Bobal is een typisch Spaans druivenras, dat vooral in de regio Utiel-Requena voorkomt. Het is een van de meest voorkomende druiven in Spanje, op Tempranillo en Airen na. Lange tijd werd de druif gebruikt als mengpartner van druiven uit de regio, maar steeds meer wijnmakers richten zich nu op het maken van Bobalwijnen.
De druif is goed bestand tegen langere periodes van extreme temperaturen dankzij zijn dikke schil. Ook buiten Spanje wordt Bobal in kleine hoeveelheden geteeld in onder andere Languedoc-Roussillon in Frankrijk en op het Italiaanse eiland Sardinië, waar de druif bekend staat als Bovale of Nieddera. De naam is afgeleid van het Latijnse woord bovale - dat stier betekent- en verwijst naar de gelijkenis die de druiventrossen hebben met een stierenkop.
Doordat de druif een hoge zuurgraad heeft wordt hij veelzijdig ingezet: voor het maken van krachtige roséwijnen tot zelfs de productie van mousserende wijnen. Door de dikke schil heeft de wijn een diepe en intense kleur en een goede tannine structuur.