• Tóth-Ferenc-Egri-Bikavér-'Stierenbloed'
2015 | Hongarije, Eger

Tóth Ferenc Egri Bikavér 'Stierenbloed'

Prachtige traditionele wereldberoemde Hongaarse Egri Bikavér van oenoloog Ferenc Tóth, ook wel stierenbloed genoemd. Deze speciale blend is gemaakt van 6 verschillende druivenrassen en bij deze wijn speelt de kékfrankos de hoofdrol. De wijn heeft een intense en rijke geur van rood fruit, kruiden, vanille en tonen van viooltjes.

10,98
Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis
flessen
Opslaan
  • Gratis thuisbezorgd vanaf 35 euro
  • Gratis retourneren
  • Niet lekker, geld terug
Druivensoort: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Pinot Noir
Smaakprofiel: Droog & Krachtig Volledige proefnotitie
Proefnotitie
Serveertips
Specificaties
Reviews
Proefnotitie

Wereldberoemde Egri Bikavér

Volle, krachtige en levendige wijn boordevol fruit, kruiden, specerijen en duidelijke houttonen. Perfect in balans met de zuren, tannines en houtrijping dankzij 17 maanden rust op eikenhouten vaten. Hongaarse wijnen komen steeds meer in opmars en de kwaliteit gaat met grote stappen vooruit. Een schitterende wijn voor de avontuurlijke wijnliefhebber.
Serveertips
"rood vlees, varkensvlees, stoofpot, rundsvlees, ribbetjes"
Specificaties
Art.nr.690025
Jaargang2015
LandHongarije
RegioEger
DruivensoortCabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Pinot Noir
SmaakprofielDroog & Krachtig
Houtrijping17
ServeertipRood Vlees
AfsluitingKurk
Alcoholgehalte13.00
Serveertemperatuur18
WijnsoortRode Wijn
EAN-nummer5998450000000
Op dronk vanafNu op dronk
Op dronk tot2025
AllergenenBevat Sulfieten
awards
  • Tóth-Ferenc-Egri-Bikavér-'Stierenbloed'
Reviews
Schrijf uw eigen review
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reviews schrijven. Log in of maak alstublieft een account aan. inloggen of maak een account aan
Tóth-Ferenc-Egri-Bikavér-'Stierenbloed'
Een schitterende wijn voor de avontuurlijke wijnliefhebber.

De Hongaarse familie Tóth is al generaties lang een ware kunstenaar in het maken van prachtige traditionele Hongaarse wijnen. Al jarenlang streven zij er naar deze prachtwijnen wereldwijd op de kaart te zetten. Oenoloog Ferenc Tóth is een zeer gewaardeerd en gerespecteerd vakman in het maken van traditionele wijnen en heeft in de loop der jaren al vele medailles en onderscheidingen toegekend gekregen. Als kroon op zijn jarenlange werk is hij in 2013 verkozen als “Wijnmaker van het jaar 2012”.

Ferenc Tóth is een zeer fanatiek oenoloog, ambassadeur van de druif kadarka en bedenker van de wijn: Egri Várvédő “Castle Defender”, hét vlaggenschip van het wijnhuis. Samen met zijn vrouw die maar liefst 50 jaar lang aan zijn zijde stond, heeft hij van het prachtige wijnhuis Egri Borvar een zeer gerenommeerd familiebedrijf gemaakt. Tegenwoordig is zijn dochter Katalin ook erg actief voor het familiebedrijf. Zij verzorgt voornamelijk het marketing gedeelte en het actieve wijn toerisme.

Regio Eger

De wijnregio Eger ligt in het noorden van Hongarije en is omgeven door het schitterende Bükk gebergte. De regio is vernoemd naar het stadje Eger wat op ongeveer 140 km van de hoofdstad Budapest ligt. Het stadje Eger, volgens velen “de mooiste stad van Hongarije” is één van de belangrijkste wijnhandelscentra van Hongarije. Uit dit gelijknamige wijngebied komt de beroemde rode wijn Egri Bikavér, in de volksmond ook wel stierenbloed genoemd.

Stierenbloed uit Eger

In 1552 tijdens de opmars van het Ottomaanse Rijk stond een groot Turks leger van 120.000 man voor de poorten van het kasteel van Eger. Onder leiding van kapitein István Dobó werden de inwoners van Eger door de Turken 5 weken lang belegerd. Door grote hoeveelheiden rode wijn te drinken bleven de Egeren op de been en sloegen met rood “bebloede” baarden, als dolle stieren, de Turkse aanvallen keer op keer af. De Turken, die door hun islamitische geloof het bestaan van alcohol niet kenden, dropen uiteindelijk af. De naam Hongaars Stierenbloed uit Eger was gevestigd.

Een typische Egri Bikavér

Op de van oorsprong vulkanische grondsoort gemengd met grint, klaksteen en turfsteen groeien de belangrijkste druivenrassen die mogen worden gebruikt voor het Stierenbloed. Dit zijn de Kékfrankos, Kadarka, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Zweigelt, Menoir, Blauburger en Pinot Noir. De wijn mag niet meer dan 50% van één druivenras bevatten. Stierenbloed is de eerste jaren een zeer krachtige donkerrode wijn, welke naar verloop van tijd zachter wordt. De smaak van een Bikavér of Stierenbloed is kruidig, fruitig en expressief.

Bikavér of Stierenbloed

De naam Bikavér of Stierenbloed mag alleen gebruikt worden door de wijnregio`s Eger en Szekszárd en moet plaatsvinden in officieel geregistreerde kelders uit het wijngebied van Eger. Een Bikavér moet in eiken vatten rijpen en mag het pas na 1 november volgend op de oogst gebotteld worden.

Naar boven