Lu Beddu Nero d'Avola Appassimento Sicilia
Meer, meer, meer! Deze Siciliaanse rode schoonheid is zo rijp en zwoel, dat-ie bijna uit zijn spreekwoordelijke voegen barst. De druif nero d’avola – de trots van Sicilië – staat bekend om zijn verrassend....
Meer Lezen- Gratis thuisbezorgd
- Gratis retourneren
- 100% proefgarantie
Siciliaanse schoonheid vol zwoel fruit
-
Biefstuk
-
Stoofvlees
-
Kalfsmedaillon
-
Gegrild vlees
-
Gestoofd vlees
-
Oude kaas
Flesinhoud | 0.75 |
---|---|
Wijnsoort | Rode Wijn |
Land | Italië |
Druivenras | Nero d'Avola |
Regio | Sicilië |
Smaakprofiel | Stevig |
Jaargang | 2021 |
Alcoholgehalte | 14 % |
Classificatie | DOC Sicilia |
Serveertemperatuur | 16-18 °C |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2025 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
EAN-nummer | 8026856000546 |
Art.nr. | E102635 |
Awards | |

De druivenstokken op Sicilië zagen ze komen en gaan. Van de Feniciërs die gecultiveerde druiven meenamen vanuit het Verre Oosten en deze plaatsten naast de wilde druiven die het eiland tot dan toe rijk was, tot de Arabieren die een streng alcoholverbod hanteerden maar de wijnbouw door de vingers zagen. Later kwamen enorme wijngaarden in het bezit van de kerk en werden de uitmuntende kwaliteiten van Siciliaanse wijnen tot in het Vaticaan bezongen en bejubeld. Totdat Spaanse onderkoningen in de zeventiende eeuw het bestuur overnamen van Napels en het toenmalige koninkrijk Sicilië. Druivenstokken maakten plaats voor voornamelijk tarwe en wijngebied Sicilië verdween zo ongeveer van de kaart. Totdat Engelsman John Woodhouse zo’n anderhalve eeuw later, in 1773, de Marsala ontdekte, de versterkte wijn van het Italiaanse eiland. Wijnboeren zetten Sicilië weer op de wijnkaart, al hadden sommigen daar iets te veel haast mee. Kwantiteit ging even voor kwaliteit, maar ook dat tij is gelukkig gekeerd. Siciliaanse wijnmakers zetten zich anno nu vooral in om hoogstaande kwaliteitswijnen te maken van lokale druiven zoals de Nero d’Avola. Bovendien maken ook steeds meer internationale rassen als Chardonnay en Cabernet Sauvignon de overstap naar het eiland om daar met glans te werken aan hun carrière.
Nero d’Avola, de trots van Sicilië
Het ging de druif nero d’avola, tegenwoordig de trots van Sicilië, niet altijd voor de wind. Eeuwen geleden werd de donkere druif door wijnmakers in Avola aangewezen als de lokale held. Vandaar de naam nero d’avola, wat staat voor de zwarte van Avola. Toch werd de druif gedegradeerd tot blenddruif en bereikte-ie de fles enkel om zijn collegadruiven meer kleur en een beter rijpingspotentieel te geven. Gelukkig hebben Siciliaanse wijnmakers de volle potentie ingezien en schittert de druif nu ook solo in de fles. Sterker nog, de zwarte druif van Avola heeft inmiddels de harten gestolen van wijnmakers van over het hele eiland en wijnliefhebbers van over de wereld. Logisch, de druif trakteert gul op geuren en smaken van rijp en zondoorstoofd donker fruit omlijst door warme kruiden, een blokje chocola en een hint tabak.