Wijn en varkensvlees

Winkelmand samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

Welke wijn bij varkensvlees? Die vraag is niet één, twee, drie beantwoord. Want geen vleessoort zo veelzijdig als het vlees van een varken. Varkenshaas, spareribs, beenham, buikspek, rollade, schnitzel varkenskotelet… Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar welke wijn schenkt u nou bij welk stukje varkensvlees? De vuistregel is rode wijn bij rood vlees en witte wijn bij wit vlees. Varkensvlees zit daar tussenin, dat betekent dat u kunt gaan voor een rode of een witte wijn of een volle rosé.

De bereiding is leidend. Gebakken, geroosterd of gewokt varkensvlees vraagt om een frisse wijn met voldoende beet om de vetten in het vlees aan te kunnen. Denk in het rood aan een Spätburgunder of een Beaujolais. In het wit is een Riesling een perfecte begeleider en de roséliefhebber kan genieten van een vol exemplaar. Gebraden varkensvlees vraagt om rijpe en zachte wijnen, die passen bij de structuur van het zachte vlees. Een houtgerijpte Chardonnay of Chenin Blanc is dan heerlijk. In het rood zijn Merlot en Shiraz aanraders. Hieronder gaan we dieper in op een paar ideale combinaties.

Prachtige wijnen bij varkensvlees

Welke wijn bij varkenshaas?

Een stukje varkenshaas ligt natuurlijk niet alleen op het bord. U kunt het vlees overgieten met een rode portsaus of een romige saus, denk bijvoorbeeld aan varkenshaas met champignonsaus. De kleur van de saus geeft al aan welke wijn het best past. Bij de portsaus past een fruitige rode wijn het best, bij de roomsaus schenkt u een volle witte wijn, bij voorkeur met houtrijping. Rosé is ook een prima begeleider als u naast de varkenshaas een frisse salade op tafel zet. De zuren in de wijn en de salade vullen elkaar prima aan. En een zomerse rosé is ook de perfecte wijn om de pittige smaken van bijvoorbeeld pepersaus of mosterdsaus te blussen.

  1. 2015 | Spanje
    Viña Decana Utiel-Requena Reserva DOC

    Deze Spaanse klassieker is gemaakt van een fantastische mix van Garnacha, Bobal, Cabernet Sauvignon en Tempranillo en barst bijna uit zijn voegen van het fruit. De wijn komt van Viña Decana, een toonaangevende bodega waar niet alleen lokale wijnboeren, maar ook lokale druivensoorten samenwerken om zo de best mogelijke wijn te maken.

    Normale prijs 9,99 Speciale prijs 5,99
    U bespaart
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis

Welke wijn bij schnitzel?

Staat er Wienerschnitzel op het menu? Dan is de keuze voor de wijn logisch: een droge en loepzuivere Grüner Veltliner uit Oostenrijk natuurlijk. De verkwikkende zuren sluiten perfect aan bij de krokante en ietwat vettige schnitzel. Om diezelfde redenen is ook een Riesling een uitstekende partner. Drinkt u liever rood? Kies dan voor een fris en rood exemplaar zoals een sappige Spätburgunder. Licht gekoeld, denk aan een graad of veertien, is die wijn op zijn best naast een schnitzel.

  1. 2019 | Oostenrijk
    AUT von Aichenbergkellerei Classic Grüner Veltliner Niederösterreich

    Grüner Veltliner, dé smaakmaker uit Oostenrijk en de favoriet van sommeliers. De wijn van de gelijknamige druif is, met zijn stuivende groene aroma’s en dat heerlijk pittige pepertje in de afdronk, populairder dan ooit. In deze wonderschone Grüner Veltliner is de deskundige hand van de wijnmaker en het unieke Oostenrijkse terroir te proeven. Bovendien is deze frisse wijn gemaakt volgens Oostenrijkse wijntradities, op weergaloze wijze gecombineerd met moderne technieken. Het resultaat is deze loepzuivere AUT Grüner Veltliner. Ambachtelijk én eigentijds. Voor de wijnliefhebber die voor kwaliteit tegen een erg vriendelijke prijs gaat. Zum Wohl!

    Normale prijs 10,99 Speciale prijs 6,49
    U bespaart
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis

Welke wijn bij buikspek?

De favoriet van menig barbecuefanaat en ook bereid in de oven niet te versmaden: krokant en gekruid buikspek. Onze favoriete wijn bij dit heerlijke stukje vlees? Een loepzuivere, strakke en frisse Riesling, waarvan de zuren zo ongeveer door het vettige spek snijden. Heerlijk! Fruitig en sappig rood is trouwens ook een echte aanrader. Bij voorkeur een exemplaar zonder straffe tannines, maar met rijp fruit en kruidige tonen die perfect aansluiten bij het gekruide buikspek.

  1. 2017 | Frankrijk
    Château Bellevue Saint-Estèphe AOP
    Waardering:
    40% 100 0
    (1)

    In de kelder van Château Bellevue in het beroemde Franse wijngebied Saint-Estèphe vonden wij deze karakteristieke rode wijn. Stoer en stevig, exact zoals u mag verwachten van een wijn uit dit gebied. Waar de rode kanjers uit dit deel van Bordeaux voornamelijk worden gemaakt van Cabernet Sauvignon, deelt de druif bijna de helft van deze mooie fles met Merlot. Dat geeft deze Château Bellevue net een onsje smakelijk fruit en stoere kruiden meer. En dat voor minder geld. Een prima deal!

    19,99
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis

Welke wijn bij varkensvlees van de barbecue?

En dan zijn er natuurlijk de klassiekers voor op de barbecue: speklap en karbonade en inmiddels ook de pulled pork. Benieuwd naar welke wijn daar het best bij past? Dat leggen we u op onze speciale BBQ-pagina. 
  1. 2019 | Frankrijk
    XxX - Côtes de Provence AOP Rosé

    De XxX - Côtes de Provence rosé is geboren in Côtes du Provence, het gebied waar de beste rosé wijnen van Zuid-Frankrijk worden gemaakt. Deze bekroonde rosé is het best bewaarde geheim uit het hart van de Provence. Gemaakt van de drie eigenwijze druivenrassen Grenache, Cinsault en Syrah en bomvol smaken van rood zomerfruit. Een hemelse rosé om bij weg te dromen. 

    Normale prijs 13,99 Speciale prijs 8,99
    U bespaart
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis
Naar boven