Menzatia Primitivo-Negroamaro
Zuid-Italiaanse ‘Amarone’ met een zwoele neus van braambessen, kersen, en zoete, jamachtige pruimen, subtiel aangevuld met een vleugje zoethout. Fluweelzacht in de mond dankzij rijping op Franse eiken vaten, met....
Meer LezenZwoele Amarone van het zuiden
- Biefstuk
- Stoofvlees
- Gegrild vlees
- Oude kaas
Flesinhoud | 0.75 |
---|---|
Wijnsoort | Rode Wijn |
Land | Italië |
Druivenras | Negroamaro, Primitivo |
Samenstelling | Primitivo 85%, Negroamaro 15% |
Regio | Puglia |
Smaakprofiel | Rond |
Jaargang | 2023 |
Alcoholgehalte | 14 % |
Houtrijping | 3_6 |
Classificatie | IGT Salento |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2028 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8050262470471 |
Art.nr. | K201379 |
Awards | |
In deze Menzatia Primitivo-Negroamaro komt een aantal authentiek Italiaanse wijnmethoden samen. Allereerst de appassite- (ook wel appassito) methode, die ook wordt gebruikt bij het maken van de wereldberoemde wijn Amarone. Voordat de druiven voor deze wijn worden geperst, worden ze eerst te drogen gelegd. De druiven verliezen daarbij vocht en doen tegelijkertijd een waanzinnig geconcentreerde kracht op. Dat drogen gebeurt meestal in speciale kratten. Menzatia Vini kiest voor een andere techniek, ingegeven door het bijzondere klimaat in Salento. Dit schiereiland in Puglia is het best te vergelijken met een rots in zee, ingeklemd tussen de Adriatische Zee en de Ionische Zee. De zeewinden die er waaien maken het mogelijk dat de druiven, in dit geval de lokale helden primitivo en negroamaro, niet weggezet hoeven te worden in een kratje, ze drogen gewoon aan de stok. En met die stok is ook wat bijzonders aan de hand. Die zien er namelijk uit als een bonsaiboompje. Dat komt door de voor Salento typische snoeiwijze Alberello. De stok wordt hierbij niet aan draad gebonden, maar staat op zichzelf met de druiven in de kroon. De beste negroamaro en primitivo groeit op deze wijze.
Spannende wijnregio Puglia
Er is een ware wijnrevolutie gaande in Puglia. In de schitterende hak van de Italiaanse laars wordt geïnvesteerd in kennis, vakmanschap en moderne apparatuur. Dat gebeurt niet onopgemerkt: wijnen uit Puglia kunnen rekenen op lovende recensies van critici en liefhebbers. De gerespecteerde wijnjournalist Robert Parker noemt Puglia zelfs de spannendste wijnregio van het moment. De naam komt van het Latijnse apluvia, wat zo veel betekent als ‘gebrek aan regen’. Het is dan ook warm en droog in Puglia en daar houden de inheemse druivenrassen wel van. Grote stappen, snel thuis was tot enkele decennia geleden het credo van wijnboeren. Miljoenen hectoliters wijn werden er geproduceerd, waarbij kwaliteit en smaak in het gedrang kwamen. Inmiddels is dat wel anders. Slechte wijngaarden zijn opgedoekt, waardoor de kwaliteit van de wijnen vele malen beter is geworden. Investeringen in de wijngaarden en wijnkelders hebben die verbeterslag positief beïnvloed. Samen leiden die ontwikkelingen tot de uitmuntende kwaliteit de we nu zien in Puglia en proeven in deze Menzatia Primitivo-Negroamaro uit Salento, het kloppend wijnhart van de regio.