Wildwijnen: de beste wijn en wild combinaties
Welke wijn past het best bij wild? Hoewel tegenwoordig het hele jaar door van wild kan worden genoten, wordt die vraag met name gesteld vanaf medio oktober als het officiële wildseizoen weer is geopend. Een eenduidig antwoord is er echter niet. Want wild is bijvoorbeeld onder te verdelen in klein en groot wild en wild met veren en wild met haren. Allemaal met een geheel eigen en uitgesproken smaak.
Ook hier is de vuistregel: rode wijn past het best bij rood wild (denk aan haas, ree, hert, eend en duif) en witte bij wit wild (als konijn en fazant). En een wild zwijn? Die drinkt zo’n beetje alles: rood, wit en rosé, als het maar stevig is. Nu de kleur vastligt, volgt de smaak en ook daarvoor is er een ezelsbruggetje. Want hoe groter het wild, hoe groter de wijn. Kies daarom voor een lichte tot middelzware wijn bij klein wild met wit vlees tot een aromatische en middelzware rode wijn bij middelgroot wild met rood vlees en een krachtige rode kanjer bij groot rood wild als hert. Uiteraard speelt ook de bereidingswijze een rol bij de wijnkeuze voor wild. We geven hieronder een aantal heerlijke voorbeelden.
Prachtige wijnen bij wildgerechten
Wijn bij wild zwijn
Bij een krachtig wild zwijn, waarvan het vlees steviger en magerder is dan van een gewoon varken, hoort een krachtige wijn. De kleur maakt niet uit, wild zwijn lust het allemaal. Als het maar een spierballenwijn is. Denk aan Barolo in het rood (hemels als u het wild zwijn serveert met truffel) of stevig en houtgerijpt wit uit Bourgogne. En zoek je een wijn bij een wild zwijn stoofpot? Dan kies je natuurlijk voor een rode wijn. Idealiter dezelfde wijn als die je schenkt bij het verorberen. Maar dat scheutje dat over is van de fles van gisteravond kan ook prima, als het niet een te jonge rode wijn is.
- Barolo
- Châteauneuf-du-Pape
- Chardonnay (houtgerijpt uit Bourgogne)
- Rosé van Grenache/Garnacha
Wijn bij groot wild: ree, hert en haas
Bij een wild van ree of hert past een krachtige en elegante rode wijn het best. Een kruidige Rioja Reserva (ook heerlijk bij reebiefstuk met rode-wijnsaus) en een stevige Chianti, die minimaal een jaar hout heeft gehad, zijn onze favorieten. Of toch een Ribera del Duero, die hemels smaakt bij ree en hert. Elegant en rijp, met voldoende frisse zuren en tannines die versmelten met het prachtige vlees. En hoewel-ie niet echt tot het grote wild behoort, zijn de hieronder genoemde wijnen ook heerlijk bij haas.
- Rioja Reserva
- Chianti (minimaal één jaar houtrijping)
- Ribera del Duero
- Amarone della Valpolicella bij hertenpeper
Wijn bij klein wild: konijn, fazant en wilde eend
Herinner je je zich die vuistregel uit het begin nog? Rode wijn bij rood wild, witte wijn bij wit wild. Konijn en fazant vallen onder wit wild. Trek bij dit wild daarom een fles Chardonnay (niet houtgerijpt) of Riesling open. Deze wijnen overvleugelen de smaak van het vlees niet. Toch liever rood? Kies dan voor een mooie lichte Pinot Noir. En net zoals de haas de vreemde eend in de bijt is tussen het groot wild, heeft klein wild ook een uitzondering. Juist: de eend. Want die vraagt juist om een stevige rode wijn uit Bourgogne. Tenzij-ie wordt geserveerd met een zoetige fruitsaus. Dan is namelijk niets zo lekker als Merlot of Carmenère.
- Chardonnay (niet houtgerijpt)
- Riesling
- Pinot Noir
- Merlot (bij eend)