Sicanelli Grillo
Groots in eenvoud. Geen complexe toestanden, gewoon puur en oprecht. Dat is de kracht van de witte wijnen voortgebracht door de Siciliaanse druif grillo. Een echte Italiaanse genietwijn met prachtige fruittonen en....
Meer LezenFris en opwekkend tropisch feest
- Kip
- Tong
- Coquilles
- Gegrilde vis
- Gegrilde groenten
- Pasta Vongole
Flesinhoud | 0.75 |
---|---|
Wijnsoort | Witte Wijn |
Land | Italië |
Druivenras | Grillo |
Regio | Sicilië |
Smaakprofiel | Stevig |
Jaargang | 2023 |
Alcoholgehalte | 12.5 % |
Classificatie | DOC Sicilia |
Serveertemperatuur | 8-10 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2027 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8000254004825 |
Art.nr. | K200766 |
De Siciliaanse grillo is het schoolvoorbeeld van een plezierdruif waar men geen genoeg van krijgt. Toch hebben niet veel mensen van de druif gehoord. Da’s niet echt verwonderlijk. Het noordwesten van het Italiaanse eiland, de bakermat van grillo, is het oorsprongsgebied van Marsala: de versterkte wijn die het altijd moest afleggen tegen Port en Sherry. De wijn heeft het nooit echt verder geschopt dat een kookwijn – scheutje bij een schnitzel et voilà: scaloppine al Marsala – en da’s jammer want de een goede Marsala is veel meer dan dat. De Siciliaanse druif grillo speelde een rol in die wijn, maar wijnboeren op Sicilië hadden enkele decennia geleden door dat dat internationale wijnmarkt bestormen met Marsala een utopie was. Dus bedachten ze een frisse en droge variant die op meer lof kan rekenen. Juist, de grillo. Een heerlijk fruitige no nonsense plezierwijn. Fris en opwekkend. Die frisheid, dat is echt het kenmerk van de druif die is ontstaan uit een kruising tussen de eveneens Siciliaanse druiven Moscato d’Alessandria en de Catarratto. De druif voelt zich prima thuis in het warme, droge en mediterrane klimaat dat heerst op het Italiaanse eiland. Begin september worden de druiven geplukt, dan zijn ze lekker fris en fruitig. Een wijnboer die toch ook nog Marsala wil maken, laat enkele trossen hangen aan de stok tot eind september. Dan zijn de druiven overrijp, rijk aan suiker en ideaal voor een goede versterkte wijn.