Tr

Wijn en vis

Winkelmand samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

Welke wijn bij vis? Dat vis moet zwemmen, is duidelijk. Maar in welke wijn? Die vraag is niet zomaar te beantwoorden. Want kiest u een magere vis of ligt er een vet exemplaar als zalm op het bord? Hoe wordt de vis bereid en geniet u zo van uw vis of serveert u ‘m met een romige saus? Ook dat is bepalend voor de keuze van de beste wijn bij vis.

In het kort kunnen we alvast een vuistregel geven: schenk subtiele wijnen als een Grüner Veltliner bij magere vissoorten als kabeljauw en forel. Ontkurk een volle en stevige wijn bij vette vissen als makreel en zalm en ga ook voor een volle wijn als uw vis rijkelijke wordt overgoten met bijvoorbeeld een kaassaus. En hoe het zit met wijn bij sushi of schaal- en schelpdieren? We leggen het u hieronder uit.

Prachtige wijnen bij vis

Wijn bij magere vis

Voor de lekkerste combinatie kijkt u naar de structuur en de kleur van de vis. Is de vis mager en wit? Schenk dan een slanke wijn. Magere vissen zijn bijvoorbeeld kabeljauw, dorade, schelvis, tong en forel. Lichte en frisse wijnen met levendige zuren zijn hierbij de perfecte smaakmakers. De keuze valt dan al snel op een wit exemplaar, maar een droge rosé is ook een heerlijke combinatie. Liever een rode wijn? Het is niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar ga dan voor een frisfruitig en soepel exemplaar waarvan de tannines de vissmaak niet wegblazen.

  1. Antica Viti Pinot Grigio Delle Venezie DOC
    • Smaakprofiel
      Droog & Soepel
    • Druivenras
      Pinot Grigio
    • Herkomst
      Italië, Veneto
    10,49
    Niet op voorraad

Wijn bij vette vis en volle sauzen

Hoe vetter de vis en hoe voller de saus, hoe ronder de wijn. En hoe uitgesprokener de smaak, hoe steviger de wijn mag zijn. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld makreel en paling. Die twee laten zich perfect combineren met een houtgerijpte Chardonnay met een klein vetje. Zalm is wellicht de bekendste vette vis. Zo bekend en op zo veel manieren te bereiden dat deze vis een eigen pagina heeft gekregen. Dat geldt ook voor tonijn.

  1. Vallée d'Or Chardonnay Val de Loire IGP
    • Smaakprofiel
      Levendig & Fris
    • Druivenras
      Chardonnay
    • Herkomst
      Frankrijk, Loiredal
    Normale prijs 9,99 Speciale prijs 6,99
    U bespaart
    Niet op voorraad

Wijn bij sushi

In Japan wordt de rijstwijn saké geschonken bij sushi. Gaat u liever voor wijn van druiven, dan is een glas fris wit het beste advies. Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc zijn fris en flexibel genoeg om de keur aan smaken aan te kunnen. Wees wel zuinig met wasabi, teriyaki en soja, die je smaakpapillen behoorlijk aan het werk zetten. Een match made in heaven is sushi met Champagne. En gaat u voor een gedurfde combinatie, schenk dan een Gamay. Het hartige karakter van die wijn past perfect bij het hoge umami-gehalte in rauwe vis.

  1. Georges Clement Champagne AC Brut
    • Smaakprofiel
      Bruisend & Fris
    • Druivenras
      Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir
    • Herkomst
      Frankrijk, Champagne
    Normale prijs 39,98 Speciale prijs 19,99
    U bespaart
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis

Wijn bij schaal- en schelpdieren

En oké, schaal- en schelpdieren zijn geen vissen. Maar ook deze delicatessen gaan fantastisch goed samen met wijn. Zo fraai zelfs, dat de combinatie wijn en schaal- en schelpdieren een eigen pagina heeft gekregen. Hier vertellen we u onder meer wat de beste tafelgenoot is bij lekkernijen als mosselen, coquilles en kreeft.

  1. Sicanelli Chardonnay Terre Siciliane IGP
    • Smaakprofiel
      Levendig & Fris
    • Druivenras
      Chardonnay
    • Herkomst
      Italië, Sicilië
    Normale prijs 12,99 Speciale prijs 6,99
    U bespaart
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis
Naar boven