Gamay is een lichte rode wijn die qua smaak vergelijkbaar is met Pinot Noir. De druif groeit voornamelijk in Beaujolais, waar het tevens de enige toegestane druif is. Gamay wijnen zijn geliefd om hun delicate bloemenaroma’s, subtiele aardse tonen en hun verrassend vermogen om te combineren met onwijs veel maaltijden.Â
Gamay is een vroegrijpende druif die zorgt voor krachtige en fruitige wijnen met een sterke zuurgraad die zeer jong gedronken kunnen worden. Boeket en smaak doen denken aan aardbei, framboos, braambes, rode en zwarte bes en af en toe banaan. U kunt ook bloemige noten ontdekken en een delicate kruidigheid van kruidnagel, steranijs en zwarte peper.
Le Beaujolais Nouveau est arrivé! Misschien kent u deze vrolijke uitroep wel van de krijtborden van wijnbistro’s of de kleurrijke borden van wijnwinkels. De derde donderdag van november is traditioneel de dag van de Beaujolais Nouveau of Beaujolais Primeur. Gamay is de druivensoort van deze cultwijn en kan soms hoofdpijn veroorzaken bij de te euforische fans. De primeur wordt zeer snel bereid en krijgt amper de kans om fatsoenlijk te rijpen. Het resultaat is een geurige, fruitige wijn die net zo snel gedronken moet worden. De Nouveau wijnen hebben door hun matige kwaliteit de naam van de regio geen goed gedaan. Maar de Gamay kan veel meer. In de wijnen van Beaujolais onderscheidt men vier niveaus. In volgorde van toenemende kwaliteit zijn dat: Beaujolais, Beaujolais Supérieur, Beaujolais-Villages en de Cru’s (Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à -Vent, Régnié en Saint-Amour).