Oro Italiano Chianti
Wat een wijn! Nieuw en toch oud en vertrouwd. Een grandioze sangiovese die, ondersteund door een handjevol merlot, is gemaakt door traditioneel Toscaanse en moderne technieken te combineren. Een Chianti in een nieuwe....
Meer LezenFruitige en fluweelzachte Chianti
- Lasagne met tomatensaus
- Lasagne met roomsaus
- Parmezaan
- Goudse kaas
- Leerdammer
Flesinhoud | 0.75 |
---|---|
Wijnsoort | Rode Wijn |
Land | Italië |
Druivenras | Merlot, Sangiovese |
Regio | Toscane |
Smaakprofiel | Vol |
Jaargang | 2022 |
Alcoholgehalte | 13 % |
Houtrijping | 3_6 |
Classificatie | DOCG Chianti |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8026856001925 |
Art.nr. | K200710 |
Awards | |
Chianti: waarschijnlijk de bekendste Italiaanse rode wijn die zijn naam ontleent aan het gelijknamige wijngebied in Toscane. Het gebied is een lust voor het oog met spectaculaire vergezichten, glooiende heuvels met cipressen en historische dorpjes en natuurlijk hectaren aan wijngaarden, uitgestrekt over het schitterende landschap. De regio tussen pakweg Florence en Siena telt, gemeten van noord naar zuid, zo’n 160 kilometer en is groter dan bijvoorbeeld het Franse Bordeaux. Chianti biedt dan ook een breed scala aan wijnen, afkomstig van de ruim 70.000 hectare wijngaarden, waarvan de gelijknamige wijn de bekendste is. Dat was niet altijd om de beste reden. Tot de jaren zeventig van de vorige eeuw was de wijn vooral bekend om zijn decoratieve mandfles, een lust voor het oog maar op het gebied van smaak liet de wijn te wensen over. Dat zat ‘m in de strenge zuren van de druif sangiovese. Wijnmakers probeerden te compenseren met de witte druif trebbiano of met ingedroogde rode druiven, maar dat bood weinig soelaas. Door te blijven experimenteren ontdekte men de druiven die perfect blenden met de wat nukkige sangiovese. Vlak voor de eeuwwisseling is die blend, samen met andere eisen, vastgelegd in een decreet. Maar het is vooral de nieuwe wetgeving uit 2005 die de kwaliteit van Chianti heeft bevorderd en die ervoor zorgt dat de populariteit van de wijn een gigantische vlucht heeft genomen. De rasechte Italiaanse druif sangiovese staat aan de basis van vele grote wijnen. Denk maar aan Chianti en de beroemde Brunello di Montalcino. Om tot zulke grandioze prestaties te komen, wil de druif wel in de watten worden gelegd. sangiovese kan namelijk zorgen voor strenge zuren en straffe tannines in de wijn. In de juiste handen staat sangiovese, wat letterlijk vertaald ‘bloed van Jupiter’ betekent, garant voor hartige wijnen met de aroma’s van kersen en vijgen aangevuld met warme donkere tonen van tabak, chocolade en leer. Volgens de strenge wetgeving in Chianti, moet de gelijknamige wijn minimaal tachtig procent sangiovese bevatten. Dat mag worden aangevuld met de inheemse rassen canaiolo of colorino of de van oorsprong Franse variëteiten cabernet sauvignon, syrah of merlot. Die laatste levert samen met sangiovese en grote en bijzonder smaakvolle prestatie in deze Oro Italiano Chianti DOCG Nuova Generazione.