Wijn en varkensvlees

Winkelmand samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

Welke wijn bij varkensvlees? Die vraag is niet één, twee, drie beantwoord. Want geen vleessoort zo veelzijdig als het vlees van een varken. Varkenshaas, spareribs, beenham, buikspek, rollade, schnitzel varkenskotelet… Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar welke wijn schenkt u nou bij welk stukje varkensvlees? De vuistregel is rode wijn bij rood vlees en witte wijn bij wit vlees. Varkensvlees zit daar tussenin, dat betekent dat u kunt gaan voor een rode of een witte wijn of een volle rosé.

De bereiding is leidend. Gebakken, geroosterd of gewokt varkensvlees vraagt om een frisse wijn met voldoende beet om de vetten in het vlees aan te kunnen. Denk in het rood aan een Spätburgunder of een Beaujolais. In het wit is een Riesling een perfecte begeleider en de roséliefhebber kan genieten van een vol exemplaar. Gebraden varkensvlees vraagt om rijpe en zachte wijnen, die passen bij de structuur van het zachte vlees. Een houtgerijpte Chardonnay of Chenin Blanc is dan heerlijk. In het rood zijn Merlot en Shiraz aanraders. Hieronder gaan we dieper in op een paar ideale combinaties.

Prachtige wijnen bij varkensvlees

Welke wijn bij varkenshaas?

Een stukje varkenshaas ligt natuurlijk niet alleen op het bord. U kunt het vlees overgieten met een rode portsaus of een romige saus, denk bijvoorbeeld aan varkenshaas met champignonsaus. De kleur van de saus geeft al aan welke wijn het best past. Bij de portsaus past een fruitige rode wijn het best, bij de roomsaus schenkt u een volle witte wijn, bij voorkeur met houtrijping. Rosé is ook een prima begeleider als u naast de varkenshaas een frisse salade op tafel zet. De zuren in de wijn en de salade vullen elkaar prima aan. En een zomerse rosé is ook de perfecte wijn om de pittige smaken van bijvoorbeeld pepersaus of mosterdsaus te blussen.

  1. 2015 | Spanje
    Viña Decana Utiel-Requena Reserva DOC

    Deze Spaanse klassieker is gemaakt van een fantastische mix van Garnacha, Bobal, Cabernet Sauvignon en Tempranillo en barst bijna uit zijn voegen van het fruit. De wijn komt van Viña Decana, een toonaangevende bodega waar niet alleen lokale wijnboeren, maar ook lokale druivensoorten samenwerken om zo de best mogelijke wijn te maken.

    9,99
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis

Welke wijn bij schnitzel?

Staat er Wienerschnitzel op het menu? Dan is de keuze voor de wijn logisch: een droge en loepzuivere Grüner Veltliner uit Oostenrijk natuurlijk. De verkwikkende zuren sluiten perfect aan bij de krokante en ietwat vettige schnitzel. Om diezelfde redenen is ook een Riesling een uitstekende partner. Drinkt u liever rood? Kies dan voor een fris en rood exemplaar zoals een sappige Spätburgunder. Licht gekoeld, denk aan een graad of veertien, is die wijn op zijn best naast een schnitzel.

  1. 2019 | Oostenrijk
    AUT von Waldschütz Grüner Veltliner Selection QW Niederösterreich

    Alleen de allerbeste druiven, gerijpt in de verschillende wijngaarden die de familie Waltschütz in Niederösterreich bezit, hebben deze AUT-wijn bereikt. De druiven staan diep geworteld in rotsbodem rijk aan löss en kalksteen. Dat geeft de wijn zijn frisse en fruitige karakter. Niet te licht en zeker niet te zwaar. Gewoon zo goed, dat u gewoon moet gaan voor een tweede glas. Overigens komt de topkwaliteit van deze prachtwijn niet alleen voor rekening van de druif. Want dankzij de passie en de kennis van vader en zoon Waldschütz stijgt de Grüner Veltliner boven zichzelf uit in deze sublieme witte wijn.

    Normale prijs 14,49 Speciale prijs 10,49
    U bespaart
    Niet op voorraad

Welke wijn bij buikspek?

De favoriet van menig barbecuefanaat en ook bereid in de oven niet te versmaden: krokant en gekruid buikspek. Onze favoriete wijn bij dit heerlijke stukje vlees? Een loepzuivere, strakke en frisse Riesling, waarvan de zuren zo ongeveer door het vettige spek snijden. Heerlijk! Fruitig en sappig rood is trouwens ook een echte aanrader. Bij voorkeur een exemplaar zonder straffe tannines, maar met rijp fruit en kruidige tonen die perfect aansluiten bij het gekruide buikspek.

Welke wijn bij varkensvlees van de barbecue?

En dan zijn er natuurlijk de klassiekers voor op de barbecue: speklap en karbonade en inmiddels ook de pulled pork. Benieuwd naar welke wijn daar het best bij past? Dat leggen we u op onze speciale BBQ-pagina. 
  1. 2019 | Frankrijk
    XxX - Côtes de Provence AOP Rosé
    Waardering:
    100% 100 0
    (1)

    De XxX - Côtes de Provence rosé is geboren in Côtes du Provence, het gebied waar de beste rosé wijnen van Zuid-Frankrijk worden gemaakt. Deze bekroonde rosé is het best bewaarde geheim uit het hart van de Provence. Gemaakt van de drie eigenwijze druivenrassen Grenache, Cinsault en Syrah en bomvol smaken van rood zomerfruit. Een hemelse rosé om bij weg te dromen. 

    Normale prijs 13,99 Speciale prijs 8,99
    U bespaart
    flessen
    Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis
Naar boven