Grüner veltliner

7 producten

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren
    • AUT von Waldschütz Grüner Veltliner
    • AUT von Waldschütz Grüner Veltliner
    AUT von Waldschütz Grüner Veltliner
    2023 | Oostenrijk, Niederösterreich
    |
    10,49
  1. AUT von Waldschütz Barrel 10 Grüner Veltliner
    13,29
  2. K200811_2023_aut_von_elisabeth_gruner_veltliner_
    6,99
    • delivery
      Voor 14:00 besteld, morgen in huis
    • collection
      Gratis verzending
    • return
      Gratis retourneren
    • AUT von Waldschütz Grüner Veltliner Eiswein (0,375L)
    • AUT von Waldschütz Grüner Veltliner Eiswein (0,375L)
    AUT von Waldschütz Grüner Veltliner Eiswein Niederösterreich 0,375 l.
    2021 | Oostenrijk, Niederösterreich
    17,99
    • Proefpakket Aspergewijnen
    Proefpakket Aspergewijnen
    Marlborough, Moezel, Niederösterreich
    29,99
    • (3 x 0,375L) AUT von Waldschütz Grüner Veltliner Eiswein Probeerpakket
    • (3 x 0,375L) AUT von Waldschütz Grüner Veltliner Eiswein Probeerpakket
    K200320_aut_von_waldschutz_gruner_vetliner_eiswein_probeerpakket
    17,99
  3. AUT von Elisabeth Grüner Veltliner
    Wordt op 26-03 verwacht. Je kunt alvast bestellen.
    7,98

7 producten

resultaten per pagina
Van laag naar hoog sorteren

Grüner veltliner

Oorsprong en geschiedenis

Grüner Veltliner is een witte druivensoort die zijn oorsprong vindt in Oostenrijk. Het is de meest aangeplante druif in Oostenrijk en wordt beschouwd als de nationale druif van het land. De druif wordt al eeuwenlang in Oostenrijk verbouwd, met de eerste vermeldingen die teruggaan tot de middeleeuwen. De naam "Grüner Veltliner" werd voor het eerst gebruikt in 1855.

Herkomst van de naam

Grüner Veltliner is nog relatief onbekend maar in staat tot grootse kwaliteit. De wijn is vernoemd naar de stad Veltlin. De naam Grüner Veltliner betekent dan ook letterlijk ‘de groene uit Veltlin.’ Hoewel de druif op meerdere plaatsen in Oost-Europa voorkomt en er zelfs op kleine schaal mee wordt geëxperimenteerd in Nieuw-Zeeland, is de Grüner Veltliner echt onlosmakelijk verbonden met Oostenrijk. De regio Wenen en Niederösterreich met de daar doorlopende Donau rivier is het meest succesvolle gebied voor deze druif. De druif is een kruising van de traminer en de bijna uitgestorven Duitse st. Georgener, die unieke smaken voortbrengt die vaak beginnen met steenvruchten en eindigen met een heerlijk pittig pepertje.

Grüner Veltliner: hét paradepaardje van Oostenrijk

Grüner Veltliner wordt gezien als hét paradepaardje van Oostenrijk. De Oostenrijkers zijn zelf enorm enthousiaste drinkers van wijnen uit hun eigen land. Zo’n driekwart van de wijnproductie blijft dan ook in Oostenrijk. Mede daardoor zijn wijnen uit Oostenrijk in het buitenland nooit spotgoedkoop geprijsd. De Grüner Veltliner neemt zo’n 35.000 hectare in van de totaal 100.000 hectare wijngaarden in Oostenrijk. Hoewel de druif ook aangeplant wordt in Tsjechië, Slowakije en een paar andere kleine gebieden in Oost-Europa is Oostenrijk wel echt de hoofdspeler voor het produceren van deze wijn.

DAC classificatie

Inmiddels hebben vier regio’s zich gespecialiseerd in Grüner Veltliner: Kamptal, Kremstal, Wachau en Weinviertel. Weinviertel was het eerste Oostenrijkse wijngebied dat al in 2003 de classificatie Districtus Austriae Controllatus (DAC) mocht voeren, die sinds 2002 bestaat.

Eigenschappen van Grüner Veltliner

Kenmerken van de druif

De druif wordt gekenmerkt door zijn dikke schil en groeit in langwerpige, compacte trossen, omhuld in bladeren met diepe inkepingen. Het is dus een zeer productieve druif die veel druiven per tros levert. Hij heeft een prachtige, heldergele kleur met accenten van goud en groen. Hij staat bekend om zijn late rijping, wat betekent dat hij een warme herfst nodig heeft om zich echt volledig te kunnen ontwikkelen.

Vinificatie

Net zoals het andere populaire Oostenrijkse druivenras Riesling, wordt Grüner Veltliner bijna nooit gemixt met andere druiven. Ook is de Grüner Veltliner beter af zonder houtrijping. Het hout geeft te veel smaak af waardoor de aroma’s en structuur van de druif niet meer tot zijn recht komen. De druif brengt dus de beste wijnen voort als hij in zijn meest pure vorm gebruikt wordt.

Ideale groeicondities

Grüner Veltliner gedijt het beste in een koel tot gematigd klimaat met voldoende zonuren. De druif heeft een lange groeicyclus en heeft een voorkeur voor goed doorlatende bodems, zoals löss, leem of grind. De belangrijkste teeltgebieden zijn te vinden in het noorden en noordoosten van Oostenrijk. 

Soorten Grüner Veltliner

We kennen tegenwoordig twee soorten Grüner Veltliner-wijnen.

Klassieke Grüner Veltliner

De eerste en meest bekende is de klassieke Grüner Veltliner witte wijn. Deze wijn heeft flink wat overeenkomsten met de Sauvignon Blanc, alleen onderscheidt deze zich door het snufje witte peper die de afdronk van deze wijn kenmerkt.

Grüner Veltliner Reserve

De tweede soort is de Grüner Veltliner Reserve, waarbij alleen druiven afkomstig van de allerbeste wijngaarden worden gebruikt. Hij komt dan ook erg dichtbij de bekende witte Bourgogne wijnen. Deze Grüner Veltliners rijpen doorgaans nog wat langer, waardoor ze nog meer tijd hebben om zich te ontwikkelen tot pure perfectie. Over het algemeen is een jonge Grüner Veltliner droog en levendig fris, terwijl een wat oudere variant juist complex is, met rijke en weelderige aroma’s.

De smaak van Grüner Veltliner

Een goede oogst betekent in dit geval rijpe, suikerrijke druiven met flink wat zachte zuren. Deze wijn is uniek door zijn kenmerkende frisheid die letterlijk explodeert in de mond, met stuivende groene aroma’s, en een afdronk van witte peper. Levendig, gedurfd droog en mineraal met aroma’s van:

  • Citrusvruchten zoals limoen, grapefruit en citroen

  • Kruidig, zoals witte peper

  • De lichte mineraliteit geeft deze wijnen een licht prikje

  • Rijpere Grüner Veltliners kunnen aroma’s ontwikkelen van sinaasappel en nectarine

Wijn & spijs: wat eet je bij een Grüner Veltliner? 

Grüner Veltliner is een zeer veelzijdige wijn die goed samengaat met een breed scala aan gerechten. Enkele ideale voedselcombinaties zijn:

  • Asperges: De frisse en kruidige tonen van Grüner Veltliner passen perfect bij asperges.

  • Salades: De levendige zuurgraad maakt de wijn een goede partner voor frisse salades.

  • Vis en zeevruchten: De minerale tonen en citrusaroma's complementeren visgerechten en zeevruchten.

  • Aziatische keuken: De kruidige tonen van Grüner Veltliner gaan goed samen met de smaken van de Aziatische keuken, vooral gerechten met koriander en gember.

  • Wiener schnitzel: Een klassieke combinatie is Grüner Veltliner met een Wiener schnitzel.

  • Geitenkaas.

Hoge zuurgraad

De hoge zuurgraad van de druif zorgt voor een uitstekende kwaliteit van de wijn maar brengt ook voordelen met zich mee als het gaat om het combineren van deze wijn met een variëteit aan gerechten. Het is dan ook een echte favoriet van menig sommelier. Grüner Veltliner past bij alles wat groen, pittig of fris is. De wijn wordt vaak gedronken bij traditionele Oostenrijkse gerechten zoals Wienerschnitzel, maar hij komt ook bijzonder goed tot zijn recht bij kruidige gerechten uit de Aziatische keuken. Daarnaast is het ook een van de weinige wijnen die bestand is tegen uitdagende groentegerechten en vult hij rijke en romige kazen zoals camembert óók enorm goed aan!

filters
Naar boven