driekwart van de wijnproductie blijft dan ook in Oostenrijk. Mede daardoor zijn wijnen uit Oostenrijk in het buitenland nooit spotgoedkoop geprijsd. De grüner veltliner neemt zo’n 35.000 hectare in van de totaal 100.000 hectare wijngaarden in Oostenrijk. Hoewel de druif ook aangeplant wordt in Tsjechië, Slowakije en een paar andere kleine gebieden in Oost-Europa is Oostenrijk wel echt de hoofdspeler voor het produceren van deze wijn.
Inmiddels hebben vier regio’s zich gespecialiseerd in grüner veltliner: Kamptal, Kremstal, Wachau en Weinviertel. Weinviertel was het eerste Oostenrijkse wijngebied dat al in 2003 de classificatie Districtus Austriae Controllatus (DAC) mocht voeren, die sinds 2002 bestaat
De druif wordt gekenmerkt door zijn dikke schil en groeit in langwerpige, compacte trossen, omhuld in bladeren met diepe inkepingen. Het is dus een zeer productieve druif die veel druiven per tros levert. Hij heeft een prachtige, heldergele kleur met accenten van goud en groen. Hij staat bekend om zijn late rijping, wat betekent dat hij een warme herfst nodig heeft om zich echt volledig te kunnen ontwikkelen. Net zoals het andere populaire Oostenrijkse druivenras riesling, wordt grüner veltliner bijna nooit gemixt met andere druiven. Ook is de grüner veltliner beter af zonder houtrijping. Het hout geeft te veel smaak af waardoor de aroma’s en structuur van de druif niet meer tot zijn recht komen. De druif brengt dus de beste wijnen voort als hij in zijn meest pure vorm gebruikt wordt
We kennen tegenwoordig twee soorten grüner veltliner wijnen. De eerste en meest bekende is de klassieke grüner veltliner witte wijn. Deze wijn heeft flink wat overeenkomsten met de sauvignon blanc, alleen onderscheidt deze zich door het snufje witte peper die de afdronk van deze wijn kenmerkt. De tweede soort is de grüner veltliner Reserve, waarbij alleen druiven afkomstig van de allerbeste wijngaarden worden gebruikt Hij komt dan ook erg dichtbij de bekende witte Bourgogne-wijnen. Deze grüner veltliners rijpen doorgaans nog wat langer, waardoor ze nog meer tijd hebben om zich te ontwikkelen tot pure perfectie. Over het algemeen is een jonge grüner veltliner droog en levendig fris. waar een wat oudere variant juist complex is, met rijke en weelderige aroma’s.
Een goede oogst betekent in dit geval rijpe, suikerrijke druiven met flink wat zachte zuren. Deze wijn is uniek door zijn kenmerkende frisheid die letterlijk explodeert in de mond, met stuivende groene aroma’s, en een afdronk van witte peper. Levendig, gedurfd droog en mineraal met aroma’s van:
De hoge zuurgraad van de druif zorgt voor een uitstekende kwaliteit van de wijn maar brengt ook voordelen met zich mee als het gaat om het combineren van deze wijn met een variëteit aan gerechten. Het is dan ook een echte favoriet van menig sommelier. Grüner veltliner past bij alles wat groen, pittig of fris is. De wijn wordt vaak gedronken bij traditionele Oostenrijkse gerechten zoals Wienerschnitzel, maar hij komt ook bijzonder goed tot zijn recht bij kruidige gerechten uit de Aziatische keuken. Daarnaast is het ook een van de weinige wijnen die bestand is tegen uitdagende groentegerechten en vult hij rijke en romige kazen zoals camembert óók enorm goed aan!
Wil je ontdekken of grüner veltliner echt bij jouw smaak past? Dan hebben wij goed nieuws: dat kan met onze gratis smaakprofielentest. Je beantwoordt vijftien eenvoudige vragen en binnen één minuut volgt jouw persoonlijke uitslag. Zo ben je altijd verzekerd van de beste keuze. Doe de smaakprofielentest.