• Miliasso-Barolo-DOCG
2014 | Italië, Piëmonte

Miliasso Barolo DOCG

Wijn der koningen en koning der wijnen. Dat er in Italië heel bijzondere wijnen worden gemaakt, is bekend. En toch is er dan altijd die ene wijn die overal met kop en schouders bovenuit steekt. Juist: de Barolo. Door de kunstenaars van het gerenommeerde wijnhuis Dezzani gemaakt van de inheemse druif Nebbiolo, die drie jaar heeft gerijpt waarvan twee jaar op eiken. Daar hulde deze koning zich in een robijnrode robe van het zachtste fluweel, zonder aan statigheid en kracht in te boeten. Dit leverde deze royale wijn een gouden medaille op tijdens de Berliner Wein Trophy in 2018. Bestel ‘m nu en geniet morgen van dit vorstelijk rood, het beste dat Italië te bieden heeft.

Normale prijs 25,99 Speciale prijs 13,99
U bespaart
Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis
flessen
Opslaan
  • Gratis thuisbezorgd vanaf 35 euro
  • Gratis retourneren
  • Niet lekker, geld terug
Druivensoort: Nebbiolo
Smaakprofiel: Vol & Krachtig Volledige proefnotitie
Proefnotitie
Serveertips
Specificaties
Reviews
Proefnotitie

Harmonieuze goudbekroonde Barolo

De koning van Italië, gehuld in een robijnrode cape van het zachtste fluweel. Trakteert in de neus op de bijna jamachtige aroma’s van rijp rood fruit, tabak en mediterrane kruiden. Intens, elegant en zeer complex. Krachtig in de mond en tegelijkertijd zijdezacht en harmonieus dankzij een perfecte balans tussen de rijpe fruitsmaken en warme kruiden die aanhouden in de overtuigende afdronk. Perfect gerijpt en geschonken bij een graad of 18 tot 20 nu op z’n best!
Serveertips
  • Entrecôte
  • Rosbief
  • Stoofvlees
  • Risotto met Truffel
  • Oude kaas
Gebraden rood vlees, een stoofpotje, truffelrisotto en oude kaas
Specificaties
WijnsoortRode Wijn
LandItalië
DruivensoortNebbiolo
RegioPiëmonte
SmaakprofielVol & Krachtig
Alcoholgehalte14.00
Jaargang2014
Houtrijping24 maanden
Serveertemperatuur16-18 °C
Op dronk vanafNu op dronk
Op dronk tot2027
AllergenenBevat Sulfieten
AfsluitingKurk
EAN-nummer8027874072379
Art.nr.615814
awards
  • Miliasso-Barolo-DOCG
Reviews
Miliasso-Barolo-DOCG

De wijngaarden op de glooiende heuvels in Langhe behoren niet alleen tot de belangrijkste wijngaarden in het Italiaanse Piemonte, ze zijn ook nog eens een bedevaartsoord voor de liefhebber van groot Italiaans rood. Hier staat namelijk de Nebbiolo aangeplant, de druif waar de beroemde Barolo van wordt gemaakt. De Nebbiolo voelt zich thuis in de wijngaarden die ’s ochtends in nevelen zijn gehuld. Hier staan de stokken stevig geworteld in grijswitte mergelgronden met fossiele afzettingen uit de tijd dat het zeewater het gebied nog domineerde.

Vorstelijke wijn

Nebbiolo is de bekendste en de oudste blauwe druif uit Piemonte. In de achttiende eeuw begaf de druif zich, in de vorm van een fles Barolo, al in de kringen van het Piemontese vorstenhuis. Daar vond de wijn, toen nog in zoet en mousserend rood, gretig aftrek. In de negentiende eeuw kwam Camille Benso, graaf van Cavour en de rechterhand van de koning, op het idee om de Barolo drastisch van stijl te veranderen. Benso, liefhebber van het Franse rood, wilde een wijn naar voorbeeld van de grote Bordeauxwijnen: een krachtige wijn zonder mousse of restsuiker. De graaf nam de Franse oenoloog Louis Oudart in de arm. Hij introduceerde een zorgvuldige vinificatie en houtlagering, waarmee de basis werd gelegd voor de Barolo zoals we die nu kennen. Waarbij overigens een tot dan toe verborgen gebleven karaktertrekje van de Nebbiolo werd ontdekt: de tot dan toe door restsuiker verdoezelde dunne smaak en harde tannines lieten van zich horen. Daar vond wijnmaker Angelo Gaja, uit het naburige Barbaresco, een oplossing voor.

Gaja ontdekte dat de druif alleen door en door gerijpt een volle smaak en zachte tannines geeft. Bovendien bracht hij begin jaren zestig van de vorige eeuw de Franse eikenhouten vaten naar de Italiaanse kelders. Vooral dat laatste zorgde voor veel verzet bij de traditionele Italiaanse wijnmakers. De modernisten wonnen de slag. Toch duurde het, mede door tegenvallende oogsten aan het begin van de jaren negentig, tot 1997 voordat alles op z’n plek viel. De langere rijping van de Nebbiolo en de verplichte rust op eiken en fles zorgen voor een sensationele wijn die zijn vorstelijke status door de jaren heen heeft behouden en sinds 1997 meer dan verdiend. Dat bewijst deze koninklijke en met goud bekroonde Miliasso Barolo eens te meer.

Naar boven