2020 | Italië, Sicilië

San Luccardi Grecanico Terre Siciliane IGT Bianco

Bijzonder aantrekkelijk Italiaans wit

Sicilië is een eiland vol schatten met wijn als smaakvol voorbeeld. Want neem nou deze Grecanico, gemaakt in de wonderschone kuststrook Menfi waar de druiven 300 dagen per jaar worden gekust door de zon. Zo ook de Grecanico, een van de edele witte druiven uit Italië, die onder invloed van een koele zeewind intense en pure aroma’s opdoet. Deze San Luccardi verrast u dan ook met tonen van appel, citrus en bloemen. Sappig en heerlijk verfrissend. Een echte Siciliaanse schat die niet mag ontbreken als er Vitelli Tonnato op het menu staat.

Normale prijs 9,99 Speciale prijs 4,99
U bespaart
29,94 (Per doos van 6)
Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis
flessen
Opslaan
  • Gratis thuisbezorgd vanaf 45 euro
  • Gratis retourneren
  • Niet lekker, geld terug
Druivenras: Grecanico
Smaakprofiel: Levendig & Fris Volledige proefnotitie
Proefnotitie
Serveertips
Specificaties
Reviews

Bijzonder aantrekkelijk Italiaans wit

Schitterende groengele wijn gemaakt van Grecanico, de druif die iedere wijnliefhebber om de vingers windt met z’n sappige en verleidelijk frisse karakter. De neus opent met de stuivend frisse aroma’s van appel, gele pruim, citrus en grapefruit om daarna ook prachtig bloemige geuren te onthullen die doen denken aan witte oleander. Knisperfris in de mond, waar knapperige groengele besjes doorklinken, aangevuld met gele appel en grapefruit. Openhartig, eerlijk en puur. Bijzonder aantrekkelijk Italiaans wit met fijne zuren en een lekker lange afdronk. Perfect als aperitief, hemels bij wit vlees als Vitelli Tonnato. Want Italië op het bord vraagt om Italië in het glas. Geniet ervan!
  • Https& Vitello tonnato
WijnsoortWitte Wijn
LandItalië
DruivenrasGrecanico
RegioSicilië
SmaakprofielLevendig & Fris
Jaargang2020
Alcoholgehalte12,5 %
Serveertemperatuur8-10 °C
Op dronk vanafNu op dronk
Op dronk tot2023
AllergenenSulfieten
AfsluitingKurk
EAN-nummer8000254005303
Art.nr.631450
San Luccardi Grecanico Terre Siciliane IGT Bianco
Grecanico: Siciliaanse wijnschat pur sang!

Je hebt druiven zonder geheimen, tot in het kleinste detail beschreven én druiven waarvan de herkomst in nevelen is gehuld. De Grecanico behoort tot de laatste categorie. DNA-onderzoek heeft aangetoond dat de druif identiek is aan de Garganega, de druif die furore maakt met de fraaie witte Italiaanse wijn Soave. En dan lijken beide druiven ook nog eens genetisch identiek te zijn aan de Malvasia de Manresa uit Spanje. Tot zo ver dat wat bekend is. Grote vraag is hoe de druif zijn weg naar Sicilië heeft gevonden. Trotse wijnmakers – en geef ze eens ongelijk – stellen dat de druif er is geboren en getogen. Maar is dat ook zo? Er wordt namelijk ook gesteld dat de druif van oorsprong Grieks is. Dat klinkt logisch, wetende dat ‘Greco’ in het Italiaans staat voor Griekenland. En het waren de oude Grieken die al ver voor onze jaartelling vele wijnstokken naar Sicilië brachten. Of de stokken van de eeuwenoude variëteit zo in Menfi, de zonnige kuststrook in het zuidwesten van Sicilië op een uur rijden van Palermo kwamen? Wie het weet, mag het zeggen. Feit is hoe dan ook dat de druif zich helemaal senang voelt op de zandgronden in Menfi en ruim de tijd neemt om te rijpen. Gemiddeld tot half oktober. Staan de stokken op hoger gelegen wijngaarden, dan duurt de rijping soms tot november. De wijnmakers wachten het moment geduldig af. Want als er één ding echt zeker is over de mysterieuze druif, dan is dat wel dat-ie waanzinnig mooie wijnen voorbrengt!

 

Wereldwijnen van Sicilië

Sinds mensenheugenis is Sicilië een van de grootste wijngebieden van Italië. Grote wijnhuizen en kleine wijnboeren werken er sinds enkele decennia gebroederlijk naast elkaar en delen kennis en techniek om samen echte kwaliteitswijnen te kunnen maken. Dat zie je ook in Marsala, het gebied dat ooit bekend stond om zijn gelijknamige versterkte wijn, waar een ware wijnrevolutie heeft plaatsgevonden. Met overheidssubsidies en inzet van grote wijnhuizen werden wijngaarden met inheemse druivenrassen verbeterd en experimenten met Europese druiven ingezet. Kelders werden aangepast en oude houten vaten moesten wijken voor stalen tanks of kleine barriques om het pure fruit uit de druif nog beter tot uitdrukking te brengen in de wijn. Dat werpt zijn vruchten af. Want waar droge, fruitige kwaliteitswijnen ooit een uitzondering waren, zijn zij nu de regel op Sicilië. Met het klimaat zat het op het eiland altijd al wel snor: droge, zonovergoten zomers, weinig regen en de aanwezigheid van de Etna, die met z’n vulkanische bodem een geheel eigen en bijzonder karakter aan wijnen geeft. Al die verbeteringen en het optimale klimaat leidden ertoe dat Marsala als eerste wijngebied op Sicilië in 1969 een DOC-classificatie kreeg. Inmiddels telt het eiland iets meer dan twintig DOC-gebieden en nemen wijnen van Sicilië de plek op het wereldtoneel in die ze verdienen!

Winkelwagen samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

Naar boven