Tr
2015 | Spanje, Ribera del Duero

La Pinosa 'Seleccion Limitada' Ribera del Duero DO Reserva

Groot, complex en fluweelzacht van smaak. Deze schitterende authentieke Tempranillo, afkomstig van 80 jaar oude druivenstokken, is een creatie van niemand minder dan gerespecteerd oenoloog Juan J. Ayuso. Als iemand de kracht en de kwaliteit van de Spaanse druif Tempranillo kent is hij het wel. Sublieme wijn vol fruit en dankzij de 26 maanden op eiken en 30 maanden flesrust prachtig ontwikkelde aroma's van vanille, mokka en getoast hout. Heerlijk om nu al te drinken of, als u het geduld kunt opbrengen, nog even te laten rusten. 

 

 

Normale prijs 19,99 Speciale prijs 9,99
U bespaart
Op voorraad. Op werkdagen voor 14:00 uur besteld, morgen in huis
flessen
Opslaan
  • Gratis thuisbezorgd vanaf 45 euro
  • Gratis retourneren
  • Niet lekker, geld terug
Druivenras: Tempranillo
Smaakprofiel: Vol & Krachtig Volledige proefnotitie
Proefnotitie
Serveertips
Specificaties
Reviews
Proefnotitie

Spaanse topwijn afkomstig van 80 jaar oude druivenstokken

Sublieme kersenrode wijn met robijnrode reflecties, die na 26 maanden lagering op eiken en 30 maanden flesrust het daglicht mag zien. Het was ’t wachten waard, want wat een rijkdom. De neus is intens, expressief en complex met veel fruit, zoethout, vanille, getoast hout en wat delicate rokerigheid op de achtergrond. Ook in de mond veel indrukken van rijp fruit als pruimen, zwarte kersen en bessen, die een evenwichtige compositie vormen met de weelderige houttonen. Groots, indrukwekkend en fluweelzacht. Spanje op z’n best.
Serveertips
  • Https& Stoofvlees
  • Https& Lamshaas
  • Https& Chili con carne
  • Https& Goulash
Specificaties
WijnsoortRode Wijn
LandSpanje
DruivenrasTempranillo
RegioRibera del Duero
SmaakprofielVol & Krachtig
Jaargang2015
Alcoholgehalte14.00
Houtrijping24 maanden
Serveertemperatuur16-18 °C
Op dronk vanafNu op dronk
Op dronk tot2025
AllergenenBevat Sulfieten
AfsluitingKurk
EAN-nummer8421527051566
Art.nr.626605
Reviews
La Pinosa 'Seleccion Limitada' Ribera del Duero DO Reserva
Uitzonderlijke Ribera del Duero van wereldformaat

In 1864 ontdekte Don Eloy Lecanda y Chaves de potentie van het Spaanse wijngebied Ribera del Duero. Hij richtte er de bodega Pago de la Vega Santa Cecilia op, dat later naam maakte als Vega Sicilia. Doel van Don Eloy Lecanda y Chaves was om te wedijveren met de grote Bordeauxwijnen. Hij plantte daarom zo’n 18.000 stokken Franse wijnstokken aan, waaronder Cabernet Sauvignon en Merlot. Toch ontdekte hij al snel dat het inheemse druivenras Tempranillo vergelijkbare – zo niet mooiere – resultaten opleverde. Het zijn de kalkhoudende kleibodem en de hoge ligging tot zo’n 850 meter boven zeeniveau, waar warme dagen en koele nachten zorgen voor een lange rijping, die de basis vormen van de hoge kwaliteit. De Tempranillo van Vega Sicilia werd al snel de beste en daarmee ook de duurste van heel Spanje. Vega Sicilia is nog altijd een van de meest iconische wijndomeinen van Spanje en Tempranillo is nog altijd heer en meester in Ribera del Duero. De inheemse druif neemt zo’n 90 procent van het totale areaal in beslag, de overige meters zijn voor druiven als Cabernet Sauvignon, Merlot en Garnacha (Grenache). Die Franse rassen werden door Vega Sicilia soms gebruikt in een blend met Tempranillo. Toen Ribera del Duero in 1982 de felbegeerde DO-status kreeg, kon men dan ook niet om deze rassen heen. Toch levert Tempranillo in Ribera del Duero ook in zijn eentje een glansrijke prestatie. Solo staat de druif garant voor geconcentreerde krachtpatsers die een fluweelzacht karakter krijgen als ze lange tijd op hout hebben doorgebracht. Wijnen van wereldformaat, zoals deze La Pinosa 'Seleccion Limitada'.

Topkwaliteit van de hand van de meester

Als iemand de kracht en de kwaliteit van de Spaanse druif Tempranillo kent, dan is het wel oenoloog Juan J. Ayuso. Als consulent deelt hij zijn kennis met de meest prestigieuze wijnhuizen in Ribera del Duero. Onder zijn toeziend oog worden daar wijnen van de hoogste kwaliteit gemaakt. Toen in 1987 enkele wijnboeren uit de wijnstreek zich verenigden onder de naam Viña Buena, sloot de gerespecteerde oenoloog zich bij hen aan. Het doel van Viña Buena is wijnen te maken volgens de tradities in Ribera del Duero. En daar slaagt het wijnhuis verbluffend goed in, mede dankzij het bijzondere terroir naast de rivier Aranda del Duero waar wijnstokken staan met een gemiddelde leeftijd van vijftig jaar. Voor deze sublieme La Pinosa 'Seleccion Limitada' Ribera del Duero DO Reserva maakte oenoloog Juan j. Ayuso gebruik van de oudste en statigste stokken met een respectabele leeftijd van tachtig jaar. De opbrengst van deze oude stokken is van een opmerkelijk hoge kwaliteit, maar is ook gering en levert alleen in de allerbeste wijnjaren wijnen op. Die kwaliteit kenmerkt deze La Pinosa ‘Seleccion Limitada’, die – zoals de naam al aangeeft – slechts in gelimiteerde oplage beschikbaar is.

Winkelmand samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

Naar boven