Mount Penrice Prestige Shiraz
Zin in een verleidelijk soepele rode wijn bomvol sappig fruit en stevige kruiden? Dan is deze Mount Penrice Prestige Shiraz dé wijn voor jou. Want deze fraaie wijn laat zien dat dé Rhônedruif het ook Down Under....
Meer Lezen- Gratis thuisbezorgd
- Gratis retourneren
- 100% proefgarantie
Krachtige fruitbom from Down Under
-
Lamshaas
-
Barbecue
-
Gegrilde groenten
-
Goudse kaas

Syrah of shiraz? Dat is als tomato tomahto, potato potahto. Of, zoals een wijs mens ooit zei: “Syrah is like a violin, Shiraz is like a fiddle.” Kortom: twee keer dezelfde druif die in Frankrijk als syrah door het leven gaat en in Australië als shiraz. Toch is er in de wijn van die een en dezelfde druif toch een verschil te proeven. De druif is namelijk een echte zonaanbidder en is daarom volop te vinden in wijngaarden in het zuiden van Frankrijk, zoals in Languedoc, Roussillon, Provence en natuurlijk de Rhône. Hier doet de druif fraaie fruittonen op en staat garant voor wijnen met rijpe rode vruchten – denk aan cassis – en peper. Wijnen rijk aan zuren en tannine, krachtig en vol. Aan de andere kant van de wereld, waar de zon nog iets feller schijnt en beter door de dikke schil weet te dringen, doet shiraz nóg fruitiger aroma’s op. De tonen van rood fruit in de Franse evenknie maken plaats voor aroma’s van zwarte bessen en donkere kersen. De Franse zuren zijn minder aanwezig, de tannines zijn zachter. Wat blijft zijn de fraaie kruiden en peperige tonen. De wereldberoemde druif die heer en meester is in de Rhône is dan ook de koning van Australië.
Wonderschone wijnen uit Australië
Australië behoort tot de Nieuwe Wereld en is een relatief jonge speler op de internationale wijnmarkt. Toch heeft het werelddeel in enkele decennia een naam van jewelste weten te maken met fruitige en karaktervolle wijnen. Gulle en zachte fruitbommen die altijd smaken en nooit vervelen. De eerste wijnstokken zijn in 1788 door gouverneur Arthur Philips meegebracht vanuit Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika en aangeplant in Sydney. Er werd gedroomd van grote wijnen from Down Under en die roem kregen wijnen uit Australië eind negentiende eeuw, toen ze gouden medailles wonnen in Parijs en Londen. Niet veel later maakte de druifluis een eind aan dat succes. De Aussies zelf hadden in die tijd meer trek in bier en versterkte wijnen. Pas sinds het eind van de vorige eeuw bloeit de wijnbouw in Australië weer op en vanaf dag één zijn de wijnen mateloos populair. Reden daarvoor is het prachtige fruitige karakter en de constante hoge kwaliteit, dankzij het gebruik van moderne wijntechnieken. Maar het maken van fraaie wijnen gebeurt niet alleen in de kelder, weten Australische wijnmakers. Wijn ontstaat in de wijngaard. En wie de perfect geleide en gezonde wijnstokken ziet staan in de roestbruine grond, onder een strakblauwe hemel, weet waarom wijnen uit Australië zo grandioos zijn.