Wijn en vis

Winkelmand samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

Welke wijn bij vis? Dat vis moet zwemmen, is duidelijk. Maar in welke wijn? Die vraag is niet zomaar te beantwoorden. Want kiest u een magere vis of ligt er een vet exemplaar als zalm op het bord? Hoe wordt de vis bereid en geniet u zo van uw vis of serveert u ‘m met een romige saus? Ook dat is bepalend voor de keuze van de beste wijn bij vis.

In het kort kunnen we alvast een vuistregel geven: schenk subtiele wijnen als een Grüner Veltliner bij magere vissoorten als kabeljauw en forel. Ontkurk een volle en stevige wijn bij vette vissen als makreel en zalm en ga ook voor een volle wijn als uw vis rijkelijke wordt overgoten met bijvoorbeeld een kaassaus. En hoe het zit met wijn bij sushi of schaal- en schelpdieren? We leggen het u hieronder uit.

Prachtige wijnen bij vis

Wijn bij magere vis

Voor de lekkerste combinatie kijkt u naar de structuur en de kleur van de vis. Is de vis mager en wit? Schenk dan een slanke wijn. Magere vissen zijn bijvoorbeeld kabeljauw, dorade, schelvis, tong en forel. Lichte en frisse wijnen met levendige zuren zijn hierbij de perfecte smaakmakers. De keuze valt dan al snel op een wit exemplaar, maar een droge rosé is ook een heerlijke combinatie. Liever een rode wijn? Het is niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar ga dan voor een frisfruitig en soepel exemplaar waarvan de tannines de vissmaak niet wegblazen.

  1. 2019 | Italië
    Oro Italiano Pinot Grigio delle Venezie DOC

    Deze prachtige blonde dame toont op weergaloze wijze de klasse van de druif Pinot Grigio en het Italiaanse wijngebied Veneto aan. In deze Oro Italiano schittert de druif er opgewekt op los en toont het frisse en fruitige karakter dat in toom wordt gehouden door een vriendelijke en lichte kruidigheid. Een verkwikkende en licht exotische allemansvriend, die het hart heeft gestolen van de Italian Wine Guy. De smulpaap heeft diep in zijn puntenkist gegrabbeld en deze schone Pinot Grigio beloond met maar liefst 97 punten!

    Normale prijs 11,99 Speciale prijs 7,49
    U bespaart
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis

Wijn bij vette vis en volle sauzen

Hoe vetter de vis en hoe voller de saus, hoe ronder de wijn. En hoe uitgesprokener de smaak, hoe steviger de wijn mag zijn. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld makreel en paling. Die twee laten zich perfect combineren met een houtgerijpte Chardonnay met een klein vetje. Zalm is wellicht de bekendste vette vis. Zo bekend en op zo veel manieren te bereiden dat deze vis een eigen pagina heeft gekregen. Dat geldt ook voor tonijn.

  1. 2018 | Argentinië
    Finca Santa Bella Reserva Chardonnay

    De schitterende druif Chardonnay, die in het Franse Bourgogne grote hoogten bereikt, presteert ook in Mendoza in Argentinië op sublieme hoogten. Letterlijk en figuurlijk. Uco Valley is het hoogste gebied in de wijnregio, de Chardonnay rijpt er op een hoogte tot 1250 meter boven zeeniveau, dicht bij de zon en toch bij lage temperaturen. Dat zorgt voor een langzame en optimale rijping van de druiven, die acht maanden op smaak komen op Frans eikenhout. Dat resulteert in een wijn die zo rijk en boterig is, dat je ‘m bijna op toast kunt smeren. Al dat moois zorgde voor een beoordeling van 3,5 ster van Perswijn Magazine. 

    Normale prijs 15,99 Speciale prijs 8,49
    U bespaart
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis

Wijn bij sushi

In Japan wordt de rijstwijn saké geschonken bij sushi. Gaat u liever voor wijn van druiven, dan is een glas fris wit het beste advies. Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc zijn fris en flexibel genoeg om de keur aan smaken aan te kunnen. Wees wel zuinig met wasabi, teriyaki en soja, die je smaakpapillen behoorlijk aan het werk zetten. Een match made in heaven is sushi met Champagne. En gaat u voor een gedurfde combinatie, schenk dan een Gamay. Het hartige karakter van die wijn past perfect bij het hoge umami-gehalte in rauwe vis.

  1. 2019 | Oostenrijk
    AUT von Waldschütz Grüner Veltliner Selection QW Niederösterreich

    Alleen de allerbeste druiven, gerijpt in de verschillende wijngaarden die de familie Waltschütz in Niederösterreich bezit, hebben deze AUT-wijn bereikt. De druiven staan diep geworteld in rotsbodem rijk aan löss en kalksteen. Dat geeft de wijn zijn frisse en fruitige karakter. Niet te licht en zeker niet te zwaar. Gewoon zo goed, dat u gewoon moet gaan voor een tweede glas. Overigens komt de topkwaliteit van deze prachtwijn niet alleen voor rekening van de druif. Want dankzij de passie en de kennis van vader en zoon Waldschütz stijgt de Grüner Veltliner boven zichzelf uit in deze sublieme witte wijn.

    Normale prijs 14,49 Speciale prijs 10,49
    U bespaart
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis

Wijn bij schaal- en schelpdieren

En oké, schaal- en schelpdieren zijn geen vissen. Maar ook deze delicatessen gaan fantastisch goed samen met wijn. Zo fraai zelfs, dat de combinatie wijn en schaal- en schelpdieren een eigen pagina heeft gekregen. Hier vertellen we u onder meer wat de beste tafelgenoot is bij lekkernijen als mosselen, coquilles en kreeft.

  1. 2019 | Nieuw-Zeeland
    Jeffrey's Bay Petit Bay Sauvignon Blanc Green Valley
    Waardering:
    100% 100 0
    (2)

    De lekkerste wijn uit Nieuw-Zeeland? Dat is absoluut de Sauvignon Blanc. De wijnen bereiken down under zo’n waanzinnig hoog niveau, dat ze de Franse collega’s naar de kroon steken. Lekkerder en uitgesprokener. Met meer fruit tegen minder geld. Zo drinken wij ‘m graag. Helemaal als het tropisch fruit uit het glas barst, zoals in deze Jeffrey's Bay Petit Bay Sauvignon Blanc. Een frisse en knapperige witte wijn uit Marlborough, hét wijngebied van Nieuw-Zeeland.

    Normale prijs 13,98 Speciale prijs 6,49
    U bespaart
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis
Naar boven