Terre di Virgilio Valpolicella Ripasso
Wat een wijn! Groots van smaak en toch met een wel heel aangenaam klein prijsje. Die klasse dankt deze Ripasso aan de bijzondere behandeling die de wijn heeft ondergaan. Nadat de druiven uit de heuvels van Verona....
Meer Lezen- Gratis thuisbezorgd
- Gratis retourneren
- 100% proefgarantie
Rijk en intens broertje van Amarone
-
Rosbief
-
Hert
-
Wild zwijn
-
Gestoofd vlees
-
Pasta met Truffel
-
Risotto met Truffel
Flesinhoud | 0.75 |
---|---|
Wijnsoort | Rode Wijn |
Land | Italië |
Druivenras | Corvina, Corvinone, Rondinella |
Regio | Veneto |
Smaakprofiel | Rond |
Jaargang | 2020 |
Alcoholgehalte | 13.5 % |
Houtrijping | 12 maanden |
Serveertemperatuur | 18-20 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2026 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8030625005892 |
Art.nr. | E104383 |

We tipten het eerder al kort aan: deze verleidelijke Terre di Virgillio Valpolicella Ripasso dankt zijn weelderige en rijke smaken aan een tweede gisting op schillen die gebruikt zijn voor het maken van de grote Amarone. En dat is dan ook de letterlijke betekenis van Ripasso: opnieuw passeren. Een op roestvrijstaal gemaakte Valpolicella verdwijnt samen met de droesem van een Amarone in het eikenhouten vat en komt er na verloop van tijd weer uit als een complexe en karaktervolle wijn. Stevig en toch zijdezacht, met waanzinnig rijke geuren en smaken, een subtiele zuurgraad en een uitstekende balans. Een Valpolicella Ripasso weet zo menig Amarone naar de kroon te stijgen. In geur, smaak én prijs. Want het zogenaamde broertje van de Amarone is zeker zo lekker en toch een stuk vriendelijker voor de portemonnee. Dat maakt deze Terre di Virgillio Valpolicella Ripasso tot de perfecte wijn voor de liefhebber van Italiaanse klassiekers. Krachtig in de mond, zacht voor de portemonnee. Schenk dus nog maar een glas in.
De helden van Valpolicella
Drie druiven zijn verantwoordelijk voor zowel de Valpolicella Ripasso als de grote broer Amarone. Het is het trio corvina, corvinone en rondinella, waarvan die eerste zonder meer de belangrijkste druif is in beide Italiaanse klassiekers. Hoewel die corvina al honderden, zo niet duizenden jaren voorkomt in de Veronese wijngaarden, is het is geen makkelijke tante. De druif eist een specifieke snoeivorm – de pergola om precies te zijn, die relatief veel onderhoud vergt – en blieft een vulkanische bodem rijk aan mineralen. De Veronese heuvels bieden het allemaal! Als blijk van waardering, geeft corvina een karakteristieke en aromatische fruitigheid verpakt in een dikke schil die indroging, zoals gebruikelijk voor Amarone, mogelijk maakt. Dat geldt ook voor de druif rondinella die zij-aan-zij met corvina in de wijngaard staat. Rondinella voegt sappig kersenfruit en kleur toe aan de samenwerking. En dan is daar nog de corvinone, wat letterlijk ‘grote corvina’ betekent. Dat doet suggereren dat de twee druiven familie zijn. Als dat al zo zou zijn, dan op z’n best heel in de verte. Net als z’n twee partners in crime, is ook corvinone bijzonder geschikt om te drogen en daarom de perfecte druif voor grootheden als Amarone en Valpolicella Ripasso. De corvinone versterkt de samenwerking met sappig fruit, een prachtige kleur en stevige tannines.