HVolgens EU-regelgeving is de definitie van wijn: “het product dat is verkregen door de volledige of gedeeltelijke gisting van druiven – al dan niet gekneusd – of van druivenmost”. Met andere woorden: Wijn is een alcoholische drank, gemaakt met het gefermenteerde sap van druiven.
Wijn FAQ
De meest gestelde vragen over wijn
Er is genoeg te ontdekken in de wondere wereld van wijn. Van hoe wijn wordt gemaakt tot hoe lang je die wijn vervolgens kunt bewaren. Regelmatig krijgen we deze en soortgelijke vragen binnen en daarom hebben we ze gebundeld in ons wijn FAQ. Lees gauw verder en krijg antwoord op de meest gestelde vragen rondom wijn.
Een standaardfles wijn bevat 0,75 liter, maar hoeveel glazen haal je daar uit? Een glas wijn is gemiddeld 150 milliliter, dat zou betekenen dat je dus zo’n vijf glazen uit een fles wijn haalt. Dit is echter wel afhankelijk van het alcoholgehalte. In sommige gevallen, zoals bij portwijn waar het alcoholgehalte hoger ligt, kun je wel tot tien glazen uit een fles halen.
Hoeveel alcohol er in wijn zit is afhankelijk van het soort wijn dat u drinkt. Zo zijn er alcoholvrije wijnen, wijnen met een laag alcoholpercentage van rond de 5% en wijnen met een alcoholpercentage van meer dan 15%. Het alcoholpercentage van de wijn kunt u altijd op het etiket vinden.
U verwacht het misschien niet, maar de meeste wijn is niet vegan. Of een wijn wel of niet vegan is hangt af van de manier waarop een wijn wordt geklaard. Bij het maken van wijn blijven er vaak kleine stukjes van de steeltjes, pitjes en schillen achter in de wijn. Door de wijn te klaren wordt de wijn helder gemaakt. Wijn kan worden geklaard met dierlijke en niet-dierlijke stoffen. Wanneer een dierlijke stof (zoals eiwit of gelatine) wordt gebruikt is de wijn niet vegan.
In de wijnwereld wordt de nasmaak de afdronk genoemd. De afdronk van een wijn zijn de indrukken die in de mond achterblijven nadat de wijn is doorgeslikt of uitgespuugd. Dit zijn de aroma’s, de zuren, de tannines en de structuur. De afdronk is een belangrijke factor bij het beoordelen van het karakter en de kwaliteit van een wijn. Goede wijnen hebben een complexe en vaak lange afdronk.
Wetenschappers en historici geloven dat wijn niet is uitgevonden, maar dat het eerder een ontdekking was. Deze ontdekking werd gedaan door oude volkeren toen hun druiven bedorven raakten. Hierdoor ontstond gefermenteerd druivensap dat we vandaag de dag kennen als wijn.
Gedurende de periode van 10.000 – 8.000 voor het begin van onze jaartelling veranderde de samenleving van een nomadische naar een meer zittende manier van leven. Er wordt aangenomen dat in deze tijd de echte wijnproductie begon. Het oudste bekende wijnhuis tot nu toe werd ontdekt in Armenië. Het oudste bewijs van wijnproductie stamt uit Georgië, waar men restanten van druiven in kleikruiken aantrof.
De meest gestelde vragen over het maken van wijn
Wijn wordt gemaakt van druiven, maar dit zijn niet de druiven die u in de supermarkt vindt. Wijndruiven (latijns: Vitis Vinifera) zijn kleiner, zoeter, hebben een dikke schil en bevatten veel zaden. De Vitis Vinifera kent zijn oorsprong in het Kaukasus gebergte en de bergen van Zagros. Er zijn duizenden verschillende variëteiten binnen de Vitis Vinifera-soort. De meest voorkomende is de Cabernet Sauvignon.
Afhankelijk van het soort wijn (wit, rood, rosé, mousserend of versterkte wijn) is ook het vinificatieproces verschillend. In grote lijnen wordt wijn als volgt gemaakt:
- De druiven worden geoogst
- De druiven worden gekneusd
- De alcoholische gisting vindt plaats
- De druiven worden geperst
- De wijn wordt geklaard
- De wijn wordt (eventueel) gerijpt
- De wijn wordt gebotteld
Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Er gaat een heel proces aan vooraf voor die druiven zijn omgetoverd tot de uiteindelijke wijn. Onderstaand leggen we in enkele stappen dit proces uit:
- De druiventrossen worden geplukt en beoordeeld
- De steeltjes van de druiven worden verwijderd
- De druiven worden gekneusd en overgebracht naar een vat
- De alcoholische gisting vindt plaats
- De wijn wordt overgeheveld naar een vat of tank
- De wijn wordt gerijpt
- Bij rode wijn vindt dan meestal de malolactische gisting plaats
- De wijn wordt gefilterd
- De wijn wordt gebotteld
Witte wijn kan, in tegenstelling tot rode wijn, van witte en blauwe druiven worden gemaakt. Onderstaand leggen we je in enkele stappen dit proces uit:
- De druiven worden geoogst, beoordeeld en ontsteelt
- De druiven worden gekneusd en het sap wordt al vrij snel gescheiden van de schillen en pitjes
- De zogenaamde most wordt geperst en het sap ondergaat een gisting
- Het wijn ondergaat een rijping in een vat of tank
- De wijn wordt gebotteld
Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven die de wijn zijn prachtig roze kleur geven. Onderstaand leggen we je in enkele stappen uit hoe rosé wordt gemaakt:
- De druiven worden geoogst, beoordeeld en ontsteelt
- De druiven worden gekneusd en gaan samen met de schillen in een kuip (hoe langer dit is, des te roder de rosé)
- Het sap wordt overgeheveld in roestvrijstalen tanks
- De alcoholische gisting vindt plaats
- De wijn wordt gefilterd
- De wijn wordt gebotteld
De meest gestelde vragen over het bewaren van wijn
Hoe lang wijn goed blijft is afhankelijk van of de fles open of dicht is. De meeste wijnen blijven na openen nog zo’n drie tot vijf dagen goed. Dit hangt echter wel af van het soort wijn. Voor versterkte wijnen geldt doorgaans een langere houdbaarheidsdatum na openen.
Een gesloten fles wijn kunt u langer bewaren. Afhankelijk van het soort wijn kan dit oplopen tot meerdere jaren.
Over het algemeen geldt:
Frisse en fruitige witte wijnen | 1 - 2 jaar |
Fruitige, lichte rode wijnen | 1 - 2 jaar |
Volle, houtgerijpte witte wijnen | 2 - 4 jaar |
Krachtige rode wijnen | 2 - 6 jaar |
Dessertwijnen of Port | 2 - 10 jaar |
Rode wijnen kun je over het algemeen zo’n twee tot tien jaar laten liggen. Hoe lang dit exact is, is onder andere afhankelijk van de balans tussen de zuurgraad, restsuikers, tannines en het alcoholpercentage. De meeste rode wijnen zijn bedoeld om meteen van te genieten en kun je maximaal drie jaar wegleggen. Deze wijnen worden er niet beter op als je ze langer bewaart.
Over het algemeen geldt:
Fruitige, lichte rode wijnen | 1 - 2 jaar |
Krachtige rode wijnen | 2 - 6 jaar |
Versterkte rode wijnen | 2 - 10 jaar |
Over het algemeen is witte wijn minder lang houdbaar dan andere soorten wijn, zoals rode wijn. De meeste witte wijnen zijn niet bedoeld om te ouderen en dienen binnen een tot twee jaar gedronken te worden. Volle en houtgerijpte wijnen of wijnen met een hoge zuurgraad kunnen tot vier jaar worden weggelegd en zoete wijnen soms wel tot tien jaar.
Over het algemeen geldt:
Frisse en fruitige witte wijnen | 1- 2 jaar |
Volle houtgerijpte witte wijnen | 2 - 4 jaar |
Zoete witte wijnen (dessertwijnen) | 2 - 10 jaar |
Er is een eenvoudige vuistregel: een fles Champagne is net zo lang te bewaren als dat hij in de kelder heeft gerijpt. Een goede fles Champagne kan dus gerust vijftien jaar worden weggelegd. Gemiddeld kan een fles Champagne zo’n drie tot vier jaar ongeopend bewaard worden.
Over het algemeen geldt:
Type wijn: | Hoe lang bewaren na openen? |
Mousserende wijnen | 1 – 3 dagen |
Frisse witte wijn en rosé wijnen | 3 – 5 dagen |
Stevige witte wijnen | 5 – 7 dagen |
Rode wijn | 3 – 5 dagen |
Versterkte wijnen | Gemiddeld een maand |
Geopend blijft een fles rode wijn nog zo’n drie tot vijf dagen goed. Hoe meer zuren en tannines de wijn heeft hoe langer u de fles kunt bewaren na openen. Bewaar de wijn in de koelkast en laat deze voor u de wijn gaat drinken op temperatuur komen.
Geopend is een fles witte wijn nog zo’n vier tot vijf dagen goed in de koelkast. Een droge witte wijn blijft tot een dag of vier op smaak, een zoete witte wijn tot vijf dagen.
Ongeopend kan een fles wijn met een schroefdop net zo lang worden bewaard als een fles rode wijn met een kurk. Dit is over het algemeen zo’n twee tot tien jaar. De meeste rode wijnen zijn bedoeld om meteen van te genieten en kunt u maximaal drie jaar wegleggen.
Geopend kunt u een fles rode wijn met een schroefdop nog zo’n vier dagen bewaren. Bewaar de wijn in de koelkast en laat deze voor u hem gaat drinken op temperatuur komen.
Ongeopend kan een fles wijn met een schroefdop net zo lang bewaard worden als een fles witte wijn met een kurk. Afhankelijk van het type wijn is dit tussen de een en tien jaar.
Eenmaal geopend kunt u de wijn, afhankelijk van het type wijn, nog zo’n drie tot vijf dagen bewaren in de koelkast.