Wat is het verschil tussen cava, champagne en prosecco?

Winkelmand samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

Iedereen weet dat champagne Frans is, cava uit Spanje komt en prosecco uit Italië. Maar wat onderscheidt de ene mousserende wijn nu echt van de ander? Er zijn veel verschillen, maar de drie belangrijkste zijn de druiven die worden gebruikt, de locatie waar deze druiven groeien en de productiemethode voor de tweede gisting.

  Champagne Cava Prosecco
Land Frankrijk Spanje Italië
Regio Champagne Catalonië Veneto
Druiven Pinot noir, Meunier en Chardonnay Macabeo, Parellada en Xarel-lo Glera
Productiemethode Méthode Champenoise Méthode traditional Charmat-methode

 

zoete rode wijnzoete rode wijn

Druiven en locatie

Mousserende wijn is een erg brede term die elke wijn met bubbels omvat. Zelfs champagne is een mousserende wijn, maar niet alle mousserende wijn is champagne. Alleen mousserende wijn gemaakt in de regio Champagne in Frankrijk mag deze naam dragen. De wijn wordt meestal gemaakt van chardonnay, pinot noir en/of meunier. Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de glera-druif.

zoete rode wijnzoete rode wijn

Productiemethode

Een ander groot verschil tussen cava, champagne en prosecco is de manier waarop deze mousserende wijnen worden gemaakt. Cava en champagne worden op dezelfde manier gemaakt, met behulp van de méthode champenoise die in Spanje is omgedoopt tot de méthode traditionel. Bij deze methode ondergaan de wijnen een tweede gisting in de fles. Niet-mousserende wijn ondergaat één gisting waarbij de alcohol ontstaat. Bij de tweede gisting in de fles ontstaan de bubbels en dus ook de mousserende wijn. 

Prosecco daarentegen wordt gemaakt volgens de Charmat-methode. Hier ondergaat een groot deel van de wijn een tweede gisting in roestvrijstalen tanks in plaats van in de fles. Bij champagne mag alleen gebruik worden gemaakt van de méthode champenoise, maar bij prosecco mag van beide methoden gebruik worden gemaakt. Wel is de Charmat-methode de meest gebruikelijke voor prosecco, deze zorgt er namelijk voor dat de fruitige kenmerken van prosecco goed tot hun recht komen.

zoete rode wijnzoete rode wijn

Soorten cava, champagne en prosecco

Er zijn verschillende soorten cava, champagne en prosecco. Elk van deze wijnen – of het nu champagne, cava of prosecco is – heeft verschillende stijlen. Droog, licht zoet, wit, roze, een enkel oogstjaar, een combinatie van wijnjaren, een druif of meerdere druiven… en ga zo maar door. Daarom is de wereld van de mousserende wijn zo leuk. Er zijn eindeloze mogelijkheden en stijlen om uit te proberen. Probeer ze allemaal en bepaal welke u het lekkerst vindt!

zoete rode wijnzoete rode wijn
  • Gratis retour sturen
  • De laagste prijzen mousserende wijnen
  • Gratis verzending vanaf €35,00
  • Groot assortiment mousserende wijnen
  • Vandaag besteld, morgen in huis
Naar boven