San Luccardi Montepulciano d'Abruzzo
Deze San Luccardi Montepulciano is tot de nok toe gevuld met sappige kersen, bramen en bosbessen. Rijk en rijp, zongekust en zijdezacht met een vleugje chocola en vanille. Een fles vol eerlijk Italiaans vakmanschap,....
Meer LezenZachte Montepulciano vol sappig bosfruit
- Biefstuk
- Kip
- Barbecue
- Pasta Bolognese
- Tapas
Flesinhoud | 0.75 |
---|---|
Wijnsoort | Rode Wijn |
Land | Italië |
Druivenras | Montepulciano |
Samenstelling | 100% Montepulciano |
Regio | Abruzzo |
Smaakprofiel | Rond |
Jaargang | 2023 |
Alcoholgehalte | 13 % |
Classificatie | DOC Montepulciano d’Abruzzo |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2028 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 18008493002936 |
Art.nr. | K201026 |
Ten oosten van Rome – in de kuit van de Italiaanse laars zeg maar – ligt de regio Abruzzo. Ruw, wonderschoon en dunbevolkt. Met vier nationale parken, enkele pittoreske bergdorpjes en volop wijngaarden. Ooit rijpten hier druiven die werden gebruikt in bulkwijnen, tegenwoordig staat Abruzzo synoniem aan kwaliteit. Het gebied heeft zichzelf weer helemaal op de kaart gezet met de witte wijn Trebbiano en de rode Montepulciano d’Abruzzo. Die laatste komt, grofweg, in twee varianten uit de kelder: krachtig en vol én fruitig en zijdezacht. In die laatste categorie valt deze San Luccardi Montepulciano d’Abruzzo, een heerlijke wijn bomvol rood fruit als sappige kersen. De druiven hadden het geluk te mogen rijpen op de glooiende, uit kalksteen opgebouwde uitlopers van de Apennijnen. Hier heerst een uniek microklimaat: een stevig bries die voor een goede ventilatie in de wijngaarden zorgt, terwijl de zon lekker op de schil brandt, en grote verschillen in temperatuur overdag en ’s nachts. De Montepulciano, die overal in Italië is te vinden, is er helemaal in zijn nopjes. Nergens in het bijzondere wijnland levert de druif zulke fraaie resultaten als hier aan de Adriatische kust. De druif beloont dat met een fijn geconcentreerd zoetje.
Montepulciano d’Abruzzo
Over waar de druif Montepulciano zich van zijn beste kant laten, hebben we ’t gehad: in Abruzzo. Maar waar komt-ie vandaan? Hoogstwaarschijnlijk staat z’n wieg in het gelijknamige Toscaanse stadje Montepulciano waar de bekende wijn Vino Nobile di Montepulciano wordt gemaakt. Niet van de druif Montepulciano, maar van Sangiovese. Die ook verantwoordelijk is voor de grote wijn Brunello. Verwarrend? Een beetje. Gelukkig is dat vrij eenvoudig opgelost met de aanduiding d’Abruzzo, die je tegenkomt in de naam van de wijn en soms in de aanduiding van de druif. Vandaar San Luccardi Montepulciano d’Abruzzo dus.